Varhelji: Ekonomska integracija približava region jedinstvenom evropskom tržištu

Srna
Varhelji: Ekonomska integracija približava region jedinstvenom evropskom tržištu

BUDVA - Komesar EU za susjedstvo i pitanja proširenja Oliver Varhelji rekao je da regionalna ekonomska integracija na zapadnom Balkanu zasnovana na pravilima EU postepeno približava region jedinstvenom evropskom tržištu i prije samog pristupanja.

Varhelji se danas video porukom obratio godišnjem sastanku Savjeta za regionalnu saradnju /RCC/ u Budvi i objavio nastavak podrške Evropske komisije Savjetu u naredne tri godine.

On je čestitao Savjetu na godini obilježenoj impresivnim rezultatima, te istakao opredijeljenost organizacije regionalnoj integraciji i pomoći u provođenju zajedničkog regionalnog tržišta, saopšteno je iz RCC.

Generalni sekretar RCC Majlinda Bregu na otvaranju 15. godišnjeg sastanka te organizacije u Budvi rekla je da je protekla godina jedna je od najznačajnijih za zapadni Balkan i označava dugo očekivanu prekretnicu ka obavezama koje su preuzele ekonomije regiona putem Zajedničkog regionalnog tržišta.

"Mi smo u Savjetu za regionalnu saradnju izuzetno ponosni na uspjeh koji je region postigao", dodala je Bregu.

Iz RCC su podsjetili da su u novembru 2022. godine na samitu u okviru Berlinskog procesa, zvaničnici šest ekonomija zapadnog Balkana potpisali tri sporazuma o mobilnosti u sklopu odgovarajućih agendi Akcionog plana za zajedničko regionalno tržište i to o slobodi kretanja sa ličnom kartom, o priznavanju visokoškolskih kvalifikacija i o priznavanju stručnih kvalifikacija za doktore medicine, stomatologe i arhitekte.

Mjesec dana kasnije, na samitu EU i zapadnog Balkana, održanom u Tirani, telekom operateri iz EU i sa zapadnog Balkana su, u okviru zajedničkog regionalnog tržišta čije sprovođenje pomažu RCC i Evropska komisija, potpisali Deklaraciju o romingu kojom se omogućava smanjivanje cijena usluga rominga između EU i regiona od 1. oktobra 2023. godine.

Bregu je istakla da treba cijeniti plan koji se sastoji od četiri dijela, čiji je cilj približavanje regiona jedinstvenom tržištu EU, a koji je nedavno najavila predsjednik Evropske komisije, i koji "u potpunosti odgovara nastojanjima regiona i RCC da prodube regionalnu ekonomsku integraciju i sve više se usklade s jedinstvenim tržištem EU putem politike žpostupnog uvođenjaž koja omogućava opipljivije koristi od pristupanja i prije punopravnog članstva".

"Ovo dolazi u pravo vrijeme, jer sagledavamo dostignuća zajedničkog regionalnog tržišta i postavljamo temelje za još jednu fazu bliže integracije unutar zapadnog Balkana i sa jedinstvenim tržištem EU. Svakog dana smo svjedoci događaja koji nas stalno podsjećaju da se regionalna saradnja ne može uzimati zdravo za gotovo", navela je Bregu, koja je predsjedavala sastankom.

Ona je rekla da zapadni Balkan može biti poprište suprotstavljenih politika i sporova, čak i frustracija, ali da "postoji ogroman prostor za zajedničko djelovanje, motivisano zajedničkim razumijevanjem napretka – zbližavanja ljudi, robe, usluga i kapitala, što govori o afirmativnoj perspektivi povezanosti sa svrhom, a ne slučajno".

Dženk Sejfula, direktor za EU i regionalne inicijative iz Skoplja i predstavnik predstojećeg predsjedavajućeg Procesom saradnje u Jugoistočnoj Evropi /SEECP/ iz Sjeverne Makedonije, najavio je da će ta zemlja, koje preuzima predsjedavanje Procesom od Crne Gore, predstaviti svoj moto i prioritete na ministarskom sastanku koji se održava sutra.

Delegacija RCC, koju predvodi Bregu, učestvovaće na sutrašnjim skupovima Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi, odnosno na sastanku ministara učesnica ovog procesa zaduženih za evropske integracije, kao i na sastanku ministara spoljnih poslova učesnica SEECP-a, gdje se očekuje usvajanje godišnjeg izvještaja RCC, navedeno je u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana