Vašington post: Povjerljive dokumente objavio radnik vojne baze

Srna
Vašington post: Povjerljive dokumente objavio radnik vojne baze

MOSKVA - Muškarac za kojeg se smatra da je umiješan u curenje povjerljivog materijala Pentagona izjavio je da je do dokumenata došao u vojnoj bazi u kojoj je navodno bio zaposlen, javio je američki list "Vašington post", pozivajući se na članove grupe za ćaskanje na internet stranici na kojoj su se dokumenti prvi put pojavili.

Materijal, čiju vjerodostojnost nisu potvrdile američke vlasti, prvi put se pojavio u ćaskanju na društvenoj platformi "Diskord". U grupi je bilo oko 20 ljudi, uglavnom muškaraca, koji nisu obraćali previše pažnje kada je korisnik pod korisničkim imenom OG poslao poruku sa "čudnim" akronimima i žargonom.

U izvještaju se ističe da se čini da su poruke gotovo "doslovni transkripti" povjerljivih obavještajnih dokumenata koje je OG "donio kući" sa radnog mjesta u neimenovanoj vojnoj bazi, te da curenje nije slučajno.

"On je pametna osoba i, naravno, znao je šta radi kada je objavio ove dokumente.

To nije bilo kakva vrsta slučajnog curenja", navodi list citirajući jednog od korisnika "Diskorda" koji je bio član grupnog ćaskanja. Mediji su prošle sedmice objavili da je "gomila" novih povjerljivih dokumenata, koja je objavljena na internetu, otkrila da su SAD špijunirale ne samo protivnike, već i saveznike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana