Uljanov: Kijev nije spreman da obeća da neće granatirati nuklearku

G.S.
Uljanov: Kijev nije spreman da obeća da neće granatirati nuklearku

Rat u Ukrajini – 402. dan. Žestoke borbe za Bahmut Volodimir Zelenski je ocijenio kao "posebno vruće".

Vlasti u Kijevu objavile plan za Krim "nakon što povrati kontrolu nad tim poluostrovom." Ruska vojna vlast u Zaporoškoj oblasti tvrdi da je ukrajinska vojska granatirala Melitopolj. Lavrov i Blinken razgovarali o uhapšenom novinaru "Volstrit džornala". U eksploziji bombe u Sankt Peterburgu poginuo uticajni ruski vojni bloger.

Kijevu predato pet ranjenih ukrajinskih vojnika

Rusija je predala Ukrajini petoricu ranjenih vojnika ukrajinskih Oružanih snaga, izjavila je ruski komesar za ljudska prava Tatjana Moskalkova.

"Danas je pet ranjenih vojnika ukrajinskih Oružanih snaga vraćeno u Ukrajinu. Nastavljamo da radimo u tom smjeru", rekla je Moskalkova za TASS.

Prema njenim riječima, ukrajinska strana je na kraju marta predala Moskvi petoricu ranjenih ruskih vojnika koji su trenutno na liječenju.

"Želim im brz oporavak i vjerujem da će se oni uskoro vratiti porodicama i prijateljima, koji će ih dočekati kao stvarne heroje", dodala je Moskalkova.

Moskalkova je o pitanju transfera ranjenika između Rusije i Ukrajine razgovarala sa komesarima za ljudska prava iz Ukrajine i Turske, Dmitrom Lubinecom i Serefom Malkocom.

Ona je kasnije saopštila da se sa Lubinecom tokom razgovora saglasila da pomognu u razmjeni nekolicine teško ranjenih vojnika.

Uljanov: Kijev nije spreman da obeća da neće granatirati nuklearku

Ukrajina nije spremna da obeća i garantuje da neće granatirati teritoriju Zaporoške nuklearne elektrane, izjavio je stalni predstavnik Rusije pri Međunarodnim organizacijama u Beču Mihail Uljanov.

Komentarišući inicijativu generalnog direktora Međunarodne agencije za atomsku energiju Rafaela Grozija da se osigura bezbjednost nuklearke, Uljanov je za televiziju "Rusija 24" rekao da se od Ukrajinaca traži dosta manje nego od Rusa, a to je da jednostavno potvrde da preuzimaju političku obavezu da ne granatiraju elektranu, ali da ukrajinska strana ima problem sa tim.

"Istina, Ukrajinci od 20. novembra ne granatiraju teritoriju nuklearke, ali nisu spremni da daju relevantno obećanje", istakao je Uljanov.

On je naveo da je u toku priprema dokumenta u kojem se navodi da je za zaštitu nuklearke neophodno da se osigura to da se ne vrše napadi na postrojenja niti teritoriju elektrane, prenio je TASS.

"Mi nemamo problem s tim, ne vršimo bilo kakve vojne operacije protiv ukrajinske strane na teritoriji nuklearke. Štaviše, tamo nema borbenih jedinica. Tamo su snage radijacijske, hemijske i biološke zaštite, a ostatak osoblja čine članovi `Rosgvardije` koja nije vojna jedinica. Kod nuklearke nema ni teškog oružja niti municije", naglasio je Uljanov.

Uljanov je ponovio da Rusija nema problem da podrži postulat da ne treba da se vrše napadi sa teritorije nuklearke.

Ruske snage u Ukrajini dobijaju bacače plamena Solncepek

Ministarstvo odbrane Ruske Federacije saopštilo je da su Vazdušno-desantne snage prvi put dobile teške sisteme bacača plamena „Solncepek" i da će ih koristiti jedinice koje se upućuju u Ukrajinu.

„Predaja unapređenih borbenih vozila TOS-1A Solncepek je prvi put u istoriji Vazdušno-desantnih snaga. Posade koje odlaze u zonu specijalne vojne operacije pokazale su spremnost vozila i ljudstva za izvršavanje borbenih zadataka", navedeno je u saopštenju, prenosi Interfaks.

Predaja teških sistema „Solncepek" Vazdušno-desantnim snagama izvršena je u Saratovskoj oblasti u jednoj od jedinica radijacione, hemijske i biološke zaštite (RHBZ).

Načelnik Službe RHBZ u Vazdušno-desantnim snagama Aleksej Gončarov izjavio je da tim sistemima „nema ravnih u arsenalu kolektivnog Zapada", i da oni "siju paniku kod neprijatelja", prenosi RIA Novosti.

"Solncepek" ciljeve uništava masovnom upotrebom nevođenih termobaričnih i zapaljivih projektila. Sistem je konstruisan za uništavanje lakih oklopnih vozila, objekata i ljudstva u njima na udaljenosti do šest kilometara.

Ruski ambasador u Minsku: Nuklearno oružje biće blizu granice NATO zemalja

Ruski ambasador u Belorusiji Boris Grizlov izjavio je da će rusko taktičko nuklearno oružje biti raspoređeno blizu bjeloruske granice sa NATO susedima.

Izjava Grizlova došla je nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin nedavno rekao da planira da postavi taktičko nuklearno oružje na teritoriju savezničke Bjelorusije.

Putin je istakao da će kontrukcija skladišta za taktičko nuklearno oružje u Bjelorusiji biti gotova 1. jula i dodao da je Rusija pomogla da se modernizuju bjeloruski ratni avioni, kako bi mogli da nose nuklearno oružje.

Grizlov je, govoreći za bjelorusku državnu televiziju, rekao da će rusko nuklearno oružje biti "postavljeno bliže zapadnoj granici naše savezničke države", ali nije dao preciznu lokaciju.

"To će proširiti naše defanzivne sposobnosti i biće urađeno bez obzira na galamu u Evropi i SAD", dodao je Grizlov, prenio je AP.

Bjelorusija deli 1.250 kilometara granice sa članicama NATO-a – Letonijom, Litvanijom i Poljskom.

Taktičko nuklearno oružje ima relativno karak domet i znatno manju snagu u poređenju sa nuklearnim bojevim glavama koje su ugrađene u strateške rakete dugog dometa.

Prigožin: Ruska zastava se vijori nad gradskom upravom Bahmuta

Ruska zastava istaknuta je iznad gradske kuće Artjomovska, grad koji u Ukrajini zovu Bahmut, rekao je osničav privatne vojne kompanije "Vagner" Jevgenij Prigožin.
"Ta ruska zastava je za Vladlena Tatarskog, ruskog ratnog izvještača. Na zastavi je napisano žu znak sjećanja i zahvalnostiž. Tehnički mi smo zauzeli Bahmut", objavio je sinoć Prigožin na svom "Telegram" kanalu.

On je rekao da još ima neprijatelja u zapadnim dijelovima grada, prenosi TASS.

Tatarski, ruski ratni izvještač i bloger, ubijen je juče u eksploziji u kafiću u Sankt Peterburgu.

Ruska i ukrajinska vojska mjesecima vode borbu oko Artjomovska. /kraj/dd

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana