Ukrajinska vojska: Tokom noći oboreno 36 ruskih dronova iranske proizvodnje

GS/Agencije
Foto: Tanjug/AP

MOSKVA, KIJEV- Rat u Ukrajini – 456. dan. Britanski i ukrajnski ministri odbrane razgovarali o snabdijevanju Kijeva raketama. Kremlj poručuje da ruska vojska, graničari i relevantne službe rade na zaštiti teritorije Ruske Federacije od napada. Portparol Bijele kuće Džon Kirbi naveo je da provjeravaju tvrdnje da je Ukrajina koristila američka vozila unutar Rusije. Ukrajina neće moći da se pridruži NATO-u sve dok u toj zemlji traje rat, izjavio je generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg.

Ukrajinska vojska: Tokom noći oboreno 36 ruskih dronova iranske proizvodnje

 Rusija je na Ukrajinu tokom noći lansirala 36 iranskih dronova tipa "šahid", saopštilo je ukrajinsko ratno vazduhoplovstvo i navelo da su sve bespilotne letjelice oborene.

Ukrajinsko ratno vazduhoplovstvo dodaje da je ruska vojska vjerovatno ciljala ključnu infrastrukturu i vojne objekte u zapadnim regionima, ne pomenuvši da li je došlo do oštećenja, prenio je "Kijev independent".

Ukrajinska Južna komanda saopštila je da je uništila tri drona iznad Nikolajevske oblasti i jedan iznad oblasti Odesa.

Još jedan dron je uništen iznad oblasti Černivci, rekao je regionalni guverner Ruslan Zaparanjuk.

Nešto ranije, šef vojne administracije Kijeva Serhij Popko rekao je da su ruske snage danas ciljale glavni grad Ukrajine 12. put ovog mjeseca.

"Protivvazdušna odbrana oborila je sve dronove koji su išli ka Kijevu", rekao je Popko.

Njujork tajms: Američka administracija vjeruje da iza napada dronom na Kremlj vjerovatno stoji Ukrajina

Napad dronom na Kremlj ranije ovog mjeseca vjerovatno je organizovala neka od ukrajisnkih specijalnih vojnih ili obavještajnih jedinica, pokazale su procjene američkih obavještajnih službi, prenosi Njujork tajms.

Američki list je naveo da je napad vjerovatno trebalo da bude dio niza tajnih operacija koje su zvaničnike SAD-a, koje su najveći snabdevač Ukrajine vojnom opremom, dovele u neprijatnu poziciju.

Obavještajne službe su do te projcene došle presretanjem ruskih i ukrajinskih kanala komunikacije, prenosi Njujork tajms.

SAD su presrele ukrajinske komunikacione kanale u kojima zvaničnici navode da vjeruju da je njihova zemlja odgovorna za napad, dok se iz ruskih kanala komunikacije moglo zaključiti da nije riječ o nekoj vrsti lažne operacije Rusije, dodaje američki list.

Ipak, kako prenosi Njujork tajms, američki zvaničnici ne vjeruju da ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski odobrava sve tajne operacije i da nije razjašnjeno u kojoj mjeri je on unapred upućen u takve operacije.

Napad dronom na Kijev dogodio se 3. maja. Rusija je optužila Ukrajinu za pokušaj ubistva predsjednika Vladimira Putina. Zelenski je naveo da Ukrajina nije umiješana u napad. Osim toga, Kremlj je naveo da SAD stoje iza napada, dok je Vašington te optužbe odbacio.

UNHCR: Od početka rata iz Ukrajine u evropske zemlje stiglo više od 8,2 miliona izbjeglica

Od početka oružanog sukoba u Ukrajini u evropske zemlje je stiglo 8.249.055 izbjeglica, podaci su Visokog komesarijata Ujedinjenih nacija za izbeglice (UNHCR).

Najviše izbjeglica, njih 2.852.395, zabilježeno je u Rusiji, a slijedi Poljska u koju je otišlo 1.605.738 izbeglica, zatim Njemačka sa 1.061.623 i Češka sa 520.234 izbjeglica iz Ukrajine.

U Veliku Britaniju otišlo je 204.700 izbjeglica, u Španiju 179.884, u Italiju 175.107, u Bugarsku 159.225, u Rumuniju 132.362, u Francusku 118.994, u Slovačku 116.718, a u Moldaviju 108.889, dok u drugim državama broj izbjeglica iz Ukrajine ne prelazi 100.000.

Lokalne vlasti: Tokom noći oboreno šest dronova na Krimu

Sergej Aksjonov, lider Krima, objavio je na Telegramu da je protivvazdušna odbrana tokom noći oborila šest dronova iznad različitih dijelova te oblasti.

Dodao je da nije bilo žrtava.

Rusija je pripojila Krim 2014. godine, a Ukrajina ga smatra svojom teritorijom.

Zelenski: Isporuka F16 Ukrajini biće signal da će Rusija izgubiti

Isporuke borbenih aviona F16 Ukrajini biće signal da će Rusija izgubiti, a što pre ta odluka bude sprovedena, to bolje, izjavio je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

"Prvi ukrajinski F-16 biće jedan od najjačih signala iz svijeta da će Rusija izgubiti svoj agresivni rat. Biće dodatno slabija i izolovana", poručio je Zelenski u svom noćnom video-obraćanju, prenosi Rojters.

Dodao je da su u zaštiti ukrajinskog neba najznačajniji brzina obuke i snabdevanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana