Uzbunjivač iz Boinga: Neispravni dijelovi aviona možda korišćeni na avionima kompanije

Tanjug
Foto: Ilustracija

SIJETL - Neki neispravni dijelovi aviona možda su korišćeni u procesu proizvodnje Boingovih komercijalnih letjelica, navodi se u danas objavljenoj novoj pritužbi uzbunjivača iz te američke avio-kompanije.

Zaposleni u Boingu Sem Mohavk tvrdi da je, kada je Boing ponovo pokrenuo proizvodnju modela "737 Maks", nakon dva smrtonosna sudara 2018. i 2019. godine, došlo do "300 odsto povećanja u izvještajima o dijelovima, koji nisu ispunili standarde proizvođača", prenio je Si-Bi-Es.

Medij dodaje da, iako je trebalo da ti dijelovi modela "737 Maks" budu uklonjeni iz proizvodnje i pažljivo praćeni, u izvještaju se navodi kako im je izgubljen trag.

"Mohavk se plašio da se takvi delovi ugrađuju na modele 737 i da bi to moglo dovesti do katastrofalnog scenarija", navodi se u izvještaju.

U dokumentu se takođe tvrdi da su, kada je Boing prošlog juna saznao za moguću inspekciju Savezne uprave za vazduhoplovstvo (Federal Aviation Administration - FAA), mnogi dijelovi premješteni na drugu lokaciju kako bi bili "namjerno sakriveni od uprave".

Izvještaj je objavljen u danu kada odlazeći izvršni direktor Boinga Dejv Kalhun treba da svjedoči pred Senatom na Kapitol Hilu zbog zabrinutosti javnosti u vezi sa bezbjednošću aviona te kompanije, nakon incidenta tokom jednog leta početkom januara.

Tada su nekorišćena vrata pala sa potpuno novog Boingovog aviona "737 Maks" u vlasništvu avio-kompanije Aljaska erlajns, nakon čega je ostala rupa na boku te letjelice.

U okviru istrage koja je u toku, uzbunjivači iz Boinga istakli su Senatu u aprilu da su modeli "737 Maks", "787 Drimlajner" i "777" imali ozbiljne probleme tokom proizvodnje.

Očekuje se da će se Kalhun, koji vodi Boing  od 2020. godine, biti suočen s teškim pitanjima o tome kako je kompanija reagovala u delikatnim situacijama.

Uoči saslušanja, Senat je podijelio izvještaj sa detaljima koje su dostavili uzbunjivači posljednjih nedjelja, što obuhvata i navode o tome da je osoblje kompanije  pokušavalo da koristi neispravne dijelove u avionima, čak i nakon što su problemi identifikovani.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana