Vašington će predati Kijevu sisteme Patriot

GS
Foto: Ilustracija

VAŠINGTON - Sjedinjene Američke Države donijele su odluku da obezbjede Ukrajini novi paket vojne pomoći, vrijedan 1,85 milijardi dolara, navodi se u saopštenju američkog državnog sekretara Entonija Blinkena.

"Današnja pomoć prvi put uključuje sistem PVO 'patriot' ", saopštio je Blinken.

Paket pomoći obuhvata jednu bateriju protivvazdušnih raketnih sistema “Patriot”, rakete “harm”, municiju za višjecevne bacače raketa “hajmars” i drugo naoružanje, saopštio je Pentagon.

Paket pomoći obuhvata, između ostalog, 45.000 komada municije kalibra 152 milimetra, 20.000 komada municije kalibra 122 milimetra, 50.000 raketa za višecevne bacače raketa “grad” i 100.000 granata kalibra 125 milimetara za tenkove, navodi se u dokumentu.

Pored toga, Vašington će isporučiti Kijevu 500 komada visoko precizne artiljerijske municije kalibra 155 milimetara, 37 oklopnih vozila “kuguar”, mine, nekoliko hiljada bacača granata i malokalibarskog oružja, optiku i uređaje za noćno osmatranje, pancire, sredstva za satelitsku komunikaciju i drugu opremu.

Kako je precizirano u dokumentu, jedna milijarda dolara pomoći Ukrajini biće izdvojena preko Stejt departmenta, a 850 miliona dolara preko Pentagona.

Prema riječima državnog sekretara, novi paket uključuje poboljšane mogućnosti protivvazdušne odbrane, kao i kritičnu važnu opremu koju Oružane snage koriste na prvim linijama fronta.

„Tako će ukupan iznos vojne pomoći od dolaska sadašnje administracije na vlast iznositi nevjerovatnih 21,9 milijardi dolara”, rekao je Blinken.

Džozef Bajden je u srijedu potpisao memorandum o dodjeli još jednog paketa vojne pomoći Ukrajini.

Najava nove tranše pomoći Kijevu poklopila se sa posjetom Vladimira Zelenskog, koji je doputovao u Vašington 21. decembra kako bi se sastao sa predsjednikom SAD i obratio se u oba doma Kongresa, prenosi Sputnjik.

Zvanični Kremlj ne očekuje da će se dogoditi ikakve pozitivne promjene nakon najavljene posjete ukrajinskog predsjednika Vašingtonu, izjavio je portparol ruskog predsjednika Dmitrij Peskov i upozorio da se američke isporuke oružja Ukrajini nastavljaju i povećavaju.

Prema njegovim riječima to će samo doprineti dodatnoj eskalaciji konflikta što “nije u interesu budućnosti Ukrajine”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana