Ulaganje u umjetnine sve privlačnija investicija u Holandiji

Tanjug
Foto: Anadolija

HAG - U Holandiji je posljednjih godina ulaganje u umetnine postala atraktivna investicija, a na osnovu procjena tri velike osiguravajuće kuće umjetničkih djela, holandski privatnici sada posjeduju djela vrijedna između sedam i devet milijardi evra.

Investitori u umjetnička djela nadaju se da će profitirati od aukcijske prodaje umjetnina.

Pored toga, vlasništvo nad umketničkim djelima često pruža poreske olakšice, kako su slike, skulpture i drugi umjetnički predmeti oslobođeni poreza na prijavu imovine.

U teoriji, vlasnici umjetničkih djela koji ih kupuju isključivo kao investiciju moraju da plate porez. Međutim, u poreskoj službi je dovoljno da dokažu da su entuzijasti, a ne investitori.

Stvari dodatno komplikuje činjenica da poreski servis nema dobar pregled ko posjeduje koje umjetničko djelo, prenosi NOS.

Zvaničnici se pitaju zašto postoji izuzeće, budući da, kako oni tvrde, ono dovodi do nejednakosti u bogatstvu i gubitka poreskih prihoda.

To izuzeće datira iz vremena kada su umjetnička djela uglavnom kupovali entuzijasti, dok sada postoji čitava industrija investicionih savjetnika i poreskih stručnjaka koji kruže tržištem umjetnina.

Kako navodi osiguravajuča kuća Liberti, veliki dio holandske umetnosti, čuva se u posebnim trezorima, na primjer, u Luksemburgu i Švajcarskoj.

Visoke cijene umjetničkih djela takođe čine umjetnost sve nedostupnijom za muzeje, tvrde direktori holadskih muzeja.

Troškovi osiguranja i transporta obračunavaju se na osnovu trenutne vrijednosti slike ili skulpture, zbog čega je muzejima skupo da pozajmljujuju umjetnička djela od privatnih lica ili drugih muzeja za izložbu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana