UN razgovara sa Sjevernom Korejom o američkom vojniku

Tanjug
UN razgovara sa Sjevernom Korejom o američkom vojniku

NjUJORK - Zamjenik šefa komande UN, general Endrju Herison, izjavio je da su počeli razgovori sa Sjevernom Korejom o američkom vojniku, koji je pobjegao u Severnu Koreju preko dobro čuvane granice između dvije Koreje.

Herison je rekao da je proces otpočeo preko linije za komunikaciju, uspostavljene sporazumom o primirju, kojim je obustavljen Korejski rat koji je trajao od 1950. do 1953. godine.

On je naveo da je bezbednost vojnika Trevisa Kinga prioritet za komandu, ali je odbio da navede više detalja, zbog osjetljivosti situacije, prenosi Asošiejted pres.

Sjeverna Koreja se nije oglašavala o Kingu, koji je prešao granicu prošlog utorka.          

Američki zvaničnici zabrinuti su za njegovo stanje i naveli su da Sjeverna Koreja ignoriše zahteve da pruži informacije o njemu.

Analitičari kažu da Sjeverna Koreja može da oklijeva nedjeljama, pa i mjesecima da dostavi informacije o Kingu, kako bi osigurala prednost i navela SAD da preduzmu napore da ga brzo oslobode.

Neki smatraju da Sjeverna Koreja može da pokuša da iznudi ustupke od Vašingtona, na primjer da uslovi njegov povratak u Sjedinjene Američke Države ukidanjem vojnih aktivnosti sa Južnom Korejom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana