Pušilin: Ruska vojska će odgovoriti ako ukrajinske snage naruše prekid vatre

GS/Agencije
Rat u Ukrajini ušao je u 316. dan
Foto: CDNVideo.ru | Rat u Ukrajini ušao je u 316. dan

MOSKVA, KIJEV- Rat u Ukrajini ušao je u 316. dan. Sirene za vazdušnu opasnost oglasile su se u četiri ukrajinske oblasti. Većina ruskih vojnika ranjenih u granatiranju Makijevke poslata je na liječenje u druge regione Rusije.

Pušilin: Ruska vojska će odgovoriti ako ukrajinske snage naruše prekid vatre

Ruska vojska će odgovoriti, ako ukrajinske snage naruše režim prekida vatre koji će stupiti na snagu u podne 6. januara i trajati do ponoći 7. januara, saopštio je lider Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin.

„Odluka se odnosi na prekid vatre ili ofanzivne akcije sa naše strane. Ali to ne znači da nećemo odgovoriti na provokacije neprijatelja! Ili da ćemo dati neku šansu neprijatelju u ovim prazničnim satima da poboljša svoje pozicije na liniji razdvajanja", napisao je Pušilin na svom telegram kanalu, prenio je Sputnjik.



Zelenski: Žele prekid vatre zbog napredovanja ukrajinske vojske

Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski rekao je večeras da Rusija želi prekid vatre da bi zaustavila napredovanje ukrajinske vojske u regionu Donbas i da bi dopremila još ljudstva i opreme.

Zelenski je u večernjem obraćanju rekao da Rusija želi da "iskoristi Božić kao zaklon za dopremanje opreme, municije i mobilisanih trupa" bliže ukrajinskim položajima.

"Šta će im to donijeti? Samo još jedno povećanje ukupnih gubitaka", rekao je ukrajinski lider.

On je napomenuo da će se rat završiti kada ruski vojnici odu ili kada ih potisne ukrajinska armija.



UN pozdravile prijedlog o primirju

UN pozdravljaju prijedlog ruskog predsjednika Vladimira Putina o prekidu vatre na 36 sati u Ukrajini, rekao je portparol svjetske organizacije Stefan Dižarik.

"Božić predstavlja sveti period za Ruse i Ukrajince. Generalni sekretar uvijek pozdravlja mogućnost da taj sveti period bude poštovan uz prekid svih neprijateljstava, znajući da ovo neće zamijeniti pravedan mir u skladu sa Poveljom UN i međunarodnim pravom", rekao je Dižarik, prenosi "Sputnjik".

Putin je ranije naredio da ruske snage obustave vatru duž čitave linije fronta u Ukrajini tokom Badnjeg dana i Božića.



Berbok: Sa saveznicima ćemo odlučiti o slanju tenkova Ukrajini

Njemačka radi sa saveznicima da vidi šta još može da učini da podrži Ukrajinu u ratu protiv Rusije, izjavila je danas njemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok tokom posjete Londonu.

"Nakon što su Francuska i SAD donijele odluke o slanju tenkova Ukrajini, mi u Njemačkoj takođe razmatramo šta bismo još mogli da učinimo", rekla je Berbok, a prenio Rojters.

Na pitanje o slanju savremenih vojnih vozila Ukrajini, nakon što je Francuska najavila da će to učiniti ove nedjelje, Berbok je kazala da Njemačka donositi odluke zajednički sa partnerima, ne precizirajući kakvo bi novo oružje Berlin mogao da pošalje.


Kijev: Zadržite "licemjerje" za sebe

Savetnik šefa kancelarije ukrajinskog predsednika Mihailo Podoljak odbacio je u prijedlog Vladimira Putina o prekidu vatre na 36 sati tokom Božića, ocijenivši ga kao licemjerje. Rekao je da će "privremeno primirje" biti moguće samo kada Rusija napusti okupiranu teritoriju.

"Ruska Federacija mora da napusti okupirane teritorije. Tek tada će imati 'privremeno primirje'. Zadržite licemjerje za sebe", napisao je Mihailo Podoljak na Tviteru.


Putin naredio prekid vatre za Božić

Ruski predsjednik Vladimir Putin naložio je ministru odbrane Sergeju Šojguu da proglasi prekid vatre duž cijele linije fronta u Ukrajini od 6. januara u podne po moskovskom vremenu do ponoći 7. januara, prenosi list Izvestija.

Moskva je pozvala Kijev da takođe proglasi prekid vatre i pruži vjernicima mogućnost da prisustvuju bogosluženjima na Božić.

Patrijarh moskovski Kiril, poglavar Ruske pravoslavne crkve, pozvao je ranije danas obje strane u ratu u Ukrajini da poštuju božićno primirje, korak koji Kijev ocenio kao "ciničnu zamku".

"Uzimajući u obzir apel Njegove svetosti patrijarha Kirila, poručujem ministru odbrane Ruske Federacije da uvede režim prekida vatre duž cele linije fronta u Ukrajini od podne 6. januara do ponoći 7. januara 2023", naveo je Putin u naredbi.



Kijev odbija mirovni sporazum u kojem Rusija zadržava ukrajinske teritorije

Savjetnik ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog Mihail Podoljak saopštio je danas da Kijev odbija bilo kakav mirovni sporazum sa Moskvom koji bi Rusiji omogućio da zadrži ukrajinsku teritoriju koju su zauzele ruske snage.
  '
'Ruska federacija (odnosno - Putin) pod rečju 'razgovor' nudi Ukrajini i svijetu da priznaju 'njeno pravo na zauzimanje stranih teritorija' i 'rješavanje odsustva pravnih posljedica za masovna ubistva na stranoj teritoriji'. To je potpuno neprihvatljivo'', napisao je on na Tviteru.
  
Ranije danas ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je turskom predsjedniku Redžepu Tajipu Erdoganu da je Moskva spremna za razgovore o Ukrajini, ali da će Kijev morati da prihvati gubitak teritorija na koje Rusija polaže pravo.
  
"Vladimir Putin je ponovo potvrdio otvorenost Rusije za ozbiljan dijalog, pod uslovom da vlasti u Kijevu ispune dobro poznate i više puta izrečene zahtjeve i uzmu u obzir nove realnosti koje se tiču teritorija", saopštio je Kremlj, a prenio Rojters.
  
Britanska agencija podsjeća da je Turska djelovala kao posrednik zajedno sa Ujedinjenim nacijama u sklapanju sporazuma između Rusije i Ukrajine, kojim se omogućio izvoz žitarica iz ukrajinskih luka.

Timošenko: U ruskom granatiranju poginula tri člana porodice

Tri osobe, među kojima je 12-godišnje dijete poginuli su kada je ruska granata pogodila stambenu zgradu na jugu Ukrajine, saopštio je danas zamjenik šefa kabineta ukrajinskog predsednika Kirilo Timošenko.    

Timošenko je rekao da je zgrada u gradu Berislavu u Hersonskoj oblasti pogođena dok su se bračni par i dijete spremali za proslavu pravoslavnog Božića, prenio je Rojters.    

"Ljudi su se spremali da zajedno proslave Božić, ali ih je ciničan napad Rusa ubio u sopstvenoj kući", napisao je Timošenko na Telegramu.    

On je granatiranje opisao kao "podli napad koji je izveden ubrzo nakon što je patrijarh moskovski Kiril, poglavar Ruske pravoslavne crkve, pozvao na božićno primirje".

Habek: Njemačka će prilagoditi isporuke oružja Ukrajini potrebama na bojnom polju

Njemački vicekancelar Robert Habek izjavio je danas da će ta zemlja uvijek prilagođavati isporuke oružja Ukrajini u skladu sa potrebama na bojnom polju.

"Nećemo stati sa isporukama oružja Ukrajini. Uvek ćemo prilagođavati naše isporuke koje su u skladu sa potrebama bojnog polja", rekao je Habek na norveškoj poslovnoj konferenciji, prenio je Rojters.

Jedan zvaničnik Jelisejske palate izjavio je juče da je francuski predsjednik Emanuel Makron potvrdio ukrajinskom kolegi Volodimiru Zelenskom da će Francuska poslati Ukrajini laka borbena oklopna vozila AMKS-10 RC kao pomoć u ratu protiv Rusije.

 

DNR: Ranjeni ruski vojnici iz Makijevke prebačeni na liječenje u Rusiju

Većina ruskih vojnika ranjenih u granatiranju Makijevke poslata je na liječenje u druge regione Rusije, saopštio je danas vršilac dužnosti šefa samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) Denis Pušilin. 

„Zajedno sa zamjenikom ministra odbrane Rusije Viktorom Goremikinom i gubernatorom Samarske oblasti Dmitrijem Azarovim u bolnicama u Rostovskoj oblasti i Donjeckoj Narodnoj Republici posjetio sam vojnike koji su ranjeni u Makijevki u napadu američkim raketama HIMARS. Skoro svi su već prebačeni u druge regione Rusije", napisao je Pušilin na svom Telegramu, prenosi Sputnjik. 

Pušilin je dodao da su, prema riječima ljekara, ranjenici u najkraćem mogućem roku prevezeni u bolnice, zahvaljujući čemu su uspjeli da im na vreme pruže hitnu medicinsku pomoć.
 

Francuski sud razmatra zahtjev Ukrajine za ekstradiciju milijardera Ževaga

Milijarder i biznismen Kostjantin Ževago iz Ukrajine, pojavio se danas pred apelacionim sudom na jugoistoku Francuske na saslušanju o ukrajinskom zahtjevu za njegovo izručenje.

Sud u Šamberiju je na početku ročišta saslušao molbu njegovih advokata da se postupak održi iza zatvorenih vrata, što su sudije odbile, prenio je Rojters.

Ukrajinski državni istražni biro DBR saopštio je da je milijarder tražen zbog sumnje za pronevjeru i pranje novca u vezi sa nestankom 113 miliona dolara iz ukrajinske banke "Finance & Credit", koja je bankrotirala.

Ževago je negirao bilo kakvu krivicu.

Erdogan predložio Putinu jednostrani prekid vatre u cilju mirovnih napora

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan rekao je ruskom kolegi Vladimiru Putinu u telefonskom razgovoru da mirovni napori u ratu Rusije i Ukrajine treba da budu podržani jednostranim prekidom vatre i “vizijom za pravedno rješenje”, saopštilo je danas tursko predsjedništvo, prenosi Rojters.

U saopštenju se navodi da su dva lidera razgovarala o energetici i crnomorskom žitnom koridoru. Erdogan je još rekao Putinu da je potrebno preduzeti konkretne korake za uklanjanje kurdskih militanata iz pograničnog regiona Sirije.

Ruski patrijarh pozvao na božićno primirje u Ukrajini i Donbasu

Patrijarh moskovski i cijele Rusije Kiril pozvao je na božićni prekid vatre u Ukrajini i Donbasu, od ponoći 6. januara do 7. januara u 12 sati po moskovskom vremenu, prenosi Tass.

On je rekao da je to potrebno kako bi pravoslavni vjernici mogli da prisustvuju crkvenim službama za Badnji dan i Božić, objavljeno je na sajtu Ruske pravoslavne crkve.

-Ja, patrijarh moskovski i cijele Rusije pozivam sve strane koje učestvuju u sukobu da uspostave božićni prekid vatre od ponoći 6. januara do 12sati 7. januara, kako bi pravoslavni vjernici mogli da prisustvuju crkvenim službama za Badnji dan i Božić -rekao je ruski patrijarh.

 

DNR:Ranjeni ruski vojnici iz Makijevke prebačeni na liječenje u Rusiju

Većina ruskih vojnika ranjenih u granatiranju Makijevke poslata je na liječenje u druge regione Rusije, saopštio je danas vršilac dužnosti šefa samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) Denis Pušilin.

-Zajedno sa zamjenikom ministra odbrane Rusije Viktorom Goremikinom i gubernatorom Samarske oblasti Dmitrijem Azarovim u bolnicama u Rostovskoj oblasti i Donjeckoj Narodnoj Republici posjetio sam vojnike koji su ranjeni u Makijevki u napadu američkim raketama HIMARS. Skoro svi su već prebačeni u druge regione Rusije -  napisao je Pušilin na svom Telegramu, prenosi Sputnjik.

Pušilin je dodao da su, prema riječima ljekara, ranjenici u najkraćem mogućem roku prevezeni u bolnice, zahvaljujući čemu su uspjeli da im na vreme pruže hitnu medicinsku pomoć.

U saopštenju Ministarstva odbrane Rusije ranije je navedeno da je u ukrajinskom napadu iz višecjevnog raketnog sistema HIMARS poginulo 89 ruskih vojnika.

Prethodno su ukrajinske vlasti saopštile da je ubijeno oko 400 ruskih vojnika u raketnom napadu na region Donjecka, kao i da je raketni projektil pogodio zgradu u gradu Makijevka, gde su bile stacionirane ruske snage.

Pušilin posjetio ruske vojnike ranjene u ukrajinskom napadu na Makejevku

Većina ruskih vojnika ranjenih u ukrajinskom granatiranju Makejevke američkim raketama “himars” poslata je na liječenje u druge regione Rusije, saopštio je vršilac dužnosti šefa Donjecke Narodne Republike (DNR) Denis Pušilin.

On je na svom “Telegramu” objavio da je posjetio vojnike zajedno sa zamenikom ministra odbrane Rusije Viktorom Goremikinom i gubernatorom Samarske oblasti Dmitrijem Azarovim u bolnicama u Rostovskoj oblasti i DNR-u.

Pušilin je dodao da su, prema riječima ljekara, ranjenici u najkraćem mogućem roku prevezeni u bolnice, zahvaljujući čemu su uspjeli da im na vrijeme pruže hitnu medicinsku pomoć, prenosi “Sputnjik”.

Ministarstvo odbrane Rusije ranije je saopštilo da je u ukrajinskom napadu na Makejevku u DNR-prije dva dana poginulo 89 ruskih vojnika.

Bajden: Razmatramo slanje borbenih vozila “Bredli” u Ukrajinu

Predsjednik SAD Džozef Bajden izjavio je da Amerika razmatra da pošalje borbena vozila “Bredli” u Ukrajinu, kako bi pomogla Ukrajincima u borbi protiv ruske invazije.

Na pitanje da li je ta opcija na stolu, Bajden je u sredu novinarima tokom posete Kentakiju odgovorio potvrdno, preneo je Rojters.

Zelenski: Ne vidim razlog da zapadne zemlje ne isporučuju tenkove

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je da ne vidi razloge da zapadni partneri ne isporučuju Ukrajini tenkove.

-Dobićemo još oklopnih vozila, uključujući lake tenkove francuske proizvodnje. To šalje jasan signal svim našim partnerima: nema racionalnog razloga zašto zapadni tenkovi još nisu isporučeni Ukrajini - rekao je Zelenski, prenosi TASS.

Poslije jučerašnjeg telefonskog razgovora sa francuskim predsjednikom Emanuelom Makronom, Zelenski je potvrdio da će Kijev dobiti francuske lake tenkove.

Upozorenje za vazdušne napade u četiri ukrajinska regiona

Upozorenje za vazdušne napade izdato je jutros u četiri ukrajinska regiona, saopštili su zvaničnici, prenosi TASS.

Sirene za vazdušni napad oglasile su se u oblastima Kirovograd, Dnjepropetrovsk, Čerkasi i Poltava.

Upozorenja o vazdušnim napadima su bila na snazi širom Ukrajine i u srijedu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana