Uragan Beril stiže, meteorolozi upozoravaju

GS
Uragan Beril stiže, meteorolozi upozoravaju

Ostrva, koja pripadaju Karibima, pripremaju se za dolazak moćnog i potencijalno smrtonosnog uragana Beril, prvog u ovoj sezoni.

Meteorolozi upozoravaju da je Beril "ekstremno opasan" i da bi mogao da se razvije u uragan četvrte kategorije sa brzinom vjetra od 250 kilometara na sat i da izazove talase do tri metra visine.

Kako je prenio Bi-bi-si, očekuje se da će Beril nastaviti da jača dok se između ostalog bude bude približavao Barbadosu, Dominikani, Grenadi i Martiniku.

"Vrlo se rijetko viđa da da se oluja ovako brzo razvije u uragan tako rako na početku sezone u ovom dijelu Atnalntskog okeana. Nekoliko ostrva u Donjim Antilima suočeno je sa rizikom od gubitka života, kao i imovine", rekao je Aleks Silva, vodeći meteorolog za uragane na "AccuWeather".

Žitelji država u regionu se pripremaju za dolazak nevrijemena, zakivaju se prozori, kupuju se kanisteri sa gorivom i pazare se namirnice, prije svega hrana i voda.

Premijer Barbadosa apelovao je na žitelje da pripaze na svoje prijatelje, porodicu i susjede kada dođe do udara uragana. Meteorolozi navode da je uragan nastao od tropske oluje Beril koja se formirala u petak uveče, kao i da ga već prate vjetrovi brzine od 210 kilometara na sat.

Tropska oluja Alberto koja je pogodila sjeveroistok Meksika 20. juna usmrtila je četiri osoba. Sezona uragana traje od 1. juna do 30. novembra. Predviđa se da će ovo biti jedna od najgorih i da se očekuje do 25 tropskih oluja, od kojih bi više od sedam moglo da se razvije u uragane iznad treće kategorije.

"Samo pet uragana iznad treće kategorije je do sada zabilježeno u atlantskom okeanu prije prve nedjelje jula. Beril je šesti i najraniji do sada", kaže Majkl Lovri, ekspert za uragane.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana