Lideri EU postigli dogovor o pomoći Ukrajini

GS/Agencije
Lideri EU postigli dogovor o pomoći Ukrajini

MOSKVA, KIJEV - Rat u Ukrajini ušao je u 708. dan. Ruska PVO oborila je šest ukrajinskih dronova iznad ruskih regiona Belgorod i Voronjež, saopštilo je danas rusko Ministarstvo odbrane. Tokom noći ruske snage napale su sa četiri drona oblast Harkova, od kojih je ukrajinska PVO uništila dva, izvijestilo je Vazduhoplovstvo Oružanih snaga Ukrajine. Njemački kancelar Olaf Šolc pozvao je danas na jednoglasno donošenje odluke svih 27 država članica EU o dogovoru o zajedničkom planu kojim se Ukrajini nudi stabilno finansiranje u narednim godinama.

Lideri EU postigli dogovor o pomoći Ukrajini

Lideri EU postigli su dogovor o izdvajanju 50 milijardi evra u okviru makrofinansijske pomoći Ukrajini, saopštio je predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel.

- Svih 27 lidera saglasilo se oko dodatnih 50 milijardi evra paketa podrške Ukrajini u okviru budžeta EU - napisao je Mišel na platformi “Iks”.

On je naveo da je time potvrđeno postojano, dugoročno i predvidljivo finansiranje za Ukrajinu.

-EU preuzima vođstvo i odgovornost u podršci Ukrajini, znamo koji je ulog -  dodao je Mišel.

Šolc: Sada je vrijeme za donošenje odluke oko pomoći Ukrajini

Njemački kancelar Olaf Šolc pozvao je danas na jednoglasno donošenje odluke svih 27 država članica EU o dogovoru o zajedničkom planu kojim se Ukrajini nudi stabilno finansiranje u narednim godinama.

-Vjerujem da je sada pravo vrijeme za donošenje odluke - rekao je Šolc novinarima po dolasku na samit lidera EU u Briselu.

On je dodao da će veoma naporno raditi kako bi se došlo do sporazuma svih 27 članica.

Premijerka Estonije Kaja Kalas rekla je, uoči samita, da bi države članice trebalo da se dogovore oko dugoročnog paketa pomoći Ukrajini, prenosi Rojters.

Kako je mađarski premijer Viktor Orban jedini među 27 lidera koji nije saglasan sa dogovorom i traži da se svake godine glasa o pomoći Ukrajini na dugi rok, Kalas je rekla da “obrazac ponovnih pregovora” oko pomoći Ukrajini ne bi trebalo da se vrati. Samit Evropskog savjeta smatra se posljednjom prilikom za postizanje dogovora oko četvorogodišnjeg plana za davanje finansijske pomoći Ukrajini od 50 milijardi evra.

De Kro: Uvjeren sam da ćemo postići kompromis o podršci Ukrajini

Belgijski premijer Aleksander De Kro izjavio je danas da je uvjeren da će svih 27 država članica tokom današnjeg samita Evropskog savjeta doći do kompromisa u vezi sa pružanjem finansijske pomoći Ukrajini.

-Imamo samo jedan cilj i cilj je da dođemo do dogovora 27 - rekao je De Kro novinarima po dolasku na samit.

On je istakao da je riječ o veoma važnom vanrednom samitu koji se vrti oko jedne glavne teme, a to je kako da se nastavi podrška Ukrajini.

-Ključno je da dođemo do dogovora svih 27 zemalja - rekao je De Kro i istakao da je na posljednjem samitu u decembru postignut dogovor 26 članica EU.

-Uvjeren sam u naše sposobnosti da postignemo kompromis sa svih 27 zemalja - poručio je De Kro.

Rusija oborila šest ukrajinskih dronova iznad regiona Belgorod i Voronjež

Ruska PVO oborila je šest ukrajinskih dronova iznad ruskih regiona Belgorod i Voronjež, saopštilo je danas rusko Ministarstvo odbrane. Kako je navedeno, oko 6:30 po lokalnom vremenu dežurne jedinice protivvazdušne odbrane presrele su i uništile ukrajinske bespilotne letelice, iznad Belgorodske oblasti četiri drona i dva iznad Voronješke oblasti, prenosi TASS.

Guverner Voronješke oblasti Aleksandar Gusev je izvestio da, prema preliminarnim informacijama, nije bilo žrtava ili štete u padu delova dronova oborenih iznad regiona.

Kijev: Rusija napala oblast Harkova sa četiri drona, oborena dva

Tokom noći ruske snage napale su sa četiri drona oblast Harkova, od kojih je ukrajinska PVO uništila dva, izvijestilo je Vazduhoplovstvo Oružanih snaga Ukrajine , prenosi Ukrinform.

-Neprijatelj je ove noći ispalio četiri bespilotne letjelice tipa Šahed-136/131. Dva su uništena u oblasti Harkova - navodi se u izvještaju na Telegramu.

Ranije je guverner Harkovske oblasti Oleh Sinehubov saopštio da su u ruskom napadu na bolnicu na sjeveroistoku Ukrajine povrijeđene četiri osobe.

On je na Telegram nalogu naveo da je iz zgrade u gradu Veliki Burluk, sjeveroistočno od Harkova, evakuisano 38 osoba.

Četiri povrijeđene osobe dobile su pomoć na licu mjesta.

U granatiranju je oštećena fasada bolnice, kao i prozori i krov.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana