Varšava izručuje Ukrajince koji su ilegalno ušli u zemlju

Srna
Varšava izručuje Ukrajince koji su ilegalno ušli u zemlju

VARŠAVA- Poljske vlasti počele su da izručuju Ukrajini muškarce koji su u odgovarajućoj starosnoj dobi za regrutaciju, a koji su ilegalno napustili zemlju nakon 24. februara prošle godine, javio je poljski dnevni list "Žečpospolita".

U izvještaju se navodi da je Poljska, na osnovu sporazuma sa Ukrajinom, već izručila Kijevu ukrajinske državljane koji su umiješani u krijumčarenje migranata u druge evropske zemlje.

Prema podacima Granične straže Poljske, oko 2,87 miliona Ukrajinaca starosti između 18 i 60 godina ušlo je u Poljsku nakon 24. februara prošle godine. U Ukrajinu se u posljednjih 18 mjeseci vratilo 2,8 miliona Ukrajinaca.

"Žečpospolita" ističe da postoji mogućnost da oko 80.000 Ukrajinaca nije registrovano nakon prelaska poljsko-ukrajinske granice.

"Ovo je veliki broj za Ukrajinu, jer ti ljudi mogu da budu mobilisani i ojačaju redove vojske, a time i našu odbranu i bezbjednost", izjavio je Fjodor Venislavski, predstavnik ukrajinskog predsjednika u Vrhovnoj radi i član parlamentarnog odbora za državnu bezbjednost.

Ukrajinsko Tužilaštvo može da iskoristi međunarodne naloge za hapšenje ukrajinskih državljana u inostranstvu, pošto su mnogi od njih prešli granicu nakon što su potplatili graničare ili su to učinili preko posrednika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana