UN se protive prinudnom raseljavanju Palestinaca iz Gaze

GS
Foto: Telegram

NjUJORK, GAZA - Palestinski civili u Rafi u Pojasu Gaze moraju biti zaštićeni, ali ne sme doći do njihovog prinudnog masovnog raseljavanja, saopštile su danas Ujedinjene nacije, nakon što je Izrael naredio evakuaciju stanovništva iz tog grada pre planirane vojne operacije.

"Izuzetno smo zabrinuti za sudbinu civila u Rafi. Jasno je da ljudi treba da budu zaštićeni, ali takođe ne želimo da vidimo nikakvo prinudno masovno izmeštanje stanovništva koje nije po njihovoj volji", naglasio je portparol UN Stefan Dužarik.

On je istakao da UN ni na jedan način neće podržati prinudno raseljavanje Palestinaca iz Pojasa Gaze, prenosi Rojters.

"Velika gustina stanovništva Rafe čini zaštitu civila gotovo nemogućom u slučaju kopnenog napada. U gradu su putevi blokirani šatorima sa ljudima koji traže bilo kakav smeštaj ili čist prostor na raspolaganju", saopštila je danas Kancelarija UN za koordinaciju humanitarne pomoći.

Ranije danas, izraelski premijer Benjamin Netanijahu saopštio je da je naredio vojsci (IDF) i odbrambenim zvaničnicima da pripreme planove za evakuaciju palestinskog civilnog stanovništva sa juga Pojasa Gaze, uključujući grad Rafu.

Ovo naređenje došlo je nekoliko dana nakon što je Netanijahu izjavio da je vojsci rečeno da se pripremi za operaciju u Rafi.

U Rafi se trenutno nalazi oko milion ljudi, od čega je preko 700.000 interno raseljenih Palestinaca, koji se usred prenaseljenosti suočavaju sa širenjem zaraznih bolesti i rizikom od gladi.

Ujedinjene nacije: Djeci u Gazi oteto je djetinjstvo

Deci u Pojasu Gaze oteto je detinjstvo, izjavio je Generalni komesar Agencije Ujedinjenih nacija za pomoć Palestincima (UNRWA) Filipe Lazarini i ponovio poziv na humanitarni prekid vatre u toj enkavi.

"Više od pola miliona dece u Pojasu Gaze više ne ide u školu", napisao je Lazarini na društvenoj mreži X.

On je upozorio da je danak koji četvoromjesečni sukob između Izraela i Hamsa ostavlja na decu tragičan.

"Svakim danom rata produbljuju se ožiljci, rizikujući da stvore izgubljenu generaciju ranjivu na eksploataciju", dodao je Lazarini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana