Velika Britanija modernizuje PVO sistem koji se koristi u Crvenom moru

Tanjug
Velika Britanija modernizuje PVO sistem koji se koristi u Crvenom moru

LONDON- Britansko ministarstvo odbrane namjerava da potroši 405 miliona funti, odnosno oko 524 miliona evra za modernizaciju sistema protivvazdušne odbrane “Si Vajper”, kojim su snage britanske kraljevske mornarice gađale bespilotne letjelice Huta u Crvenom moru, saopštilo je britansko Ministarstvo odbrane.

Ugovor o unapređenju tog britanskog sistema PVO, koji će, kako se navodi, dobiti rakete sa novim bojevim glavama i softver za suzbijanje prijetnje balističkim projektilima, sklopljen je sa britanskim odjeljenjem koncerna za proizvodnju raketnih sistema MBDA, koji je u vlasništvu Erbasa, BAE Sistema i Leonarda, prenosi Rojters.

-Kako se situacija na Bliskom istoku pogoršava, od vitalnog je značaja da se prilagodimo, kako bismo sačuvali bezbjednost Ujedinjenog kraljevstva, naših saveznika i partnera - naveo je britanski ministar odbrane Grant Šaps u saopštenju.

SAD i Velika Britanija počele su 12. januara da izvode udare na položaje jemenske pobunjeničke grupe Huti, kao i da obaraju bespilotne letjelice i projektile koje je taj pobunjenički pokret ispaljuje na komercijalne brodove u Crvenom moru, u znak podrške palestinskom pokretu Hamas u ratu sa Izraelom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana