UN upozorile da bi izraelska ofanziva na Rafu mogla da dovede do pokolja

Tanjug
UN upozorile da bi izraelska ofanziva na Rafu mogla da dovede do pokolja

Ujedinjene nacije upozorile su danas na izraelsku kopnenu invaziju na grad Rafa na jugu Pojasa Gaze, predočivši da bi ofanziva mogla "dovesti do pokolja" na prostoru u kojem se nalazi više od milion ljudi.

Izrael je ranije najavio da namjerava da izbaci militante Hamasa iz njihovih skrovišta u Rafi gdje ta palestinska militanta organizacija drži izraelske taoce.

Izrael tvrdi da su u izradi planovi za evakuaciju palestinskih civila zarobljenih na području grada Rafe, prenosi Rojters.

"Vojne operacije u Rafi mogle bi dovesti do pokolja u Pojasu Gaze i mogle bi da zakucaju posljednji ekser u kovčeg humanitarne pomoći koja je već na izdisaju. Nedostaju nam bezbjednosne garancije, zalihe pomoći i kadrovski kapacitet da bi se ova operacija održala. Vlada Izraela ne može nastaviti da ignoriše ove pozive", rekao je šef UN za humanitarna pitanja Martin Grifits.

Međunarodna zajednica je upozoravala na opasne posljedice bilo kakve izraelske kopnene invazije u Rafi.

U jeku poziva da se Izrael suzdrži od planiranog napada na Rafu, razgovori o primirju u Pojasu Geze u kojima učestvuju Izrael, SAD, Egipat i Katar završeni su u Kairu bez značajnog napretka.

"Iskreno se nadam da će pregovorima o oslobađanju talaca i nekakvim prestankom neprijateljstava biti izbjegnuta opšta ofanziva Izraela na Rafu. To bi imalo razorne posljedice", rekao je danas na konferenciji za novinare generalni sekretar UN Antonio Gutereš.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana