UN nema mandat za istragu eksplozija na “Sjevernom toku”

Srna
UN nema mandat za istragu eksplozija na “Sjevernom toku”

NjUJORK - UN bi trebalo da dobiju mandat da istraže prošlogodišnju eksploziju gasovoda “Sjeverni tok”, izjavio je portparol UN Stefan Dižarik.

Dužarik je rekao novinarima da bi takav mandat morao da dođe od zakonodavnog tijela UN.

“Da bismo mi, odnosno UN, sproveli bilo kakvu istragu u bilo čemu, moramo da imamo mandat, što očigledno nemamo u ovom slučaju”, rekao je Dužarik novinarima.

On je naveo da nema informacije o uzrocima eksplozija na gasovodima “Sjeverni tok”, osim onoga što je objavljeno u medijima.

Tri od četiri linije gasovoda “Sjeverni tok jedan i dva” su oštećene nakon podvodne eksplozije 26. septembra 2022.

Novinar Simor Herš, dobitnik Pulicerove nagrade, objavio je 8. februara izvještaj u kojem je detaljno opisano kako su ronioci američke mornarice postavili eksploziv da unište gasovode “Sjevernog toka”, koje je Norveška aktivirala tri mjeseca kasnije.

Američki predsjednik Džozef Bajden odlučio je da sabotira gasovode “Sjeverni tok” poslije više od devet mjeseci tajnih razgovora sa svojim timom za nacionalnu bezbjednost, navodi se u izvještaju.

Američka vlada je više puta negirala umešanost u dizanje ruskih gasovoda u vazduh, dok je ruska vlada rekla da bi SAD trebalo da se izjasne i da je potrebno sprovesti otvorenu istragu o eksploziji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana