Vašingtonu potrebni prirodni resursi Ukrajine

SRNA
Vašingtonu potrebni prirodni resursi Ukrajine

VAŠINGTON - Američki senator Lindzi Grejem rekao je da su Vašingtonu potrebni ukrajinski prirodni resursi i da se prema tome mora nastaviti sa vojnom pomoći Kijevu dok ne pobijedi u ratu sa Rusijom.

Grejem, republikanac iz Južne Karoline, pohvalio je Ukrajince i njihovu navodnu riješenost da se bore protiv Moskve bez obzira na sve, ističući da to znači da Amerikanci sami ne moraju to da čine, samo da obezbijede oružje.

"Ukrajinci leže na nalazištima minerala vrijednim više triliona dolara koji su dobri za našu ekonomiju. Prema tome, treba da nastavimo da pomažemo našim prijateljima u Ukrajini. Mi to možemo da dobijemo, njima je potrebna naša pomoć", rekao je on.

Grejem je već dugo vremena otvoren u vezi sa pravim ciljevima Vašingtona u sukobu između Moskve i Kijeva, više puta iznoseći "trilione vrijedne" resurse u rukama Ukrajinaca kao ključnu imovinu i konačnu nagradu za SAD.

On je takođe ranije opisao "pogibiju Rusa u sukobu kao najbolje potrošen novac", prenosi "Raša tudej".

Grejemovo najnovije priznanje poklapa se sa procjenom američkih motiva koju je nedavno iznio bivši predsjednik Rusije i sadašnji zamjenik predsjednika Savjeta za nacionalnu bezbjednost Dmitrij Medvedev.

Prošle sedmice Medvedev je rekao da su i Kijev i njegove zapadne pristalice fokusirane na to da zadrže kontrolu nad Donbasom isključivo zbog bogatstava prirodnih resursa u toj oblasti.

"Ukupna vrijednost nekadašnje ukrajinske baze mineralnih resursa procjenjuje se na skoro 14,8 triliona dolara, ali 7,3 triliona od toga sada se nalazi u Luganskoj i Donjeckoj Narodnoj Republici. To znači da je skoro polovina nacionalnog bogatstva Ukrajine u Donbasu!" napisao je Medvedev na "Telegramu".

Medvedev je istakao da zapadni paraziti, da bi dobili pristup željenim mineralima, besramno zahtijevaju da njihovi štićenici ratuju do posljednjeg Ukrajinca.

"Oni već direktno izražavaju takvu namjeru bez oklijevanja", zaključio je Medvedev

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana