Velika Britanija: Radnici ambulantnih službi u štrajku

Srna
Velika Britanija: Radnici ambulantnih službi u štrajku

LONDON- Više hiljada radnika ambulantnih službi u Engleskoj i Velsu stupilo je danas u štrajk zbog spora oko plata, čime je izazvan dodatan pritisak na Nacionalnu službu zdravstvene zaštite /NHS/ samo dan nakon što su rad obustavile medicinske sestre.

Vlada je izrazila duboko žaljenje jer će zbog štrajka na putu biti mnogo manje ambulantnih vozila i da će prioriteti biti samo teži slučajevi, poput srčanog udara.

Ministar zdravlja i socijalne pomoći Stiv Barkli izjavio je da javnost treba da koristi razum i da štrajk dolazi u vrijeme kada se NHS već suočava sa značajnim pritiskom.

"To je tačka sa koje su sindikati odabrali da stupe u štrajk i čineći to nisu voljni da sarađuju sa nama kako bi ostvarili saglasnost oko izuzetaka na nacionalnom nivou kojim bi bile pokrivene sve kategorije hitnosti poziva", naglasio je Barkli.

Generalni sekretar sindikata "Unison" Kristina Meknea rekla je da je šokirana Barklijevim komentarima, napominjući da je on znao detaljne planove aktivirane u lokalnim oblastima.

Prema njenim riječima, ove optužbe predstavljaju skretanje pažnje sa propusta vlasti i odbijanje da se na konstruktivan način riješi spor.

Njena koleginica iz drugog sindikata "Junajt" Šeron Grejem istakla je da će na sve pozive iz prve kategorije biti odgovoreno, dok će procjenu druge kategorije, koja obuhvata stanja poput moždanih udara vršiti zdravstveni radnici.

Treći sindikat "GMB" saopštio je da su plate u Zdravstvenoj službi pale za 17 odsto od 2010. godine, dok je u istom periodu potražnja za ambulantnim službama porasla za 77 odsto.

Sindikati traže povećanje primanja iznad stope inflacije koja je 10,7 odsto.

Vojska je u stanju pripravnosti kako bi pomagala u upravljanju i usmjeravanju ambulantnih vozila, ali vojnici nemaju ovlaštenja poput vozača koji reaguju ili vrše medicinsku njegu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana