Uskoro puna integracija Bugarske i Rumunije u zonu Šengena

Srna
Uskoro puna integracija Bugarske i Rumunije u zonu Šengena

Odluka o punoj integraciji Bugarske i Rumunije u zonu Šengena očekuje se ove godine, saopšteno je iz Evropske komisije.

"Mi u Komisiji snažno pozdravljamo ovo dostignuće, koje slijedi poslije istorijske odluke Savjeta iz decembra 2023. godine. Savjet će morati da donese odluku o utvrđivanju datuma za ukidanje kontrola na unutrašnjim kopnenim granicama između Bugarske, Rumunije i drugih zemalja Šengena. Komisija će nastaviti da pruža svu neophodnu podršku Savjetu kako bi se obezbjedilo da odluka o kopnenim granicama bude donijeta 2024. godine", navodi se u saopštenju Komisije.

Rumunija i Bugarska od sutra djelimično ulaze u bezvizni prostor Šengena što znači da su za sada ukinute pomorske i vazdušne kontrole za ove zemlje. Na snazi ostaju kontrole na granicama na kopnu.

Evropski mediji javili su početkom mjeseca da će dalja integracije Bugarske i Rumunije u zonu Šengena zavisiti od ispunjenja zahtjeva EU u vezi sa ilegalnom migracijom.

Ove dvije zemlje moraće da se same pobrinu i riješe pitanje ilegalnih migracija na svojoj teritoriji i ne smiju dozvoliti nedokumentovanim migrantima da pređu na ateritoriju drugih članica EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana