Vang: Kina i Rusija stvorile novu paradigmu odnosa velikih zemalja

Tanjug
Vang: Kina i Rusija stvorile novu paradigmu odnosa velikih zemalja

PEKING - Kina i Rusija stvorile su novu paradigmu odnosa velikih zemalja koja se u potpunosti razlikuje od zastarjelog hladnoratovskog pristupa, izjavio je danas kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji.

On je na konferenciji za novinare, na marginama zasjedanja Svekineskog narodnog kongresa, rekao da Kina i Rusija teže trajnom dobrosusedstvu i prijateljstvu i nastoje da prodube svoju sveobuhvatnu stratešku koordinaciju, prenosi agencija Sinhua.

-Ruski prirodni gas pokreće mnoga kineska domaćinstva, a automobili kineske proizvodnje voze ruskim putevima, u potpunosti pokazujući snagu i široke perspektive kinesko-ruske obostrano korisne saradnje - istakao je Vang.

On je govorio o odnosima Pekinga i Evropske unije i naglasio da je prošle godine obilježena 20. godišnjica uspostavljanja sveobuhvatnog strateškog partnerstva između Kine i EU, a da su razmena i dijalozi između dvije strane na svim nivoima ponovo pokrenuti u potpunosti.

Vang je govorio i o odnosima Pekinga i Vašingtona i rekao da SAD i dalje imaju pogrešnu percepciju Kine i tek treba da ispune svoja obećanja, uprkos određenom napretku od sastanka predsjednika Džozefa Bajdena i Si Đinpinga prošlog novembra, prenosi Rojters. On je poručio da se odnosi između dvije zemlje mogu razvijati samo ako obe strane poštuju i priznaju svoje razlike.

-Moramo da istaknemo da Sjedinjene Države nastavljaju da imaju pogrešnu percepciju Kine i da nisu ispunile obećanja koja su dala - rekao je Vang.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana