Umerov: Administracija SAD razmatra zahtjev Kijeva za udare po dubini ruske teritorije

Tanjug
Umerov: Administracija SAD razmatra zahtjev Kijeva za udare po dubini ruske teritorije

KIJEV - Ukrajinski ministar odbrane Rustem Umerov izjavio je da administracija američkog predsjednika Džozefa Bajdena još uvijek razmatra zahtev Kijeva za ukidanje ograničenja u vezi sa korišćenjem oružja dalekog dometa za udare po dubini ruske teritorije i potvrdio da je u petak, na sastancima sa visokim zvaničnicima u Vašingtonu, predstavio listu ciljeva.

-Objasnili smo kakvi kapacitete su nam potrebni da zaštitimo građane od ruskog terora i nadamo da su nas saslušali - rekao je Umerov u intervjuu za Si-En-En.

Uprkos ponovljenim zahtjevima ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, ne očekuje se da će SAD trenutno ublažiti ograničenja u vezi sa mogućnosti da Ukrajina koristi dugometne raketne sisteme (ATACMS).

-Čuli ste nas kako kažemo da Ukrajinci mogu koristiti američku bezbjednosnu pomoć za odbranu od prekograničnih napada, drugim riječima, za kontraudare. Ali što se tiče dugodometnih udara, duboko unutar ruske teritorije, naša politika se nije promijenila -  rekao je prošlog utorka portparol Pentagona, general-major Pat Rajder.

Prema riječima jednog američkog zvaničnika, Ukrajina ima ograničene zalihe američkih dugodometnih raketa, a SAD su jasno stavile do znanja da Kijev ne bi trebalo da očekuje novu, značajnu isporuku ATACMS zbog ograničenog broja tih projektila u američkim vojnim rezervama i dugog vremena za proizvodnju tog oružja.

Govoreći pijre sastanka američkog ministra odbrane Lojda Ostina i Umerova, američki zvaničnik je rekao da su mnogi od ukrajinskih ciljeva u Rusiji izvan dometa raketnih sistema ATACMS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana