Vatikan potvrdio da papa putuje u Portugal početkom avgusta

Tanjug
Vatikan potvrdio da papa putuje u Portugal početkom avgusta

VATIKAN - Papa Franja putovaće u Portuagl na Svjetski dan mladih prve nedjelje avgusta, a posjetiće i poznato Marijansko svetište u portugalskoj Fatimi, saopštio je danas Vatikan.

Posjeta od 2. do 6. avgusta trajaće duže nego što se očekivalo, a Franja će biti stacioniran u Lisabonu, iako će imati jednodnevni put u Fatimu 5. avgusta.

Papa je prethodno putovao tamo 2017. godine kako bi obilježio 100. godišnjicu vizija Device Marije, o kojima su pričala tri pastira i "tajnama" koje im je prenijela, navodi AP.

Posjeta dolazi u vrijeme kada portugalsku katoličku crkvu potresaju optužbe o seksualnom zlostavljanju sveštenstva nad vjernicima.

Ranije ove godine, nezavisna komisija utvrdila je da je moguće da je više od 4.800 ljudi pretrpjelo oblik seksualnog zlostavljanja počev od 1950. godine, dok su prethodno portugalski crkveni zvaničnici tvrdili da se dogodilo samo nekoliko incidenata.

Zasad nije bilo riječi o tome da li će se Franja sresti sa žrtvama, što je ranije radio prilikom posjeta pojedinim mjestima.

Očekuje se da će Franja ove godine putovati u Marsej 23. septembra na sastanak sa mediteranskim biskupima, a moguć je put u Mongoliju krajem avgusta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana