Vašington evakuiše Amerikance sa Haitija

Tanjug
Vašington evakuiše Amerikance sa Haitija

VAŠINGTON- SAD su u procesu organizovanja helikopterskih letova radi evakuacije Amerikanaca sa Haitija zbog porasta nasilja u toj zemlji, saopštio je Stejt department.

Zamjenik portparola Stejt departmenta Vedant Patel rekao je da se očekuje da će helikopteri više puta putovati od Port-o-Prensa do Santo Dominga u Dominikanskoj Republici.

On je dodao da su letove odobrile vlasti tih zemalja. Patel je rekao da je blizu 1.600 Amerikanaca stupilo u kontakt sa Ambasadom SAD na Haitiju, ali da ne žele svi da se evakuišu, nego se raspituju o opštoj bezbjednosti.

Najmanje deset ljudi ubijeno je u ponedjeljak u bogatom predgrađu glavnog grada Haitija, a stigli su i izvještaji o pljačkama i krađi električne opreme, zbog čega je nestalo struje.

Bezakonje se proširilo na bogate kvartove, a bande imaju sve veću kontrolu nad gradom. Naoružane bande, koje su povećale svoj uticaj posljednjih godina, iskoristile su odsustvo premijera Arijela Anrija ranije ovog mjeseca da eskaliraju nasilje i pokrenu napade na infrastrukturu, uključujući policijske stanice i vladine kancelarije.

Anri, koji je i dalje na funkciji iako u zemlji nisu održani izbori, izložen je međunarodnom pritisku i nalazi se u Portoriku. On je prije sedam dana najavio da će podnijeti ostavku uoči imenovanja upravnog savjeta i njegove privremene zamjene.

Prelazni savjet tek treba da bude imenovan, a u pregovorima postoje neslaganja među grupama koje su nominovale svoje predstavnike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana