Ukrajinci od SAD traže PVO sistem THAAD i avione F-18

GS/Agencije
Ukrajinci od SAD traže PVO sistem THAAD i avione F-18

MOSKVA, KIJEV -Rat u Ukrajini traje 652. dana. Nastavljene su borbe na više dijelova fronta - žestoko je na kupjanskom, donjeckom, zaporoškom i hersonskom pravcu. Republikanci u američkom Senatu blokirali su glasanje o zakonu o pomoći Ukrajini i Izraelu, a Kijev je od Vašingtona za to vrijeme tražio sistem THAAD i avione F-18.

Kijev: U ruskom napadu dronovima pogođena lučka infrastruktura na Dunavu

Jedan vozač je stradao, a zgrada za skladištenje i kamioni su oštećeni u ruskom napadu dronovima na luku na Dunavu, saopštio je guverner Odeske oblasti.

Republikanci u Senatu SAD blokirali glasanje o pomoći Ukrajini i Izraelu

Republikanci u američkom Senatu blokirali su glasanje o zakonu o pomoći Ukrajini i Izraelu, nakon što demokrate nisu izašle u susret njihovim zahtjevima u vezi sa jačanjem bezbjednosti južne granice SAD.

Ukrajinci od SAD traže PVO sistem THAAD i avione F-18

Najnovija lista Ukrajine u kojoj potražuje američko oružje za koje smatra da je potrebno za borbu protiv ruske vojske uključuje sofisticirane sisteme protivvazdušne odbrane, borbene avione F-18 “Hornet”, dronove, helikoptere “apači” i “crnog jastreba”.

Zvaničnici ukrajinskog Ministarstva odbrane predstavili su ovaj “spisak naoružanja za potrebe odbrambenih snaga Ukrajine” tokom zatvorene sjednice u Vašingtonu kojoj su prisustvovali vladini zvaničnici i rukovodioci odbrambene industrije.

Sveobuhvatna lista uključivala je oružje koje Ukrajina već ima na zalihama poput tenkova “Abrams” i artiljerije od 155 milimetara, kao i avione F-16, dronove.

Na listi ima nekoliko iznenađenja, poput transportnih mlaznjaka C-17 “Gloubmaster” koje proizvodi “Boing” i

C-130 “Superherkules” proizvođača “Lokid Martin”.

Dokumenti pokazuju da Ukrajina takođe traži borbene avione F-18 “Hornet”, tri tipa dronova kompanije “Dženeral atomiks” uključujući MK-9B “Ski Gardijan” i sistem THAAD.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana