Ukrajinski Centri za mobilizaciju radiće danonoćno

Srna
Foto: RTE.ie

MOSKVA - Vlasti u Kijevu odlučile su da rasporede dodatno osoblje kako bi obezbijedile nesmetano funkcionisanje mobilizacionih centara koji će od sada biti otvoreni danonoćno, bez prekida, saopšteno je iz vojne uprave Kijeva.

”Tokom današnjeg sastanka Kijevskog komiteta za odbranu razmotrili smo nekoliko važnih pitanja za grad. Jedno je bilo organizovanje i obezbjeđivanje danonoćnog efikasnog rada mobilizacionih centara. Nakon pažljivog razmatranja, odlučeno je da se proširi sastav uprava centara”, navodi se u saopštenju uprave na kanalu “Telegram”.

Mobilizacioni centri biće popunjeni predstavnicima okružnih uprava, vojnih referata, policije i medicinara.

Ukrajinske vlasti su u februaru 2024. godine odlučile da ostave vojne službe za regrutaciju otvorene danonoćno usred tekuće mobilizacije i vanrednog stanja, uključujući i popis regruta, vojno sposobnih muškaraca i rezervista.

Vlada je kasnije usvojila odluku kojom se vojnim službenicima dozvoljava da uručuju pozive za vojsku u bilo koje doba dana, ne samo na mjestu stanovanja, u školi ili na poslu, već i na javnim mjestima, kontrolnim punktovima i graničnim prelazima.

Otkako je objavila mobilizaciju u februaru 2022. godine, Ukrajina je nekoliko puta produžavala tu mjeru, a vlasti su se potrudile da spriječe muškarce uzrasta za regrutaciju da izbjegavaju službu.

U Ukrajini je 18. maja stupio na snagu zakon o strožim pravilima mobilizacije, koji omogućava da stotine hiljada Ukrajinaca bude regrutovano u vojsku.

Pored toga, ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski potpisao je zakon o regrutaciji osuđenika voljnih da se priključe vojnim snagama, podsjeća TASS.

Ministar pravde Denis Maljuska spekulisao je da bi na ovaj način u vojsku moglo biti regrutovano dodatnih 20.000 ljudi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana