Uskoro objavljivanje liste Epštajnovih "mušterija"

Srna
Uskoro objavljivanje liste Epštajnovih "mušterija"

BIJELjINA - Američka i svjetska javnost očekuju skoro objavljivanje imena 200 osoba koje su navedene u povjerljivim sudskim dokumentima i koje su povezane sa istragom o trgovini ljudima u svrhu seksa, a jedna od tih ličnosti je i bivši američki predsjednik Bil Klinton.

Imena su prikupljena u svrhu istrage protiv milijardera Džefrija Epštajna i njegove saradnice Gislejn Maksvel.

Kako prenosi TB mreža "Ej-Bi-Si njuz", dokumenti će vjerovatno razotkriti identitete desetina saradnika sada pokojnog Epštajna, koji su do sada u sudskim dokumentima bili poznati samo kao "Džon" ili Džejn Does".

Prema tom izvoru, Klinton je u povjerljivim dokumentima identifikovan kao "Doe 36" i spominje se u više od 50 redigovanih dokumenata.

Do otvaranja ovih spisa i sudskog dokumenta dolazi devet godina nakon što je jedna od žrtava, podnijela tužbu protiv Gislejn Maksvel, optužujući je za umješanost u aktivnosti seksualne trgovine Džefrija Epštajna, finansijera i osuđenog seksualnog prestupnika.

EpšTajn je navodno umro nakon vješanja u svojoj zatvorskoj ćeliji na Menhetnu, gdje je čekao suđenje pod optužbom za seksualnu trgovinu djecom i zavjeru.

Zatvorske kamere nisu radile, a u istragu o navodnom samoubistvu uključio se i Ef-Bi-Aj.

Istraživanja su pokazala da samo 16 odsto Amerikanaca vjeruje u službeno objašnjenje o tome da se Epštajn sam ubio.

Sličnu sudbinu doživio je i Epštajnov saradnik Žan-Luk Brunel u francuskom zatvoru kada se, navodno, takođe ubio vješanjem.

Epštajn je uhapšen 2019. pod optužbama za trgovinu djecom u svrhu seksa, a portparol Bila Klintona izdao je izjavu u kojoj negira bilo kakva saznanja o Epštajnovim kriminalnim aktivnostima.

Klinton je tvrdio da nije komunicirao sa Epštajnom više od deset godina i da nikada nije posjetio njegova imanja.

Veza između Klintona i Epštajna postala je poznata javnosti 2002. godine kada su novinari otkrili informacije o Klintonovim putovanjima Epštajnovim avionima na "filantropsku turneju" u nekoliko afričkih zemalja.

Tada je Klinton hvalio Epštajna, ističući njegovu "finansijsku oštroumnost i filantropsku predanost", te njegovo "razumijevanje globalnih tržišta i moderne umjetnosti".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana