Vašington produžio sankcije Pjongjangu

Srna
Vašington produžio sankcije Pjongjangu

VAŠINGTON - Predsjednik SAD Džozef Bajden produžio je sankcije Sjevernoj Koreji i vanrednu situaciju zbog navodne prijetnje od nuklearnog oružja Pjongjanga.

Bijela kuća obavijestila je juče američke poslanike o odluci Bajdena, navodeći da će predsjednik produžiti sankcije i vanrednu situaciju uvedene za vrijeme mandata bivšeg predsjednika Džordža Buša mlađeg 2008. godine.

"Postojanje i rizik od širenja materijala upotrebljivog za proizvodnju oružja na Korejskom poluostrvu i dalje predstavlja neuobičajenu prijetnju državnoj bezbjednosti, spoljnoj politici i ekonomiji SAD", naveo je Bajden u saopštenju, pozivajući se na ono što je nazvao "provokativnim, destabilišućim i represivnim postupcima Pjongjanga".

Izvršna odredba sadrži niz ograničenja za Sjevernu Koreju, uključujući zabranu putovanja, zamrzavanje sredstava, embargo na trgovinu i zabranu poslovanja američkih kompanija u toj zemlji, prenijela je "Raša tudej".

Bajden je u više navrata pozivao Sjevernu Koreju da odustane od nuklearnog oružja, ponavljajući stav nekoliko prethodnih administracija SAD. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana