Upucana ukrajinska političarka: Prebačena u bolnicu

Agencije
Upucana ukrajinska političarka: Prebačena u bolnicu

Nepoznata osoba pucala je danas na bivšeg poslanika ukrajinskog parlamenta i ultradesničarsku političarku Irinu Farion.

Šezdesetogodišnja žena je hospitalizovana sa povredom glave od vatrenog oružja, prema podacima ukrajinske Nacionalne policije.

Iako policija nije otkrila njeno ime, Zaxid.net je, pozivajući se na neimenovane izvore, napisao da je žrtva Irina Farion.

Pripadnici organa za sprovođenje zakona pokušavaju da identifikuju i uhapse napadača.

Irina Farion, koja je poznata po svojim izjavama o korišćenju ruskog jezika u Ukrajini, pridružila se ultranacionalističkoj stranci Svoboda 2005. godine i bila je poslanik u parlamentu između 2012. i 2014. godine.

U junu 2024. godine ponovo je postala profesorka na odsjeku za ukrajinski jezik na Politehničkom univerzitetu u Lavovu, nedugo nakon što je bila otpuštena. Farion je izazvala ogorčenje kada je 6. novembra rekla da ne može nazvati ukrajinske vojnike Ukrajincima ako govore ruski.

Skandal oko Farionovih izjava eskalirao je nakon što je navodno primila poruku podrške od Maksima Hlebova, pro-ukrajinskog studenta koji živi u Krimu. Ona je objavila mejl na svojim društvenim mrežama, nakon čega je dobila oštre kritike.

Ukrajinska Služba bezbjednosti (SBU) je u novembru 2023. godine saopštila da je Farion pod kriminalnom istragom i zbog svojih izjava o vojnicima koji govore ruski i zbog objavljivanja poruke od Hlebova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana