Ukrajinska kontraofanziva na jugu zemlje, Rusi tvrde da je odbijen napad dronovima na "Družbu"

GS/Agencije
Ukrajinska kontraofanziva na jugu zemlje, Rusi tvrde da je odbijen napad dronovima na "Družbu"

MOSKVA, KIJEV - Rat u Ukrajini ušao je u 479. dan.Mirovne inicijative za rješavanje ukrajinskog sukoba koje su predložile različite zemlje sadrže ideje koje bi mogle da funkcionišu, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.Zamjenica ministra odbrane Ukrajine Hana Malijar tvrdi da ukrajinske snage napreduju u kontraofanzivi na jugu zemlje.

Peskov: Uspostavljanje i površina bezbjednosne zone zavisi od ukrajinskog oružja

Obim bezbjednosne zone ili koridora u Ukrajini zavisiće od dometa ukrajinskog naoružanja, od kojeg bi trebalo da bude zaštićena ruska teritorija, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

-Ovo zavisi od toga koje vrste naoružanja koristi Ukrajina. Što su borbene karakteristike naoružanja u Ukrajini veće, ovo rastojanje bi trebalo da bude veće. Glavni cilj je jasan: da se osigura da se s tim oružjem ne ciljaju građani Rusije -, rekao je Peskov, prenosi TASS.

Na pitanje da li postoji rok za stvaranje takve bezbejdnosne zone, portparol Kremlja je rekao da taj proces zapravo traje "oko godinu i po".

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je na sastanku sa ratnim dopisnicima 13. juna da bi Moskva mogla da razmotri pitanje stvaranja bezbjednosne zone na tlu Ukrajine ako se granatiranje ruskih regiona nastavi.

Bogomaz: Napad ukrajinskih dronova na rafineriju nafte Družba u Brjanskoj oblasti

Ukrajinske snage pokušale su napad bespilotnim letjelicama na naftno postrojenje "Družba" u Brjanskoj oblasti, objavio je danas guverner Oleksandar Bogomaz na svom Telegram kanalu.

On je naveo da su jedinice protivvazdušne odbrane oružanih snaga Rusije u gradskom okrugu Novozibkovski sinoć odbile napad.

-Zahvaljujući profesionalizmu naših PVO jedinica uništene su tri bespilotne letjelice /  napisao je Bogomaz, prenose RIA Novosti.

Naftno postrojenje "Družba" prostire se od Almetjevska do Brjanska, a potom se račva na dva kraka - severni, kroz teritoriju Belorusije u pravcu Poljske i južni, kroz teritoriju Ukrajine u pravcu Mađarske, Slovačke i Češke.

Rogov: Eksplozije i udari na ukrajinske vojne ciljeve u Zaporožju

U gradu Zaporožje, koji je pod kontrolom ukrajinskih trupa, začule su se eksplozije i udari po vojnim ciljevima, rekao je danas šef zaporožskog društvenog pokreta "Mi smo zajedno sa Rusijom" Vladimir Rogov.

On je na na svom Telegram kanalu naveo da su na meti udara ruske vojske bili "vojni objekti i infrastruktura koji se koriste za borbena dejstva",  prenose RIA Novosti.

Rogov je objavio da prema preliminarnim podacima, ima uspješnih pogodaka.

Šojgu: Potrebna veća proizvodnja tenkova

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu pozvao je da se proizvede više tenkova "kako bi se zadovoljile potrebe ruskih snaga" u Ukrajini, nakon što je Kijev pokrenuo kontraofanzivu sa zapadnim oružjem.

Šojgu, koji je posetio vojnu fabriku u zapadnom Sibiru, istakao je da je potrebno i održavati veći broj proizvedenih tenkova. 

Kijev tvrdi da napreduje u kontraofanzivi na jugu zemlje

Zamejnica ministra odbrane Ukrajine Hana Malijar izjavila je da ukrajinske snage bilježe "taktičke" uspjehe u kontraofanzivi na jugu zemlje.

-Praktično u svim sektorima gdje naše jedinice napadaju na jugu, bilježe taktičke uspjehe. Trenutno je napredovanje do dva kiliometara u svakom pravcu - navela je Malijer.

Zaharova: Mirovni prijedlozi nekih zemalja o Ukrajini bi mogli da funkcionišu

Mirovne inicijative za rješavanje ukrajinskog sukoba koje su predložile različite zemlje sadrže ideje koje bi mogle da funkcionišu, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

-Ponavljam da smo zahvalni svakoj zemlji, svakoj državi ili svakoj javnoj ličnosti, jer su mnoge inicijative lično predlagali istaknuti ličnosti, zahvalni smo svima koji govore o miru, koji govore o mirnom rješenju i koji žele da budu od koristi po ovom pitanju - rekla je Zaharova u intervjuu za TASS  na marginama Međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu 2023. SPIEF.

Prema njenim riječima, postoje ideje koje bi mogle da funkcionišu i u skladu su sa pristupom Rusije, kao na primer inicijativa Kine.

Međutim, Zaharova je istakla da je glavni problem to što takve inicijative blokira "kijevski režim, koji je sebi zabranio da vodi bilo kakve pregovore sa Rusijom".

-Sve je to blokirao ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski jer je takav koncept nametnuo Vašington. SAD slijede koncept ubijanja što većeg broja Rusa i to su potvrdili istaknuti predstavnici američkog političkog establišmenta, uključujući bivšeg predsjednika SAD Džordža Buša mlađeg i senatora Lindzija Grejema - rekla je Zaharova.

Prema njenim riječima, “Vašington ne odustaje do koncepta potpune dominacije u svijetu i strateškog poraza Rusije“.

-SAD žele neku vrstu kazne za Rusiju. Zbog toga ovo pitanje nije o suštini predloženih inicijativa, već o nesposobnosti Ukrajine da krene ka miru zbog blokada politikologa iz Vašingtona koji imaju potpuno drugačiji pogled na budućnost Ukrajine - rekla je Zaharova.

Poljski parlament usvojio zakon kojim se podržava ulazak Ukrajine u NATO

Donji dom poljskog parlamenta, usvojio je rezoluciju podrške ulasku Ukrajine u NATO, javio je Poljski radio.

Ukrajina, Slovačka i Češka potpisale sporazum o kupovini borbenih vozila

Ministri odbrane Ukrajine, Češke i Slovačke potpisali su sporazum o saradnji u nabavci i održavanju borbenih vozila pješadije (IBM), saopštio je ukrajinski ministar odbrane Aleksej Reznikov.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana