Vašington šalje 31 tenk "Abrams" u Ukrajinu

GS/AGENCIJE
Vašington šalje 31 tenk "Abrams" u Ukrajinu

MOSKVA, KIJEV –Rat u Ukrajini ušao je u 336. dan. Nemačka vlada odobrila je danas slanje tenkova "leopard 2" Ukrajini kao i njihov ponovni izvoz iz partnerskih zemalja.

Projektil pogodio turski brod ukotvljen u Hersonu

ISTANBUL - Brod za generalni teret u turskom vlasništvu po imenu "Tuzla" pogođen je danas projektilom u luci u južnom ukrajinskom gradu Hersonu, što je izazvalo požar, pokazaju video snimci s lica mjesta.

Raketa je pala na most broda i izazvala požar, saopštila je bezbjednosna pomorska kompanija Ambrei, a prenio Rojters.

Na video snimcima vidi se kako plamen puni komandnu sobu broda, ali Rojters nije mogao da potvrdi datum snimanja.

Brod, koji se zaglavio u luci od februara 2022. godine, jedan je od dvanaest turskih plovila zarobljenih u ukrajinskim lukama, uključujući Herson, koji nisu obuhvaćeni ugovorom o transportu crnomorskog žita uz posredovanje UN.

"Juče uveče došlo je do napada, najvjerovatnije na luku, a čini se da je eksploziv pogodio brod, ali kako nema posade nije bilo ni povređenih ni žrtava", rekao je anonimni izvor.

Vašington šalje 31 tenk "Abrams" za 400 miliona dolara

SAD će poslati 31 tenk "abrams" u Ukrajinu po ukupnoj cijeni od 400 miliona dolara, javio je danas "Blumberg".
Predsjednik SAD Džozef Bajden će se tokom dana obratiti javnosti povodom dalje podrške Ukrajini, navodi "Sputnjik".

Njemačka je prethodno objavila da će poslati 14 tenkova "leopard dva" Ukrajini.

Kijev je zatražio najmanje 300 tenkova i smatra da će to biti presudno u sukobu sa Rusijom.

Zelenski uveo sankcije za još sveštenika Ruske pravoslavne crkve

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski uveo je sankcije jednom od najbogatijih ukrajinskih biznismena i devetorici visokorangiranih sveštenika povezanih sa Ruskom pravoslavnom crkvom i blokirao njihovu imovinu na pet godina.

Kako navodi Rojters, ovo je posljednja u nizu mera koje je Zelenski preduzeo protiv Ruske pravoslavne crkve, „koja je pružila podršku ruskoj invaziji na Ukrajinu“.

U dekretu koji je objavljen na sajtu Zelenskog navodi se da su sankcije uvedene Vladimiru Novinskom, čije je bogatstvo prije rata ukrajinsko izdanje magazina Forbs procijenilo na između 1,3 i 3,5 milijardi dolara.

Novinski, za kojeg se vjeruje da se trenutno nalazi u Njemačkoj, nosi titulu đakona i u prošlosti je sponzorisao ogranak Ukrajinske pravoslavne crkve koja je, navodno, bila povezana s Moskvom, prenosi Rojters.

Sankcije su takođe uvedene i namjesniku manastira Pečerska Lavra iz Kijeva Pavelu Lebedu, kao i drugim sveštenicima iz regionalnih ogranka crkve na istoku i jugu Ukrajine.

Britanska novinska agencija podsjeća da su ranije ove nedjelje uvedene sankcije za 22 Rusa povezanih sa Ruskom pravoslavnom crkvom.

Šolc: Spriječićemo da sukobi pređu u rat Alijanse i Rusije

Njemačka će uvijek predvoditi pružanje podrške Ukrajini usljed ruske specijalne vojne operacije, ali će i osigurati da sukob ne eskalira do nivoa umiješanosti NATO-a, izjavio je njemački kancelar Olaf Šolc.

-Njemačka će uvijek biti predvodnik kada se radi o podršci Ukrajini - rekao je on poslanicima nakon što je u Njemačkoj postignuta saglasnost u vezi sa slanjem tenkova "leopard dva" Ukrajini.

On je upozorio da Njemačka, u isto vrijeme, mora da spriječi scenario u kojem će rat Ukrajine i Rusije eskalirati u rat Rusije i NATO-a i dodao da će njemačke vlasti uvijek imati na umu pomenuti princip, javio je Rojters.

Peskov: Apsurdni pozivi za jačanje Kijeva radi evropske bezbjednosti

Pozivi Zapada da se nastavi jačanje ukrajinske vojske radi bezbjednosti na evropskom kontinentu zvuče apsurdno, rekao je portparol ruskog Kremlja Dmitrij Peskov.

Komentarišući procjenu lista "Vašington post" da bezbjednost Ukrajine može da se osigura snažnom vojskom, a ne članstvom u NATO-u, Peskov je istakao da svakodnevno čita brojna mišljenja i da, na žalost, vidi veliki broj manifestacija zaključaka od brojnih političara, stručnjaka i vojnih lica koji smatraju da je nastavkom ratovanja moguće osigurati bezbjednost Evrope.

-To je apsurdan zaključak i ćorsokak razmišljanja, kako iz vojne tako i iz političke perspektive - naveo je Peskov, uz napomenu da je ruska strana veoma zabrinuta zbog toga.

On je naglasio da je Rusija bila svjesna toga prije godinu dana, kada je predsjednik Rusije Vladimir Putin pozvao sve da se prisjete posljednjih nekoliko decenija postepenog napredovanja NATO-a prema Rusiji i kada je upozorio da nastavak tog kursa neće proći bez posljedica, javio je TASS.

Peskov je dodao da su trenutno "takve zablude ispunjene daljim nastavkom ovog užasnog perioda koji sada doživljavamo".

Rute: Spremni smo za slanje tenkova Ukrajini

Holandija je spremna da isporuči borbene tenkove Ukrajini ukoliko to bude potrebno, izjavio je holandski premijer Mark Rute.

-Ukoliko doprinos Holandije pomaže, spremni smo da to učinimo - rekao je Rute za holandsku televiziju RTL.

Rute je istakao da bi Holandija mogla i da kupi tenkove koje trenutno iznajmljuje od Njemačke i da ih pošalje Ukrajini.

Madrid otvoren za slanje tenkova Kijevu

Španija je otvorena za slanje njemačkih tenkova "leopard dva" Ukrajini, izjavila je španski ministar odbrane Margarita Robles.

Nakon što je Njemačka najavila da će poslati tenkove Ukrajini i dozvoliti saveznicima iz NATO-a da proslijede njemačke tenkove Kijevu, Roblesova je rekla novinskoj agenciji EFE da će Španija djelovati u koordinaciji sa zapadnim saveznicima.

Istraživač za bezbjednost i odbranu Feliks Arteaga tvrdi da Španija posjeduje 108 tenkova "2A4". Polovina ovih tenkova je u španskim enklavama Seuti i Melilji, a 53 tenka su u rezervi i moraće na remont.

Prema njegovim riječima, Španiji će vjerovatno biti potrebno nekoliko mjeseci da pripremi tenkove za slanje.

Pet visokih ukrajinskih tužilaca dobilo otkaze

Pet visokih regionalnih ukrajinskih tužilaca danas je dobilo otkaze, dan nakon što je predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski pokrenuo najveće političke promene od početka rata.

Zvaničnici, od kojih su većina tužioci u ukrajinskim regionima, dobili su otkaze od generalnog tužioca Andrija Kostina, saopšteno je iz njegove kancelarije.

-Kostin je potpisao naređenje o otpuštanju sa administrativnih pozicija iz Zaporožja, Kirovohrada, Poltave, Sumija i Černigova - navodi se u saopštenju koje je prenio Rojters.

Više od 10 visokih ukrajinskih zvaničnika, sklonjeno je sa pozicija u utorak, a analitičari su ocijenili da se radi o reakciji na nedavni skandal u vezi sa korupcijom.

U utorak je zamenik ukrajinskog ministra odbrane Vjačeslav Šapovalov podnio ostavku, kao i zamjenik šefa kabineta Zelenskog Kirilo Timošenko, a otkaz je dobio zamjenik državnog tužioca Oleksij Simonjenko.          

Njemačka vlada odobrila slanje borbenih tenkova "leopard" Ukrajini

Nemačka vlada odobrila je danas slanje tenkova "leopard 2" Ukrajini kao i njihov ponovni izvoz iz partnerskih zemalja.

-Cilj je da se brzo uspostave dva bataljona u Ukrajini sa tim tenkovima i ubrzo će početi obuka ukrajinskih snaga u Njemačkoj - naveo je portparol njemačke vlade Stefen Hebestrajt.

U saopštenju vlade u Berlinu precizira se da će Ukrajini u prvoj tranši biti dopremljeno 14 "leoparda" iz njemačkih vojnih rezervi, preneo je Rojters.

Njemačka će takođe obezbediti logistiku i municiju, navodi se u saopštenju.

EK razmatra ukidanje olakšica za trgovinu sa Ukrajinom

Evropska komisija najvjerovatnije će u junu ove godine razmatrati ukidanje suspenzije za sve carine i kvote na ukrajinski izvoz poljoprivredno-prehrambenih proizvoda, nakon pritužbi država članica da priliv poljoprivrednih dobara stavlja poljoprivrednike u EU u nepovoljan položaj.

Trenutna jednogodišnja šema privremene liberalizacije trgovine, koja je uvedena nakon početka sukoba u Ukrajini, uključuje suspendovanje carina i kvota na uvoz poljoprivredno-prehrambenih proizvoda iz Ukrajine.

Dok je skoro polovina ukrajinske poljoprivredne robe liberalizovana kada je duboki i sveobuhvatni sporazum o slobodnoj trgovini (DCFTA) sa EU stupio na snagu 2016. godine, ostali proizvodi su bili podvrgnuti prelaznom periodu liberalizacije trgovine koji je trebalo da traje do maja 2023. godine.

U to vrijeme, prijedlog bez presedana o suspenziji uvoznih dažbina na sve poljoprivredne proizvode bio je opravdan radi jačanja ukrajinske privrede i doprinosa postepenoj integraciji zemlje u unutrašnje tržište EU.

Međutim, EK se vecć mobiliše da ponovo razmotri ovaj aranžman kao odgovor na "rastucći pritisak" država članica.

Uvedene mjere pokazale su se uspješnim jer je u decembru ukupno tri miliona tona žita izvezeno, međutim zbog toga su negodovale susjedne zemlje, članice EU.

Tako su još u septembru rumunski proizvođači žitarica upozoravali da ih priliv ukrajinskog žita preko inicijative "Solidarnost" gura blizu bankrota, dok su se u skorije vrijeme slične pritužbe čule i iz drugih susjednih zemalja, poput Poljske.

Delegacije susjednih zemalja – uključujući Poljsku, Mađarsku i Rumuniju – naglasile su potrebu da se pozabave negativnim uticajem ukrajinskog uvoza na susjedne zemlje i uticajem na konkurentnost njihovih poljoprivrednika, a neke su tražile kompenzaciju.

Oni su podržali ideju da se preispita carinski sporazum za neke žitarice uvezene iz Ukrajine, posebno u pogledu provjera sanitarnih i fitosanitarnih (SPS) mjera, ističući potencijalni rizik od uvoza kontaminiranih žitarica.

EK je saopštila da će predstojeći samit EU-Ukrajina, koji se održava 3. februara, biti "prilika" da se razgovara o saradnji i podršci.

Veštner: Isporuka tenkova će oslabiti njemačke odbrambene kapacitete

Isporuka tenkova "leopard dva" Ukrajini imaće negativan uticaj na odbrambene kapacitete Njemačke, izjavio je šef Saveza vojnih lica Bundesvera Andre Veštner.

On je za njemačku televiziju Cet-De-Ef rekao da je namjera Berlina da isporuči tenkove dobra za Ukrajinu, ali je loša za borbenu spremnost Oružanih snaga Njemačke.

Veštner je istakao da vlasti moraju da ojačaju vojnu industriju u Njemačkoj ukoliko žele da podrže ne samo Ukrajinu već i sopstvene vojne kapacitete, prenio je TASS.

"Istina je da od februara šaljemo oružje i municiju. U isto vrijeme, mi smo u stanju slobodnog pada i još nismo izvršili promjene u vezi sa sopstvenim odbrambenim kapacitetima", naveo je Veštner.

Savez vojnih lica Bundesvera je nezavisna organizacija koja zastupa interese 200.000 aktivnih i pezionisanih vojnika i rezervista.

Rogov: Ruska vojska osujetila ofanzivu Kijeva u Zaporoškoj oblasti

Ruska vojska osujetila je planove za ofanzivu oružanih snaga Ukrajine u Zaporoškoj oblasti, izjavio je danas član glavnog savjeta Zaporoške oblasti Vladimir Rogov.

-Zahvaljujući našim preventivnim akcijama, osujećeni su planovi neprijatelja da izvede široku ofanzivu na oslobođeni dio Zaporoške oblasti da bi došao do obale Azovskog mora - rekao je Rogov za RIA novosti.

Prema njegovim riječima, sada su ukrajinske snage prinuđene da povlače rezervne trupe, uključujući i iz Donjeckog pravca da bi držale liniju fronta.

Ruska vojska je ranije saopštila da je pokrenula lokalne ofanzivne operacije u regionu Zaporožja.

Borbe se vode gotovo duž cijele linije fronta, a glavne su na području gradova Orehov i Guljajpole.

Rusija je pripojila Zaporošku oblast nakon referenduma koji je održan u septembru prošle godine sa još tri ukrajinska regiona, koji su se izjasnili za pripajanje Ruskoj Federaciji - Donjeckom i Luganskom Narodnom Republikom i regionom Hersona.

Više od 70 odsto regiona Zaporožja trenutno je pod ruskom kontrolom, a ukrajinske trupe drže regionalni centar - grad Zaporožje.

Britanski državljani poginuli u Ukrajini tokom humanitarne evakuacije

Britanski državljani Kris Pari i Endrju Bagšo ubijeni su tokom akcije humanitarne evakuacije u istočnoj Ukrajini, saopštila je u Parijeva porodica, nedjeljama nakon što su prijavljeni kao nestali.

-Sa velikom tugom moramo da objavimo da je naš voljeni Krisi ubijen zajedno sa svojim kolegom Endrjuom Bagšoom tokom izvođenja akcije humanitarne evakuacije iz Soledara, na istoku Ukrajine - saopštila je njegova porodica u izjavi koju je objavio britanski Forin ofis, prenosi Rojters.

Dodaju da je njegova nesebična odlučnost u pomaganju starima, mladima i ugroženima učinila njegovu porodicu izuzetno ponosnim.

Ruska grupa Vagner saopštila je ranije ovog meseca da su njene snage pronašle tijelo jednog od dvojice Britanaca koji su prijavljeni kao nestali u istočnoj Ukrajini, na mestu teških borbi između ukrajinskih i ruskih snaga.

Ukrajinska policija je saopštila da su njih dvojica napustili grad Kramatorsk i uputili se u grad Soledar 6. januara i da su prijavljeni kao nestali sljedeće večeri nakon što je prekinut kontakt sa njima.

Porodica nije saopštila dodatne detalje o okolnostima njihove smrti.

Al Džazira: Bajden će danas objaviti da SAD šalju borbene tenkove Ukrajini

Predsjednik SAD Džozef Bajden danas će saopštiti da će Vašington isporučiti Ukrajini borbene tenkove "Abrams", javlja Al Džazira pozivajući se na neimenovanog američkog zvaničnika.

Prema izvoru te TV stanice, tenkovi će biti isporučeni na osnovu ugovora , odnosno neće biti poslati iz Pentagonovih arsenala.

Kako navodi Politiko, citirajući izvore u američkoj administraciji, SAD bi mogle da pošalju najmanje 30 "M1 Abrams" tenkova Ukrajini kao vojnu pomoć.

Još uvijek se ne zna kada će tenkovi biti isporučeni, a obično je potrebno nekoliko mjeseci da se vojnici obuče da efikasno koriste tenkove, rekli su zvaničnici, prenosi CNN.

Administracija predsjednika SAD Džozefa Bajdena nije do sada isključivala mogućnost isporuke američkih tenkova u potpunosti, ali su američki zvaničnici prošle nedjelje javno rekli da sada nije pravo vrijeme za slanje tenkova "M1 Abrams", jer su skupi i zahtevaju dosta vremena za obuku.

Ukrajinski predsjednik Volodomir Zelenski je u više navrata tražio od zapadnih saveznika slanje modernih tenkova, dok se njegova zemlja priprema za, kako vojni analitičari ocjenjuju, veliku rusku kontraofanzivu na proljeće.

Njemački nedjeljnik Špigel objavio je da je nemački kancelar Olaf Šolc odlučio da pošalje tenkove "leopard" u Ukrajinu nakon višenedjeljne debate.

Velika Britanija je već najavila da će poslati 12 svojih tenkova "čelendžer 2" u Ukrajinu.

Rusija:Isporuka borbenih tenkova SAD Ukrajini bila bi očigledna provokacija

Moguće američke isporuke borbenih tenkova Ukrajini biće "još jedna očigledna provokacija" protiv Rusije, izjavio je danas ambasador Rusije u SAD Anatolij Antonov.

-Očigledno je da Vašington namjerno pokušava da nam nanese strateški poraz - rekao je Antonov u komentarima na Telegramu.

Ruski ambasador je naveo da, ako SAD odluče da isporuče tenkove, "onda opravdavanje takvog koraka argumentima o „odbrambenom oružju“ definitivno neće uspjeti".

-To bi bila još jedna očigledna provokacija protiv Ruske Federacije - rekao je Antonov, prenosi Rojters.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana