Umjesto ukrajinskoj vojsci novac završavao u privatnim džepovima

Tanjug
Foto: Telegram

KIJEV - Tokom velike specijalne operacije u okviru istrage o pronevjeri više od 1,5 milijardi ukrajinskih grivni (UAH) izdvojenih za potrebe odbrane, pripadnici policije su izvršili 65 pretresa i osumnjičili 28 zvaničnika širom Ukrajine, saopštilo je Generalno tužilaštvo.

"Pod rukovodstvom specijalizovanih tužilaštava u oblasti odbrane, Generalno tužilaštvo je zajedno sa SBU, SBU, NPU, USR, BEB sprovelo veliku specijalnu operaciju razotkrivanja organizatora i učesnika kriminalnih šema za proneveru budžetskih sredstava namenjenih za odbranu Ukrajine, Ukupan iznos gubitaka za državu je više od 15 milijardi grivni", navodi se u saopštenju, prenio je Ukrinform.
    
Prema istrazi, u pronevjeru sredstava umješani su zaposleni Ministarstva odbrane, vojnih jedinica, teritorijalnog centra za regrutaciju i socijalnu podršku, regionalnih vojnih uprava i gradskih veća, kao i direktori preduzeća u mnogim regionima Ukrajine. 
    
Prema rezultatima istrage, osumnjičeno je 28 lica, od kojih su devet pripadnici organizovanih kriminalnih grupa.
    
Među osumnjičenima su šef jednog od resora Ministarstva odbrane, načelnik TCC i SP u Donjeckoj oblasti, više od sedam zaposlenih u vojnim jedinicama u Donjeckoj, Odeskoj, Dnjepropetrovskoj, Kijevskoj i Čerkaskoj oblasti, pet zaposlenih u gradskim većima u Poltavskoj oblasti i Dnjepropetrovskoj oblasti, kao i predstavnici komercijalnih struktura.
    
Osumnjičeni se terete za proneveru i trošenje budžetskih sredstava prilikom kupovine robe po naduvanim cenama i precenjivanje cene radova, neuredno obavljanje dužnosti, službenu nesavesnost pri preuzimanju nekvalitetnih uniformi za Oružane snage Ukrajine, falsifikovanje i korišćenje falsifikovanih dokumenata.
    
U okviru istrage, policajci su izvršili više od 65 pretresa u institucijama i organizacijama na celoj teritoriji Ukrajine.
    
Istražne radnje u krivičnom postupku su u toku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana