Ukrajinci poručuju da je počelo odbrojavanje do početka kontraofanzive

GS/Agencije
Ukrajinci poručuju da je počelo odbrojavanje do početka kontraofanzive

MOSKVA, KIJEV -Rat u Ukrajini ušao je u 431. dan. U cijeloj Ukrajini noćas su se oglasile sirene za vazdušnu opasnost, a gradska uprava Kijeva tvrdi da je protivvazdušna odbrana oborila sve ruske rakete i bespilotne letjelice. Ukrajinci poručuju da je počelo odbrojavanje do početka kontraofanzive. Na frontu je i dalje najžešće kod Bahmuta.

 

Regionalne vlasti:U raketiranju Pavlograda 34 povrijeđenih,među njima petoro djece

Broj povrijeđenih u noćašnjem raketnom napadu ruskih snaga na Pavlogradski okrug, u Dnjepropetrovskoj oblasti, povećan je na 34, od kojih su petoro deca, saopštio je danas načelnik  dnjepropetrovske oblasne uprave Sergij Lisak.

Naveo je da su dvije povrijeđene žene na intenzivnoj njezi, a da najmlađe povrijeđeno dijete ima osam godina, prenosi Interfaks Ukrajina.

Prethodno je saopšteno da je povrijeđeno 25 ljudi, među njima troje djece.

Lisak je naveo da je oštećeno 19 višespratnica, 25 privatnih kuća, šest ustanova školskog i predškolskog vaspitanja i obrazovanja, kao i pet prodavnica.

MO Rusije: Uništeno 330 vojnika u pravcu Donjecka

Ruske trupe uništile su oko 330 ukrajinskih vojnika, jedan tenk, četiri oklopna borbena vozila, četiri automobila i haubicu od 122 milimetra D-30 u pravcu Donjecka u protekla 24 časa, saopštilo je danas rusko Ministarstvo odbrane.

-Avijacija je tokom proteklog dana izvela šest borbenih naleta na ovom području. Artiljerija je izvršila 64 vatrena zadatka. Uništeno je do 330 ukrajinskih vojnika, jedan tenk, četiri borbena oklopna vozila, četiri automobila i haubica „D-30 - saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Ministarstvo odbrane je dodalo da je u blizini sela Novoukrajinka u Donjeckoj Narodnoj Republici eliminisano skladište municije ukrajinskih oružanih snaga.

London: Moskva izgradila velike vojne odbrambene objekte u Rusiji i Ukrajini

Rusija je od prošlog leta izgradila neke od najvećih sistema vojnih odbrambenih objekata na globalnom nivou u posljednjih nekoliko decenija, u oblastima koje kontroliše u Ukrajini, kao i u svojim pograničnim regionima, saopštilo je Ministarstvo odbrane Velike Britanije.

Britansko ministarstvo je, u najnovijem obavještajnom izvještaju o ratu u Ukrajini, istaklo da je Rusija uložila posebne napore da ojača sjevernu granicu okupiranog Krima, kao i da je iskopala stotine kilometara rovova unutar ruske teritorije, uključujući regione Belgorod i Kursk.

Ministarstvo je navelo na Tviteru da je Rusija vjerovatno opravdala te poteze prijetnjom od Ukrajine i NATO-a.

Sirski:Rusija kod Bahmuta uvodi u borbu nove snage, ali ne uspijeva da zauzme grad

Komandant Istočne grupe Oružanih snaga Ukrajine Oleksandar Sirski, izjavio je da „Rusija kod Bahmuta uvodi u borbu nove jurišne grupe privatne vojne kompanije Vagner, borce drugih privatnih kompanija i ali ne uspijeva da zauzme Bahmut“.

Sirski je rekao da u pojedinim dijelovima Oružane snage Ukrajine uspješno izvode kontranapade, saopštila je pres služba Oružanih snaga Ukrajine.

Prema riječima Sirskog, kod Bahmuta se nastavljaju intenzivne borbe, a ruske snage su izvele brojne napade, pokušavajući da probiju ukrajinsku odbranu u nekoliko pravaca, ali su ti napadi odbijeni, navodi Interfaks Ukrajina.

Sirski je situaciju u Bahmutu ocijenio kao komplikovanu.

Regionalne vlasti: U raketiranju Pavlograda 25 povrijeđenih, među njima troje djece

U ruskom raketiranju Pavlograda, u Dnjepropetrovskoj oblasti, povrieđeno je 25 ljudi, među njima troje djece, saopštio je danas načelnik Dnjepropetrovske oblasne uprave Sergij Lisak.

Naveo je da je oštećeno 19 višespratnica, 25 privatnih kuća, šest ustanova školskog i predškolskog vaspitanja i obrazovanja, kao i pet prodavnica, prenosi Interfaks Ukrajina.

Oštećeno je i jedno industrijsko preduzeće.

U cijeloj Ukrajini protekle noći nekoliko sati na snazi je bio alarm za vazdušnu opasnost, a u više oblasti, uključujući Kijev, dejstvovala je ukrajinska PVO.

Ukrajinska vojska je saopštila da je oborila 15, od ukupno 18 lansiranih ruskih raketa.

Ukrajina: Rusija u noćašnjem napadu lansirala 18 projektila, oborili smo 15

- Snage PVO Ukrajine su tokom noćašnjeg masovnog ruskog raketnog napada uništile 15 krstarećih raketa, od ukupno ispaljenih 18 - saopštio je komandant Oružanih snaga Ukrajine Valerij Zalužni.

Prema njegovim riječima, ruske snage napale su Ukrajinu iz strateških aviona - devet Tu-95 iz Murmanske oblasti i dva Tu-160 iz regiona Kaspijskog mora, prenosi Unian.

Zalužni je naveo da su ruske snage koristile krstareće rakete H-101/Kh-555.

U cijeloj Ukrajini noćas je nekoliko sati trajao alarm za vazdušnbu opasnost, a u više oblasti dejstvovala je ukrajinska PVO.

Sirene za vazdušnu opasnost u više  oblasti u Ukrajini

U cijeloj Ukrajini noćas su se oglasili alarmi za vazdušnu opasnost, a gradska uprava Kijeva saopštila je da je protivvazdušna odbrana oborila sve ruske rakete i bespilotne letjelice.

-Prema preliminarnim informacijama, u vazdušnom prostoru Kijeva naše snage PVO su uništile sve neprijateljske rakete i bespilotne letjelice. Podaci se preciziraju - saopštio je šef gradske uprave Serhij Popko, prenosi Interfaks Ukrajina.

On je naveo da do sada nije bilo civilnih žrtava, niti oštećenja na stambenim objektima i infrastrukturi.

Prema navodima gradske uprave Kijeva, napad je izvršen istovremeno krstarećim raketama i bespilotnim letelicama, a rakete su ispaljene iz strateških aviona TU-95MS.

U Kijevu je vazdušna uzbuna trajala oko tri sata, navodi Interfaks Ukrajina.

Agencija Unian prenosi da je ukrajinska PVO dejstvovala u nizu oblasti.

Južna komanda ukrajinske vojske: Napad na skladište u Sevastopolju priprema za kontraofanzivu

Portparolka Južne komande ukrajinske vojske Natalija Humenjuk izjavila je da je eksplozija u skladištu nafte u Sevastopolju na Krimu bila samo "priprema" za ukrajinsku kontraofanzivu.

-Ova akcija je samo priprema za široku, opštu ofanzivu koju svi očekuju - navela je Humenjuk, prenijela je "Ukrajinska pravda".

Međutim, kako navodi "Kijev independent", ukrajinsko liderstvo i visoki vojni komandanti nisu potvrdili da Ukrajina stoji iza napada.

Guverner Sevastopolja Mihail Razvožajev rekao je da su u napadu u subotu učestvovala dva drona.

On je naveo da su u napadu izgorjela četiri rezervoara.

Razvožajev je dodao da je požar zahvatio oko 1.000 kvadratnih metara, a da nije bilo žrtava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana