UŽIVO Sukob u Ukrajini: Berlin razmišlja o protjerivanju većeg broja ruskih diplomata

GS/AGENCIJE
UŽIVO Sukob u Ukrajini: Berlin razmišlja o protjerivanju većeg broja ruskih diplomata

MOSKVA, KIJEV- Specijalna vojna operacija Rusije u u Ukrajini traje 37 dana. Rusija danas počinje sa naplatom gasa u rubljama. Danas se ponovo otvara koridor iz Marijupolja ka Zaporažju koji treba da nadgledaju predstavnici Međunarodnog Crvenog krsta i UNHCR-a. Šef UN-ovog nadzornog tijela za atomsku energiju u Kalinjingradu sa ruskim zvaničnicima o bezbednosti nuklearnih elektrana u Ukrajini.

22:30 - Peskov: Ministarstvo odbrane jača vojne potencijale na zapadnim granicama

Rusija jača vojni potencijal na svojim zapadnim granicama da bi osigurala neophodnu bezbjednost zemlje, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.
Nalog za to ministru odbrane Rusije Sergeju Šojguu dao je predsjednik Rusije Vladimir Putin, prenosi Tass.
“Naravno, to će biti učinjeno tako da bi se zaštitili i održali neophodan paritet, tako da nikome ne bi palo pamet da nas napadne”, istakao je predstavnik Kremlja.

22:00 - Berlin razmišlja o protjerivanju “značajnog broja” zaposlenih u ruskim diplomatskim misijama u Njemačkoj, javio je njemački list “Zidojče cajtung”.
Pozivajući se na neimenovane izvore, list tvrdi da bi Njemačka mogla da prema ruskim diplomatama postupi kao što su to ranije ove sedmice učinile Belgija i Holandija. Drugim riječima, planira da protjera oko 20 diplomata.
Razlog za protjerivanje je sumnja da pojedine diplomate rade za ruske obavještajne službe, a federalna vlada Njemačke i dalje razgovara o potencijalnim opcijama, prenio je TASS.
Prema pisanju njemačkog lista, konačnu odluku treba da donese Federalna kancelarija i ministarstva spoljnih i unutrašnjih poslova. Vlada Njemačke nije jednoglasna u obrazloženju ovakvog koraka.

21:55 Marčenko: Tri rakete pogodile područje blizu Odese

Tri rakete pogodile su rezidencijalno područje blizu lučkog grada Odese na jugu Ukrajine, saopštio je lokalni guverner Maksim Marčenko u video snimku postavljenom na internetu.
Takođe je naveo da ima žrtava, prenio je Rojters.
“Neprijatelj je upravo izveo napad sa tri rakete na jedno naselje”, naveo je Marčenko, ali nije izneo procenu broja žrtava, javio je Glas Amerike.

19:00 Konvoj Crvenog krsta morao da se vrati iz Mariupolja

Konvoj Crvenog krsta koji je otišao u opkoljeni ukrajinski lučki grad Mariupolj da evakuiše civile morao je da se vrati nazad, jer nije bilo mogućnosti da nastavi put, saopštio je danas Međunarodni komitet Crvenog krsta (MKCK) sa sjedištem u Ženevi.
MKCK je ranije danas saopštio da su njegovi timovi na putu za Mariupolj, a portparol je rekao da se nadaju da bi evakuacija hiljada civila mogla da počne, prenio je Rojters.

18:00 - Vrhovna rada Ukrajine usvojila je nacrt zakona koji zabranjuje isticanje slova V i Z u toj zemlji, a Ruska Federacija je označena kao „teroristička zemlja", navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu vladajuće stranke Sluga naroda.
U saopštenju se objašnjava da slova Z i V „predstavljaju simbol ruske vojne invazije na Ukrajinu", prenosi RIA Novosti.
„Narodni poslanici usvojili su predlog zakona koji obezbeđuje zaštitu Ukrajine u informacionom prostoru. Zabranjuje se javna upotreba ruskih simbola i Rusiju označava kao terorističku državu", stoji u saopštenju.
Slova Z i V naslikana su na ruskoj vojnoj opremi u operaciji u Ukrajini.
Ta slova su u Rusiji postala nezvanični simboli podrške operaciji.

16.00 -  Na ulicama Marijupolja čuje se intenzivna pucnjava, javlja dopisnik Sputnjika.

Kako kaže, pored streljačkog oružja, odjekuju pucnji iz ručnih bacača raketa i oruđa oklopnih vozila. Situacija u gradu i dalje je teška, stanovnici ne izlaze iz podruma i skloništa.


15.50 -  Zelenski razgovarao sa Makronom o pregovorima

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski saopštio je danas da je sa francuskim kolegom Emanuelom Makronom telefonom razgovarao o toku i izgledima pregovaračkog procesa i značaju bezbjednosnih garancija za Ukrajinu.

On je na Tviteru naveo da je u razgovoru bilo riječi i o potrebi primjene inicijative Pariza za pomoć civilima da se evakuišu iz opkoljenog Mariupolja na jugu Ukrajine.

"Inicijativa Francuske o humanitarnim koridorima iz Mariupolja mora da bude primjenjena", napisao je Zelenski.

Dodao je sa je Makronu govorio i o suprotstavljanju "ruskoj agresiji"


15.25 -  Kuleba: Ne mogu da potvrdim ili demantujem umješanost Ukrajine u udar na Belgorod

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba kaže da ne može da potvrdi ili demantuje umješanost Ukrajine u vazdušni udar na naftno skladište u ruskom gradu Belgorodu.

"Ne mogu ni da potvrdim ni da demantujem tvrdnju da je Ukrajina umiješana u ovo zato što nemam sve vojne informacije", rekao je Kuleba.

Napomenuo je da Ukrajina čeka zvaničan odgovor Rusije na predloge Kijeva iznijete tokom mirovnih pregovora u Turskoj.


14.55 - Evropol rasporedio timove uz granice EU s Ukrajinom

Evropol je rasporedio operativne timove na granicu evropskih zemalja i Ukrajine kako bi spriječio da sa talasom izbjeglica u Evropsku uniju stignu i kriminalci i teroristi.

Na zahtjev Litvanije, Poljske, Rumunije, Slovačke i Moldavije, Evropol u tim zemljama već ima raspoređene svoje agente, a uskoro će ih rasporediti i u Mađarskoj.

Ovi timovi prikupljaju informacije na spoljnih granicama EU radi "identifikacije kriminalaca i terorista koji pokušavaju da uđu u EU u izbjegličkom talasu i da iskoriste situaciju", objašnjava Evropol

"Te bezbjednosne kontrole važan su instrument za upravljanje masovnim izbjegličkim talasom iz Ukrajine", dodaje se u saopštenju.


14.45 -  Gradonačelnik: Uništena onkološka klinika u Černigovu

Gradonačelnik Černigova Vladislav Atrošenko optužio je danas ruske snage da su u granatiranju uništile onkološko krilo bolnice u tom gradu.

"Pojedine granate pogodile su regonalni bolnički centar, a jedna od zgrada, onkološka jedinica, potpuno je uništena, pri čemu su tri osobe teško povrijeđene", rekao je Atrošenko za CNN.

Dodao je da u gradu nema struje i vode, a da bi tokom nedjelje moglo da nestane i hrane i lijekova.

"Trenutno prolazimo kroz humanitarnu katastrofu", rekao je Atrošenko.


14.07 -  UNESKO: U Ukrajini oštećeno na desetine crkava, muzeja...

Na desetine crkava, istorijskih spomenika i muzeja oštećeno je tokom rata u Ukrajini, saopštila je danas Organizacija Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESKO) dodajući da je naročito zabrinuta za grad Černihov na sjeveru zemlje.

UNESKO je ranije saopštio da je pojačao zaštitne mjere za ugroženu kulturnu baštinu Ukrajine u kontekstu ruske invazije tako što je nekoliko njenih kulturnih spomenika označila amblemom "plavi štit", prenosi Rojters.


13.42 - Berlin odobrio isporuku oružja iz bivše Istočne Njemačke Ukrajini

Nemačko Ministarstvo odbrane odobrilo je isporuku Ukrajini nekoliko desetina pješadijsko-borbenih vozila, koje su svojevremeno pripadale nekadašnjoj Istočnoj Njemačkoj, prenose njemački mediji.

Riječ je o 58 vozila tipa PbV-501 koja su naoružani topovima i mitraljezima, objavio je danas " Velt am Zontag".

List dodaje da je Berlin krajem devedesetih godina ova vozila predao Švedskoj koja ih je kasnije prodala jednoj češkoj kompaniji. Ta firma sada namjerava da ih proda Kijevu.

13.39 -  Lavrov:Rusija za davanje garancija Moskvi, Kijevu i Evropi

Moskva se zalaže za davanje bezbjednosnih garancija Rusiji, Ukrajini i svim evropskim zemljama, izjavio je danas ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

On je, posle razgovora sa indijskim kolegom Subramanjanom Džaišankarom, rekao da se Rusija zalaže za to da budu date bezbjednosne garancije Ukrajini, svim evropskim zemljama, Rusiji u skladu sa dokumentima koji su godinama usvajani u okviru OEBS-a i koji su proklamovali princip da nijedna zemlja neće jačati svoju bezbednost nauštrb bezbjednosti drugih.

13.25 - DNR: Ukrajinska vojska ne kontroliše Mariupolj

Ukrajinska vojska ne kontroliše Mariupolj, ali imaju mogućnost da se premještaju i da pružaju otpor u konkretnim situacijama, izjavio je portparol Narodne milicije Donjecke Narodne Republike Eduard Basurin, prenosi Sputnjik.

„Oni ne kontrolišu grad, ali imaju mogućnost da se premeštaju, pored toga imaju podzemne kanale kojima beže iz jedne kuću u drugu i pružaju otpor, ali to su pojedinačni slučajevi“, rekao je on za televiziju „Rosija 1“.

Foto: AP
13.10 - Medinski: Stav Rusije o Krimu i Donbasu nepromijenjen

Šef ruske delegacije Vladimir Medinski potvrdio je da se pregovori sa Ukrajinom nastavljaju u video formatu.

"Nastavljamo pregovore, naši stavovi o Krimu i Donbasu su nepromenjeni", napisao je Medinski na svom Telegram kanalu


12.40 -  Putin i Erdogan danas će razgovarati telefonom

Predsjednik Rusije Vladimir Putin razgovaraće danas telefonom sa turskim kolegom Redžepom Tajipom Erdoganom, najavio je Kremlj.

Erdogan, koji je razgovarao sa ukrajinskim kolegom Volodimirom Zelenskim u četvrtak, rekao je da je Turska spremna, "u principu", da bude zemlja garant bezbednosti za Ukrajinu, ali i da detalji takvog formata moraju da budu razrađeni.


12.25 -  Podoljak: Počela nova runda pregovora sa Rusijom

 Savjetnik šefa kabineta predsjednika Ukrajine Mihailo Podoljak izjavio je danas da je počela nova, onlajn runda ukrajinsko-ruskih pregovora, prenosi ukrajinski "NV".

"Tačno je. Obje strane su to zvanično saopštile. Pregovori su nastavljeni u onlajn formatu, uz učešće radnih podgrupa“, rekao je Podoljak.


12.21 - Lavrov: Napredak u pregovorima, Ukrajina shvata realnost o Krimu

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov ocijenio je danas da je postignut određeni napredak u mirovnim pregovorima sa Ukrajinom i da Moskva priprema svoj odgovor na ukrajinske prijedloge iznijete na posljednjoj rundi pregovora. OPŠIRNIJE

12.15 - Rusija zasad neće ukinuti isporuke gasa Evropi

Rusija neće od danas ukinuti isporuke gasa Evropi, jer plaćanja za isporučen gas poslije 1. aprila stižu u drugoj polovini mjeseca i u maju, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

On je na konferenciji za novinare rekao da je nepovratna uredba predsjednika države Vladimira Putina da se plaćanja obavljaju u rubljama, kao i da je trenutno, prema stavu Rusije, najbolja i najsigurnija valuta za plaćanje rublja, prenio je Rojters.


12.10 - Putin i Lukašenko razgovarali telefonom

Predsednici Rusije i Bjelorusije, Vladimir Putin i Aleksandar Lukašenko, razgovarali su danas telefonom, javila je agencija Belta.

Detalji razgovora nisu saopšteni.

Foto: Arhiva/TASS

11.45 -  Čavušoglu: U Mariupolju ima 30 turskih državljana

Turski ministar spoljnih poslova Melvut Čavušoglu izjavio je danas da je oko 30 turskih državljana ostalo u ukrajinskom Mariupolju, prenio je Rojters.

Čavusoglu je na konferenciji za novinare izjavio da je 87 turskih državljana ostalo u Ukrajini, a taj broj je oko 190, ako se računaju i državljani drugih zemalja koji su se s njima zatekli u Ukrajini.


11.35 -  MSP Rusije: NATO se igra vatrom dostavljaući oružje u Ukrajinu

MOSKVA- Dostavljajući Ukrajini naoružanje, zemlje članice NATO igraju se vatrom, smatra direktor Odjeljenja za panevropsku saradnju u Ministarstvu spoljnih poslova Rusije Nikolaj Kobrinjec. On je u intervjuu za RIA Novosti naveo je da je 40.000 vojnika NATO-a trenutno u stanju visoke pripravnosti i da jača istočno krilo Alijanse.

„Još više zabrinjavaju vojne isporuke iz zemalja NATO-a Ukrajini. Igraju se vatrom“, istakao je Kobrinjec.


11.04 - Skoro 300.000 ukrajinskih izbjeglica registrovano u Njemačkoj

Skoro 300.000 izbjeglica iz Ukrajine do danas je registrovano u Njemačkoj, saopštilo je njemačko Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Ministarstvo je, pozivajući se na podatke federalne policije, saopštilo da je do sada zabilježeno 294.508 izbjeglica i da su većina njih žene, djeca i stari ljudi.

11.00 - Pregovori između Rusije i Ukrajine biće nastavljeni danas putem video veze, rekao  je ruski izvor, prenosi TASS.

10.50- Guverner Černihiva: Ruske trupe se povlače, ali ne potpuno


Ruske snage se povlače iz regiona Černihiv, ali još nisu potpuno otišle, izjavio je danas lokalni guverner Vjačeslav Čaus u video obraćanju, prenio je Rojters.

"Vazdušni i raketni napadi su i dalje mogući u regionu, niko ne otpisuje tu mogućnost", kazao je Čaus, navodeći da je ukrajinska vojska počela da obezbjeđuje naselja koja su prethodno držale ruske trupe.

Čaus je rekao da je isuviše rano za ukrajinske snage u regionu Černihiv da "spuste gard", jer, kako je napomenuo, "ruska vojska je i dalje na našoj teritoriji".

Foto: Sputnjik

10.30 -  Lavrov zahvalio Indiji na objektivnom stavu o Ukrajini

Rusija cijeni objektivan stav Indije o situaciji sa Ukrajinom, izjavio je danas u Nju Delhiju ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

Ocijenio je da bi Zapad želio da sva važna međunarodna pitanja budu svedena na krizu u Ukrajini, prenosi RIA Novosti.

"Vi znate našu poziciju. Ništa ne krijemo i procjenjujemo da Indija ovu situaciju sagledava iz različitih uglova, a ne jednostrano“, rekao je Lavrov na početku sastanka sa indijskim kolegom Subramanjamom Džaišankarom.


10.25 - Tim Crvenog krsta krenuo ka Mariupolju

Mali konvoj Međunarodnog komiteta Crvenog krsta (ICRC) od svega tri vozila napustila je danas Zaporožje i zaputila se ka Mariupolju, sa ciljem da pomogne u evakuaciji civila i donese pomoć građanima, javlja BBC.

Tim Crvenog krsta je nešto ranije dobio bezbjednosne garancije da može da putuje do Mariupolja.


10.13 - Morison: Australija šalje Ukrajini oklopna vozila Bušmaster

Australija će poslati oklopna borbena vozila "Bušmaster" u Ukrajinu, kako bi joj pomogla u ratu protiv Rusije, najavio je danas australijski premijer Skot Morison.

Morison je rekao da će oklopna vozila biti dopremljena transportnim avionima Boing S-17 Gloubmaster, ali nije precizirao koliko će "Bušmaster" vozila biti poslato, niti kada, prenosi AP.

"Mi ne upućujemo samo molitve, mi šaljemo naše oružje, šaljemo našu municiju, šaljemo našu humanitarnu pomoć, naše pancire. Sve to šaljemo, a poslaćemo i naša oklopna vozila, naše ''Bušsmastere''", naveo je Morison obraćajući se novinarima.


10.10 - Rusija: Dosad uništena 124 ukrajinska aviona i 81 helikopter

Portparol ruskog ministarstva odbrane Igor Konašenkov, saopštio je danas da su tokom specijalne ruske vojne operacije u Ukrajini do sada uništena 124 ukrajinska aviona i 81 helikopter.

"Od početka specijalne vojne operacije, uništena su 124 aviona i 81 helikopter, 353 bespilotne letjelice, 1.839 tenkova i drugih oklopnih borbenih vozila, 202 višecjevna raketna sistema, 773 topova i minobacača, kao i 1.711 specijalnih vojnih vozila", naveo je Konašenkov, prenose RIA Novosti.

Ukrajinska oklopna vozila zarobljena od strane Oružanih snaga Rusije u Černigovskoj oblasti
Foto: © Pres služba Ministarstva odbrane Ruske Federacije/TASS


9.55 -  Ekipa Crvenog krsta "zaglavljena" u Zaporožju

Ekipa Međunarodnog Crvenog krsta, koja nosi humanitarnu i medicinsku pomoć u ukrajinski grad Mariupolj, "zaglavljena" je u Zaporožju, jer još nije dobila bezbjednosne garancije za odlazak u Mariupolj.

Konvoj od pet vozila za pomoć i dva kamiona bi trebalo da donesu olakšanje građanima Mariupolja, gde je desetine hiljada ljudi i dalje blokirano, prenio je BBC.

Tim Crvenog krsta se nada da će pomoći u evakuaciji stotina civila iz Mariupolja autobusima koje je obezbijedila ukrajinska vlada.

Međutim, ti autobusi, kojih ima više od 40, putovali su u konvoju ispred tima Crvenog krsta, ali su zaustavljeni u Berđansku, koji drže ruske snage.

Prema izvještajima, neke autobuse su navodno opljačkali ruski vojnici i uzeli pomoć koju su nosili građanima Mariupolja, dodaje britanski javni servis.

Mali broj autobusa je uspio da se vrati u Zaporožje, u kojima su bili civili iz ostalih mjesta gdje kontrolu drže ruske snage.

BBC. dodaje da će Crveni krst teško krenuti u akciju bez bezbednosnih garancija obe strane.


9.35 - Ruske trupe su danas potpuno napustile visoko kontaminiranu nuklearnu zonu u Černobilju i vratili su kontrolu Ukrajincima, saopštile su lokalne vlasti.

Ukrajinska državna nuklearna kompanija Energoatom tvrdi da se povlačenje dogodilo nakon što su vojnici primili „značajne doze“ radijacije pošto su kopali rovove u šumi oko ugašene nuklearke, ali AP dodaje da ne postoji nezavisna potvrda ove informacije.

U četvrtak je ukrajinska strana saopštila da je većina ruskih vojnika napustila Černobil, ali da je ostao dio vojske.

9.15 Pomoćnik gradonačelnika Mariupolja: Grad zatvoren za ulaske, izlazak opasan

Pomoćnik gradonačelnika Mariupolja Petro Andrjuščenko izjavio je danas da je ovaj grad zatvoren za svakoga ko želi da uđe, dok je svaki pokušaj odlaska „veoma opasan“.

Andrjušcenko tvrdi da su ruske snage od četvrtka sprečavale da i najmanje količine humanitarne pomoći stignu do zarobljenih stanovnika, kako kaže, stavljajući do znanja da planirani humanitarni koridor nije otvoren, prenio je Rojters.

9.00 Volas: Putin sam sebe zatvorio u kavez
Rusija je sada „manja zemlja“ nakon invazije na Ukrajinu, rekao je britanski ministar odbrane Ben Volas.

Govoreći za „Skaj njuz“, on je ocijenio da predsjednik Rusije Vladimir Putin „više nije sila kakva je bio, već da je čovjek koji je sam sebe ogradio kavezom“.

-Njegova vojska je iscrpljena, pretrpio je značajne gubitke. Reputacija velike vojske Rusije je uništena. On treba, ne samo da živi sa posljedicama onoga što radi Ukrajini, već će morati da živi i sa posljedicama onoga što je uradio svojoj armiji - kazao je Volas.


8.35 - Britanija: Ukrajinske snage preuzele dva sela kod Černihiva

Britanska vojna obavještajna služba saopštila je danas da su ukrajinske snage povratile kontrolu nad selima Sloboda i Lukašivka, sjeverno od grada Černihiva, prenosi Rojters.

Sela se nalaze na glavnom putu između Černhiva i Kijeva.

-Ukrajina je takođe nastavila sa uspješnim, doduše, ograničenim kontranapadima na istoku i sjeveroistoku Kijeva - objavilo je britansko ministarstvo odbrane.

Iz Londona navode da su Černhiv i Kijev i dalje na udaru vazdušnih i raketnih napada.
Foto:Sputnjik

8.32 Drijan: Razgovori o Ukrajini u EU tek po završetku sukoba

Razgovori o pristupanju Ukrajine Evropskoj uniji mogu biti održani tek kada se završi sukob, izjavio je ministar spoljnih poslova Francuske Žan-Iv le Drijan za „Figaro“.

-Tokom samita u Versaju, lideri 27 zemalja su jasno naznačili da je sudbina Ukrajine vezana za Evropu. Kada se sukob završi, svijet više neće biti isti, kao ni Ukrajina. Tada bi trebalo da razgovaramo na temu pristupanja - kazao je Le Drijan, prenio je TASS.

8.25-Ruski istražioci optužili za genocid 22 ukrajinska vojna zvaničnika

Ruski istražioci optužili su za genocid nad stanovništvom Donbasa koje govori ruski jezik 22 lica, među kojima su bivši ministar odbrane Ukrajine Valerij Geletej i načelnik ukrajinskog Generalštaba Viktor Muženko, saopštila je pres služba Istražnog komiteta Rusije.

Prilikom istrage, navode u u saopštenju, „saradnici komiteta analizirali su veliki broj dokumenata i ostalih podataka“.

-Podaci koji su u njima sadržani omogućili su da se prošire optužbe protiv pojedinih visoko rangiranih ukrajinskih vojnih lica, umiješanih u stradanje civila u Donbasu. Prema tome, na osnovu ovih dokaza, 22 lica optužena su za genocid nad civilnim stanovništvom kojima je ruski maternji jezik - ističe se u saopštenju.
 

7.40 Zelenski:Situacija u Donbasu teška, smijenjena dva bezbjednjaka
Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je danas da je situacija na jugu i u regionu Donbas i dalje vrlo teška, a otkrio je da je smijenio dvojicu članova nacionalne bezbjednosne službe zbog optužbi za izdaju.

Zelenski otkriva da su u pitanju šef unutrašnje bezbjednosti i šef bezbjednosnog ogranka u regionu Herson.

-Nemam vremena da se sada bavim izdajnicima, ali će vremenom biti kažnjeni - rekao je on.

Zelenski, za koga Rojters navodi da se često izražava živopisno, rekao je da su Rusi „mnogo zli“ kao i da su se nameračili na uništenje, da deluju da kao da su sa drugog svijeta, kao „čudovišta koja pale i pljačkaju, koja napadaju i sklona su ubijanju“.

-Predstoji nam još bitaka. Moraćemo da idemo vrlo teškim putem, da dobijemo sve što želimo. Situacija u Donbasu ostaje ekstremno teška - naveo je Zelenski.
Foto: Tanjug/AP

7.30 Britanija:Rusija povlači snage iz Gruzije i sprema ih za Ukrajinu

Rusija razmješta svoje snage iz Gruzije kako bi ojačala napad na Ukrajinu, saopštila je britanska vojna obavještajna služba.

-Između 1.200 i 2.000 ruskih vojnika se preraspoređuje u tri bataljonske taktičke grupe - navelo je britansko ministarstvo odbrane, prenio je Rojters.

7.25 - Ambasador UKR: Očekujemo supermodernu opremu od SAD i VB

 Ukrajina će uskoro moći bolje da zaštititi svoje nebo i gradove od ruskih napada, jer očekuje da dobije supermodernu vojnu opremu iz SAD i Velike Britanije, izjavio je danas ukrajinski ambasador u Japanu Sergij Korsunski.

-Oni su i dalje superiorni u vazduhoplovstvu, avionima i raketama i mi očekujemo da dobijemo supermodernu opremu iz SAD i Velike Britanije kako bismo zaštitli naše nebo i naše gradove - rekao je Korsunski na konferenciji za novinare.

On je naveo da, kada ruske snage ispaljuju krstareće rakete sa velike udaljenosti, ukrajinske snage ne mogu da dođu do mesta lansiranja, prenosi Rojters.

-Moramo da ih presretnemo. Zato nam treba ova moderna oprema - naveo je Korsunski.

7.08- Rusija: EU nije centar univerzuma

Rusija neće tražiti od Evropske unije da joj ukine sankcije, jer ima dovoljno svojih zaliha i alternativa, prenijela je danas agencija RIA Novosti saopštenje ministarstva spoljnih poslova.

-Evropska unija nije centar univerzuma - kazao je šef za evropsku koordinaciju pri ruskom ministarstvu Nikolaj Kobrinec, prenio je Rojters.

Rusija je poručila da će odgovoriti na sankcije EU, navodeći da će 27 zemalja evropskog bloka možda shvatiti da im konfrontacija sa Moskvom nije u interesu, prenela je RIA pozivajući se na visokog zvaničnika ministarstva spoljnih poslova.

-Akcije Evropske unije neće ostati bez odgovora. Neodgovorne sankcije Brisela već negativno utiču na svakodnevni život običnih Evropljana - kazao je Kobrinec.

7.10 - Rusija danas otvara koridor iz Mariupolja za Zaporožje

Na molbu francuskog predsjednika Emanuela Makrona i njemačkog kancelara Olafa Šolca ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, Rusija će danas otvoriti humanitarni koridor iz Mariupolja za Zaporožje, javlja agencija TASS.

Kako je saopštio načelnik Nacionalnog centra za upravljanje odbranom Rusije general-major Mihail Mizincev, humanitarni koridor će biti otvoren iz Mariupolja ka Zaporožju, preneo je Rojters.

7.00 Prajs: Rublje za gas znak ekonomskog očaja Moskve

Zahtjev ruskog predsjednika Vladimira Putina da strani kupci plaćaju ruski gas u rubljama je znak ekonomskog i finansijskog očaja Moskve izazvanog sankcijama Zapada, ocijenio je portparol američkog Stejt departmenta Ned Prajs.

-U osnovi mislim da je ovo samo još jedan pokazatelj užasnog stanja u kojem se nalazi ruska ekonomija - rekao je Prajs novinarima i dodao da je na evropskim nacijama da odrede svoj odgovor, prenosi agencija Rojters.

Kako je rekao portparol američkog Stejt departmenta, sankcije, kontrola izvoza i druge ekonomske mjere uvedene kao odgovor na rusku vojnu operaciju u Ukrajini imale su "značajan, suštinski, dubok efekat" i dovele su do "ekonomskog i finansijskog očaja" Rusije.

6.47 -Nehamer i Šolc:Bez potpunog embarga na uvoz gasa i nafte

Njemački i austrijski kancelar Olaf Šolc i Karl Nehamer izjasnili su se protiv potpunog embarga na uvoz gasa i nafte iz Rusije, ali istovremeno poručuju da nema ublažavanja sankcija.

-Sankcije imaju samo smisla ako pogode onog kojeg treba da pogode, a ne da oslabe one koji ih uvode - objasnio je Nehamer na zajedničkoj konferenciji za štampu u Berlinu.

On je rekao da je strašan osećaj biti zavisan od ruskog gasa, ali je njegov zadatak kao kancelara da brine o energetskoj bezbjednosti Austrije.

U vezi najave predsjednika Rusije Vladimira Putina da će gas iz njegoge zemlje ubuduće morati da se plaća u rubljama, Nehamer je kazao da čeka na pisano obavještenje, pa će tek potom iznijeti stav.

Foto: Tanjug/AP

06.27 - Generalštab Ukrajine: Rusija nastavlja povlačenje sa sjevera Kijevske oblasti

Generalštab Ukrajine navodi da se nastavlja djelimično povlačenje jedinica ruskih  trupa sa sjevera Kijevske oblasti ka državnoj granici sa Republikom Belorusijom.

-Ukrajinski branioci su tokom jučerašnjeg dana odbili sedam napada iz Donjeckog i Luganskog pravca – saopštio je Generalštab Oružanih snaga Ukrajine u operativnim informacijama.

Dodaje se da su uništili tri tenka, dva oklopna transportera, dva vozila i dva artiljerijska sistema, oborena je i bespilotna letjelica Orlan-10, javlja Unian.net.

6.10 -Ukaz stupa na snagu, od danas plaćanje gasa u rubljama

U Rusiji danas stupa na snagu Ukaz kojim je predsednik Vladimir Putin uveo plaćanje ruskog gasa "neprijateljskim zemljama" u rubljama. Te zemlje će morati da otvore račune u ruskim bankama, prenosi agencija RIA Novosti.

-Predlažemo partnerima iz tih država jasnu i transparentnu šemu. Da bi kupili ruski prirodni gas treba da otvore račune u rubljama u ruskim bankama. Upravo sa tih računa će se vršiti plaćanje gasa koji se bude isporučivao od 1. aprila - rekao je Putin. Moskva "neprijateljskim zemljama" označava one koje su uvele sankcije Rusiji zbog vojne intervencije u Ukrajini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana