Uljanov: Finska će biti prva žrtva u slučaju sukoba između Rusije i NATO

Tanjug
Uljanov: Finska će biti prva žrtva u slučaju sukoba između Rusije i NATO

BEČ - Moskva ne vidi nikakvu korist za Finsku od ulaska u NATO, jer će u slučaju vojne eskalacije između Rusije i alijanse, ta zemlja prva stradati, rekao je stalni predstavnik Rusije pri međunarodnim organizacijama u Beču Mihail Uljanov u intervju za RIA Novosti.

Moskva je, prema riječima Uljanova, na svog susjeda tradicionalno gledala kao na “neutralnu i, uopšte, prijateljsku zemlju” sa kojom ima dobrosusjedske odnose.

Međutim, kaže, ulazak Finske u NATO podstakao je Rusiju da preduzme određene korake, a prije svega da ponovo uspostavi Lenjingradski i Moskovski vojni okrug.

-Uvijek će biti uzvratnih mjera. Samo ne razumijem kakve koristi Finska ima od ovoga. Živjeli smo u miru i odjednom smo se našli između Rusije i NATO, kao sastavnog dijela alijanse, ali oni su nam susjedi, i ne daj Bože ako dođe do pogoršanja, onda će prva stradati sama Finska. Ja to zaista ne bih želio, naravno - rekao je Uljanov.

Diplomata je takođe podsjetio da su Sjedinjene Američke Države i Finska potpisale sporazum o saradnji u oblasti odbrane, prema kojem će američka vojska imati pristup vojnim objektima na teritoriji svog saveznika.

-Ovo je već ozbiljan izazov - naglasio je Uljanov.

Finska je postala članica NATO 4. aprila ove godine, a sredinom decembra Helsinki je potpisao sporazum sa Vašingtonom o jačanju odbrambene saradnje. Nakon toga, ambasador Finske Anti Helanter je pozvan u Ministarstvo spoljnih poslova Rusije, gdje mu je saopšteno da Moskva neće ostaviti bez odgovora nagomilavanje vojnog potencijala alijanse na svojoj granici, kao i da će preduzeti neophodne mjere za sporne odluke Helsinkija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana