Umro Džejms Lovson, vođa američkog pokreta protiv segregacije

Telegraf
Umro Džejms Lovson, vođa američkog pokreta protiv segregacije

Džejms Lovson, istaknuti vođa pokreta za građanska prava čije je zagovaranje nenasilnih protesta uticalo na Martina Lutera Kinga i 1960-ih pomoglo u oblikovanju pokreta za ukidanje diskriminacije u SAD-u, umro je u 95. godini, potvrdila je njegova porodica.

Lovson, kojeg je King jednom opisao kao "vodećeg teoretičara i stratega nenasilja u svijetu", umro je u nedjelju od srčanog zastoja na putu do bolnice u Los Anđelesu.

Kao mladi metodistički sveštenik, 1952. otputovao je u Indiju, gdje je na njega uticao rad Mahatme Gandija. Kada se Lovson vratio u SAD, postao je vodeći zagovornik nenasilnog protesta kao strategije za pokret za građanska prava u SAD.

Od studentskih dana vodio je nenasilne proteste u znak podrške rasnoj integraciji, zbog čega je bio izbačen sa Univerziteta Vanderbilt, te je 1960-ih učestvovao u nizu protesta protiv segregacije u kojima su se crnci i bijelci zajedno vozili autobusima kroz američki jug.

King je na Lovsonov zahtjev došao u Memfis, gdje je ubijen 1968. godine.

Rad vođa pokreta za građanska prava poput Lovsona rezultirao je donošenjem Zakona o građanskim pravima iz 1964. koji zabranjuje diskriminaciju na temelju rase, boje kože, vjere, pola ili nacionalnog porijekla.

Lovson je rođen 1928. godine i stekao je diplome na fakultetu Boldvin-Volas u Ohaju i na Univerzitetu Boston. Bio je u zatvoru 13 mjeseci jer je odbio da se odazove nakon što je regrutovan u američku vojsku.

Kasnije je služio kao pastor u Ujedinjenoj metodističkoj crkvi Holman u Los Anđelesu od 1974. do 1999. godine.

Bio je među sedam vođa pokreta za građanska prava kojima je časopis "Time" dao priznanje uoči inauguracije prvog crnog predsjednika SAD-a Baraka Obame, prenosi "Telegraf".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana