Vašington odbio zahtjev Zelenskog da isporuči Kijevu rakete dugog dometa

GS/Agencije
Foto: Tanjug/AP

MOSKVA, KIJEV- Rat u Ukrajini – 314. dan. Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je da Rusija planira dronovima da iscrpi odbrambene kapacitete te zemlje. Sjevernoatlantska alijansa najavila sastanak šefova odbrana 30 zemalja NATO-a o ratu i podršci Kijevu sredinom januara u Briselu.

Ruska vojska likvidirali grupu ukrajinskih diverzanata u Donbasu

Ruska vojska likvidirala je grupu ukrajinskih diverzanata u Donbasu, saopštio je Sputnjiku oficir drugog armijskog korpusa LNR Andrej Maročko.

Kako je precizirao, ukrajinska diverzantsko-izviđačka grupa pokušala je da iskoristi gustu maglu i da zauzme položaje u području naselja Stelmahovka.

„Zahvaljujući termovizijskoj opremi za detekciju koju su isporučile ruske dobrovoljačke organizacije, neprijatelj je na vreme otkriven i uništen“, rekao je Maročko.



Vašington odbio zahtjev Zelenskog da isporuči Kijevu rakete dugog dometa
Vašington nije prihvatio zahtjev ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog da se Kijevu isporuče taktičke rakete dugog dometa ATACMS, piše "Politiko".

Kako navode eksperti lista, Bijela kuća smatra da je upotreba ATACMS-a suviše opasna u kontekstu konfrontacije sa Rusijom, pošto su ove rakete imaju domet do 300 km.

Međutim, ova municija je na listi glavnih želja Kijeva. Istovremeno, protivvazdušni raketni sistemi "Patriot" i ATACMS, prema mišljenju stručnjaka, neće dati odlučujuću prednost Ukrajini.

Značajniju ulogu, po njihovom mišljenju, ne igra oružje, već efikasna obuka, logistika i taktika.

U članku se pominje i novi program obuke koji će pomoći ukrajinskoj pešadiji da savlada nove taktike manevrisanja uz artiljerijsku podršku.


Makron: Ukrajini potrebna naša pomoć više nego ikada
Predsjednik Francuske Emanuel Makron ponovio je danas da je, kako je naveo, Ukrajini "potrebna naša podrška više nego ikada".
On je to izjavio tokom susreta sa švedskim premijerom Ulfom Kristersonom u Parizu, prenio je Rojters.
Švedska je od 1. januara preuzela predsjedavanje Evropskom unijom.
Rusija je pokrenula 24. februara prošle godine specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini sa ciljem denacifikacije i demilitarizacije te zemlje.

Samit EU i Ukrajine 3. februara u Kijevu
Samit EU i Ukrajine održaće se u Kijevu 3. februara, saopšteno je iz kabineta ukrajinskog predsjednika Vladimira Zelenskog.

U saopštenju se navodi da će se tokom samita razgovarati o evropskoj finansijskoj i vojnoj pomoći Ukrajini.

Iz kabineta ističu da je Zelenski razmijenio detalje u vezi sa sastankom sa predsjednikom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen u svom prvom zvaničnom telefonskom razgovoru ove godine, prenio je "Frans 24".

Zelenski i Fon der Lajenova razgovarali su o isporuci "prikladnog" oružja i pokretanju novog programa pomoći Ukrajini u vrijednosti od 18 milijardi evra koji je Evropski parlament usvojio prošlog mjeseca.

"Gasprom" redovno isporučuje gas preko Ukrajine
Ruski energetski gigant "Gasprom" isporučuje 42,2 miliona metara kubnih gasa kroz stanicu "Sudža" u Ukrajini.

Ruski mediji navode da je ovu količinu potvrdila i ukrajinska strana.

Zvaničnik "Gasproma" Sergej Kuprijanov izjavio je da je odbijen prenos gasa preko stanice "Sohanovka".

Moldavska energetska kompanija "Moldovgas" objavila je nešto ranije da je isplatila "Gaspromu" zaostala dugovanja za isporuke u novembru i da su izvršili uplatu za dostavu u decembru. 

Ukrajinska ledena dvorana uništena u raketnom napadu
U raketnom napadu ruskih trupa u istočnoj Ukrajini uništena je ledena dvorana u gradu Družkivka u regionu Donjecka, saopštila je Ukrajinska hokejaška federacija.
Ranije je objavljeno da je projektil pogodio grad i ranio dvije osobe, prenosi Rojters.
"Ruski okupatori su od početka rata uništili pet ledenih dvorana", objavila je federacija na Telegramu, navodeći hokejaški stadion Družba u Donjecku, arene u Marijupolju i Melitopolju, Ledenu palatu u Severodonjecku i arenu Altair u Družkivki, izvještava britanska agencija, uz napomenu da nije mogla nezavisno da provjeri navedene informacije.
Ukrajinski hokejaški klub Donbas, koji  Altair koristi od 2014., kada su proruski separatisti proglasili Donjecku Narodnu Republiku, navodi da je je dvorana uništena u raketnoj paljbi.
Ta dvorana bila je mjesto održavanja ukrajinskih prvenstava, međunarodnih takmičenja i kulturnih događaja, rekao je menadžer kluba Fedor Iljenko.
On je napisao na Fejsbuku da je to mjesto bilo "više od zgrade", jer je bilo domaćin najveće ukrajinske škole hokeja i umjetničkog klizanja.
Rusija je pokrenula masovne vazdušne udare na ukrajinske gradove nakon što je pretrpela nekoliko poraza na bojnom polju u drugoj polovini 2022. godine, a Moskva kaže da ti udari na ukrajinsku infrastrukturu imaju cilj da umanje sposobnosti Kijeva za borbu, navodi Rojters.

Oborena dva drona na moru kod Sevastopolja
Ruska protivvazdušna odbrana oborila je dva ukrajinska drona iznad mora kod Sevastopolja, a u napadu ukrajinskih snaga u Makejevki u DNR-u poginula su 63 ruska vojnika, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Ukrajinske trupe nastavljaju da granatiraju Gorlovku, prenosi "Sputnjik".

Gubernator grada Sevastopolj Mihail Razvožajev napisao je na svom "Telegram" profilu da ruska vojska nastavlja da odbija napad.

Osnivač ruske vojne jedinice "Vagner" Evgenije Prigožin rekao je da je ukrajinska vojska u Artjomovsku /ukrajinski Bahmut/ napravila "500 linija odbrane", tako da se teško napreduje.

"Artjomovsk je tvrđava u svakoj zgradi. Momci se bore za svaku kuću, ponekad više od jednog dana. Ponekad nedeljama za jednu zgradu", rekao je Prigožin.

Prema njegovim riječima, poslije zauzimanja jedne zgrade ne može da se kaže da je odbrana ukrajinskih trupa probijena, jer su iza te zgrade nove linije odbrane. 

Ruskim trupama u Ukrajini stižu dronovi domaće proizvodnje

Male izviđačke bespilotne letJjlice poznate kao Binokl (Binokular) počele su da stižu ruskim trupama koje su raspoređene u Ukrajini, saopštila je za Tas ruska tehnološka firma koja proizvodi te dronove.

Najnovije bespilotne letjelice koje proizvodi "Sjomka s vozduha" su dva do tri puta jeftiniji od kineskih bespilotnih letjelica "DJI Mavik" koje se aktivno koriste u borbenim dejstvima, rekao je portparol kompanije Dmitrij Zubarev.

Ruska bespilotna letjelica je opremljena kompaktnim termovizirom koji otkriva neprijateljske snage i sposobnosti u bilo koje doba dana ili noći, a takođe ima i mogućnost izpaljivanja granata, navodi Tas.

Kijev: Uspjeli smo da povratimo 40 odsto teritorije

General Valerij Zalužni, glavnokomandujući ukrajinskih oružanih snaga kaže da su tokom prošle godine vojska te zemlje uspela da povrati četrdeset odsto teritorija okupirane nakon početka ruskog napada na Ukrajinu.

Kako je naglasio ponovo je zauzeto oko 28 odsto svih teritorija koje ruske snage drže od 2014.", napisao je Zalužni na Telegramu, a prenosi Si-En-En.

Naveo je i da je trenutna linija fronta duga 1.500 kilometara, a da su ukrajinske oružane snage prošle vojnu obuku na području 17 evropskih zemalja.

"Zahvaljujući međunarodnim partnerima, obučili smo više od 20.000 vojnika. U 2022. evakuisano je više od 600.000 ljudi i dopremljeno više od dva miliona tona humanitarne pomoći", dodao je Zalužni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana