Ukrajinska kriminalna grupa razbijena u Francuskoj

Tanjug
Foto: Ilustracija

PARIZ - Ukrajinska kriminalna grupa razbijena je u Francuskoj a njena tri člana uhapšena su nedaleko od Kana, prenijeli su danas francuski mediji.

Šef ove mafijaške mreže poznate kao “Zaljutinski”, nalazi se u Francuskoj od 2022. godine, prenio je Figaro. 

U toku je istraga o krađama i drugim aktivnostima ove kriminalne organizacije.

Kako navodi francuski list, kada je izbio rat u Ukrajini, na Azurnoj obali je uspostavljena čitava ukrajinska kriminalna mafijaška mreža. 

Nakon što je izvršila nekoliko iznuda, pokušaja ubistava, krađa i provala u Harkovskoj oblasti, ova ćelija kriminalne organizacije pod nazivom “Zaljutinski” stigla je do Francuske, gde je njen vođa boravio od 2022. godine.

Odjeljenje za istrage kijevske nacionalne policije upozorilo je na to policiju Marseja. Veza između ove mreže i niza provala i krađa vozila nedaleko od mesta Gras brzo je uspostavljena pa su tri pripadnika Zaljutinskog uhapšena prije nekoliko dana nedaleko od Kana, rekao je izvor iz žandarmerije, prenosi danas Figaro.

“Ova operacija, sprovedena uz podršku agencije za policijsku saradnju Evropske unije EUROPOL, u saradnji sa ukrajinskim pravosudnim i policijskim vlastima, omogućila je jačanje francusko-ukrajinske saradnje”, navodi se u saopštenju francuske policije.

Uhapšena su dvojica osumnjičenih ukrajinske nacionalnosti i jedan osumnjičeni ruske nacionalnosti.

Zaplijenjeno je skoro 16.000 evra, kao i “sofisticirana” oprema, kao što su skeneri frekvencija i dvogledi za noćno gledanje. 

Hapšenje  osumnjičenih, među kojima je i navodni vođa kriminalne grupe, omogućilo je pokretanje istovremenih operacija u Ukrajini protiv više članova ove mafijaške organizacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana