Vang: Kina i Rusija radiće na miru u Istočnoj Aziji

Tanjug
Vang: Kina i Rusija radiće na miru u Istočnoj Aziji

PEKING - Šef kineske diplomatije Vang Ji izjavio je da  je Kina spremna da sarađuje sa Rusijom kako bi odlučno podržale jedna drugu i štitile uzajamne vitalne interese u atmosferi turbulentne međunarodne situacije i spoljnog miješanja.

Vang je to rekao na sastanku sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovom, tokom samita ASEAN-a u Laosu, saopštilo je kinesko Ministarstvo spoljnih poslova, a prenosi Rojters.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova navelo je da je Lavrov zahvalio Kini na podršci ruskom predsjedavanju BRIKS-om i potvrdio spremnost Moskve da pomogne Pekingu kao predsjedavajućem Šangajskoj organizaciji za saradnju.

-Dvojica ministara su razgovarali o načinima za implementaciju koncepta izgradnje nove bezbjednosne arhitekture za Evroaziju. Rusija ga je iznijela kao odgovor na stagnirajuće evroatlantske mehanizme - navedeno je u saopštenju.

Dodaje se da je Lavrov zahvalio na uravnoteženom i dosljednom stavu Kine o ukrajinskoj krizi i pozdravio inicijative Pekinga da promoviše pristupe koji, kako je naveo, uzimaju u obzir interese svih zainteresovanih strana i otklanjaju uzroke koji su u korijenu ovog sukoba.

Dvojica zvaničnika su visoko ocijenili razvoj političkog dijaloga i praktične saradnje Rusije i Kine u trenutku pojačanih turbulencija u međunarodnom sistemu, navodi rusko Ministarstvo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana