Najveći napada droonovima na Rusiju od početka rata

GS/Agencije
Najveći napada droonovima na Rusiju od početka rata

MOSKVA, KIJEV - Rat u Ukrajini ušao je 553. dan. Ukrajinski dronovi pokušali su jutros da napadnu pet regiona u centralnoj Rusiji i Pskovsku oblast na sjeverozapadu zemlje, a nije bilo povrijeđenih, saopštilo je rusko ministarstvo odbrane. Najmanje dvije osobe su poginule, a jedna je povrijeđena jutros u ruskom napadu na Kijev, izjavio je gradonačelnik Vitalij Kličko.

Rusija:Novi američki paket vojne pomoći Ukrajini vrhunac licemerja

Ruska ambasada u Vašingtonu, ocijenila je odluku SAD da pošalju još jedan paket vojne pomoći Ukrajini kao „vrhunac licemjerja“.

-Pomenuta isporuka HIMARS-a i PVO granata, kao i druge municije u vrijednosti od četvrt milijarde dolara, propalom režimu Zelenskog je vrhunac licemerja. Tim prije što zvaničnici SAD vojnu pomoć pripisuju „brizi“ za narod Ukrajine. U stvarnosti, Vašington neće odustati od koncepta borbe protiv Rusije do posljednjeg Ukrajinca - navodi se u saopštenju ambasade, objavljenom na njenom zvaničnom Telegram kanalu, prenosi TASS.

Prema riječima ruskih diplomata, izjave američkih političara govore da "životi građana drugih zemalja nisu mnogo važni" za Sjedinjene Države.

Američki državni sekretar Entoni Blinken najavio je u utorak novi paket pomoći Ukrajini od 250 miliona dolara.

-Ovaj paket sadrži rakete AIM-9M za protivvazdušnu odbranu, municiju za artiljerijske raketne sisteme visoke pokretljivosti (HIMARS), artiljerijsku municiju 155 mm i 105 mm, opremu za uklanjanje mina, „Javelin“ i druge protivoklopne sisteme i rakete, kao i vi[e od tri miliona komada municije - navodi se u saopštenju Stejt departmenta.

Kijev: Najmanje dvije osobe poginule, jedna povrijeđena u ruskom napadu

Najmanje dvije osobe su poginule, a jedna je povrijeđena jutros u ruskom napadu na Kijev, izjavio je gradonačelnik Vitalij Kličko.

Kličko je napisao na Telegramu da je jedna osoba povrijeđena od krhotina stakla i da je nekoliko zgrada zapaljeno.

Kličko je naveo da su ostaci ciljeva uništenih protivvazdušnom odbranom pali na nekoliko zgrada u ukrajinskoj prestonici, ne precizirajući da li su ostaci bili od projektila ili drona, prenio je Rojters.

Rusija: Ukrajinski dronovi pokušali da napadnu pet centralnih regiona i Pskovsk

Ukrajinski dronovi pokušali su jutros da napadnu pet regiona u centralnoj Rusiji i Pskovsku oblast na sjeverozapadu zemlje, a nije bilo povrijeđenih, saopštilo je rusko ministarstvo odbrane.

U Pskovu je napad izazvao požar na gradskom aerodromu i oštećeno je nekoliko vojno-transportnih aviona Il-76, prenio je TASS.

Ograničen je vazdušni saobraćaj iznad Pskovske oblasti, a aerodrom je danas zatvoren.

U gašenje požara je uključeno 65 vatrogasaca. U drugim slučajevima, dronove su oborile ruske jedinice protivvazdušne odbrane prije nego što su nanijeli štetu.

Pomorski dronovi su pokušali da napadnu zaliv Sevastopolja na Krimu, a napad su odbile snage za borbu protiv podmornica.

Ruska PVO oborila je tri ukrajinske bespilotne letjelice iznad Brjanske oblasti u zapadnoj Rusiji i jednu iznad Orilske oblasti u centralnoj Rusiji, saopštilo je ministarstvo odbrane Rusije.

Načelnik Orlovske oblasti Andrej Kličkov rekao je da su dva drona presretnuta iznad teritorije te oblasti. Ministarstvo odbrane saopštilo je da su dvije ukrajinske bespilotne letjelice oborene u Rjazanskoj oblasti i jedna u Kaluškoj oblasti.

Načelnik Kaluške oblasti Vladislav Šapša rekao je da su dva drona napala taj region, da je jedan oboren, a da je drugi pogodio prazan rezervoar za naftu.

Jedan dron je krenuo ka Moskvi, ali je presretnut iznad Moskovske oblasti. Moskovski aerodromi su nakratko bili zatvoreni za saobraćaj.

Gradonačelnik Sevastopolja Mihail Razvožajev rekao je da su snage Crnomorske flote Rusije odbile napad dronom u blizini glavnog zaliva krimskog grada.

Vedernikov: Ruske snage sprečile napad dronom na aeodrom u Pskovu

Guverner Pskovske oblasti Mihail Vedernikov saopštio je sinoć da su ruske snage spečile napad dronom na aerodrom u Pskovu, koji se nalazi na oko 20 kilometara od granice sa Estonijom.

On je dodao da, prema preliminarnim informacijama, nema žrtava.

- Od početka incidenta bio sam na licu mjesta. Razmjere štete se analiziraju. Detaljnije informacije ćemo objaviti nakon završetka istrage -napisao je Vedernikov na Telegramu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana