UN: Izrael pokrenuo kampanju izgladnjavanja u Gazi

G.S.
Foto: Al Džazira

ŽENEVA - Specijalni izvjestilac UN za pravo na hranu Majkl Fahri izjavio je danas da Izrael uništava sistem ishrane u Gazi kao dio šire ''kampanje izgladnjivanja'' u ratu protiv pripadnika palestinske militantne grupe Hamas.

U obraćanju pred Savjetom UN za ljudska prava, on je rekao da to tijelo ne čini dovoljno kako bi se pomoglo civilima u Pojasu Gaze, prenosi Rojters.

''Slike gladovanja u Gazi su nepodnošljive, a vi ne radite ništa. Izrael je pokrenuo kampanju izgladnjivanja protiv palestinskog naroda u Gazi'', rekao je Fahri.

Pravni savjetnik u izraelskoj misiji pri UN Jela Citrin je Fahrijeve optužbe nazvala očiglednom laži.

''Izrael u potpunosti odbacuje navode da koristi izgladnjivanje kao oružje u ratu'', rekla je ona, a potom napustila prostoriju u znak protesta.

Humanitarne organizacije su za kritičnu situaciju sa hranom u Pojasu Gaze okrivile vojne operacije, nesigurnost i široka ograničenja za isporuke osnovnih namirnica u ugroženu palestinsku enklavu koja je devastirana izraelskom ofanzivom protiv Hamasa u kojoj je, prema tvrdnjama palestinskih zvaničnika, tokom petomjesečnih oružanih sukoba život izgubilo više od 30.000 ljudi.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana