Usvajanje djece iz Južne Koreje u Danskoj 1970-tih bilo praćeno nezakonitostima

Tanjug
Foto: Ilustracija

KOPENHAGEN - Usvajanje djece iz Južne Koreje u Danskoj 1970-ih i 1980-ih godina bilo je praćeno "sistematskim nezakonitim postupanjem" u toj azijskoj zemlji, uključujući promjene informacija o porijeklu djeteta i usvajanje bez znanja bioloških roditelja, saopštila je danska agencija koji nadzire međunarodna usvajanja djece.

Agencija, koja radi u okviru danskog ministarstva za socijalna pitanja, navela je u četvrtak da su velike sume novca prebačene između danskih i južnokorejskih organizacija radi usvajanja djece, prenosi AP.

Izvještaj na 129 stranica fokusiran je na period od 1. januara 1970. do 31. decembra 1989. godine.

Vlada u Seulu je 2013. godine počela da zahtijeva da strano usvajanje prolazi kroz sudove, a tim potezom je okončana višedecenijska praksa da privatne agencije diktiraju proces usvajanja južnokorejske dece u stranim zemljama.

Tokom dvije decenije izvršeno je ukupno 7.220 usvajanja južnokorejske dece u Danskoj.

U danskom izvještaju se ističe da su dvije agencije u Danskoj -DanAdopt i AC Boernehjaelp bile upoznate sa tim da su vršene promjene informacija o porijeklu djece iz Južne Koreje.

Izvještaj je sačinjen nakon niza pitanja koji je pokrenula organizacija Danish Korean Rights Group 2022. godine.

Ta grupa je navela da je i dalje potrebna nezavisna istraga o tom pitanju kako bi odgovorni bili privedeni pravdi.

Krajem 1970-ih i sredinom 1980-ih godina južnokorejske agencije tražile su novorođenčad ili malu djecu iz bolnica i sirotišta, često u zamjenu za plaćanja, i upravljale porodilištima u kojima su samohrane majke bile pod pritiskom da daju svoje bebe.

Radnici agencija za usvajanje išli su u fabrička područja i naselja sa stanovnicima sa niskim primanjima u potrazi za porodicama koje bi mogle da budu ubeđene da daju svoju djecu.

Jedina danska agencija za usvajanje u inostranstvu DIA saopštila je 16. januara da ukida svoje omogućavanje međunarodnih usvajanja, nakon što je vladina agencija izrazila zabrinutost zbog procedura koje prikrivaju biološko porijeklo djece koja se usvajaju.

DIA je posljednjih godina posredovala u usvajanju na Filipinima, u Indiji, Južnoj Africi, Tajlandu, Tajvanu i Češkoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana