Vašington vjeruje da će Iran napasti Izrael narednih dana

Tanjug
Vašington vjeruje da će Iran napasti Izrael narednih dana

VAŠINGTON - Administracija američkog predsjednika Džoa Bajdena vjeruje da će Iran napasti Izrael u narednim danima u znak osvete za ubistvo lidera Hamasa Ismaila Hanijea u Teheranu ranije ove nedjelje, kao i da će napad biti jači od onog u aprilu, navode mediji na hebrejskom pozivajući se na visoke američke zvaničnike.

Neimenovani zvaničnici rekli su da je Vašington spreman da pomogne Izraelu da zaustavi potencijalni napad Irana i grupa koje podržava u regionu, uključujući Hezbolah u Libanu i palestinski Hamas, piše portal Vala.

Zvaničnici kažu da će odgovor vjerovatno biti većeg obima od onog u noći između 13. i 14 aprila jer će vjerovatno uključiti Hezbolah.

U izvještaju se dodaje da su visoki zvaničnici Bajdenove administracije zabrinuti da bi to moglo otežati okupljanje regionalne i međunarodne koalicije kako bi se spriječili potencijalni napadi, kao što je bio slučaj kada je Iran ispalio stotine dronova i projektila na Izrael u aprilu.

Iran je u noći između 13. i 14. aprila lansirao baraž raketa i dronova na Izrael u znak odmazde za ubistvo generala Revolucionarne garde u Damasku 1. aprila. 

SAD, Britanija, Jordan i Francuska pomogle su u presretanju projektila, dok je nekoliko zalivskih država, među kojima Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati, navodno prenijelo obavještajne podatke o planovima Teherana da napadne Izrael, pružajući vitalne informacije koje su bile ključne za uspjeh PVO.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana