Fon der Lajen poziva EU da nastavi s podrškom Ukrajini "koliko god je potrebno"

GS/Agencije
Fon der Lajen poziva EU da nastavi s podrškom Ukrajini "koliko god je potrebno"

MOSKVA, KIJEV -Rat u Ukrajini traje 658. dana. Predsjednica Evropske komisije Urusla fon der Lajen pozvala je članice bloka da nastave s podrškom Ukrajini "koliko god je potrebno", prije samita Evropske unije ove nedjelje.

Broj povrijeđenih u ruskim napadima na Kijev povećao se na 53

Broj povrijeđenih u ruskim raketnim i napadima dronovima na prestonicu Ukrajine, Kijev, izvršenih rano jutros, povećao se na 53, objavio je Kijev independent, navodeći da je najmanje 20 osoba prebačeno u bolnicu, uključujući dvoje dece. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je danas da će “biti odgovora” na te ruske napade.

Ruske snage lansirale su 10 balističkih projektila i 10 dronova tipa “šahid” na Kijev rano jutros, a ukrajinska protivvazdušna odbrana oborila je sve rakete i bespilotne letjelice, ali su fragmenti pogodili zgrade u gradu, uključujući dječiju bolnicu, izazivajući požare i drugu štetu i povrede najmanje 53 osobe. Zelenski je rekao da je Rusija “još jednom dokazala da je odvratna zemlja koja noću ispaljuje rakete”, pokušavajući da pogodi stambena naselja, obdaništa i energetske objekte tokom zime. On je krajem oktobra rekao da će Ukrajina ove godine “ne samo da se brani, već i da odgovori” na ruske napade na kritičnu infrastrukturu. Rusija je u kasnu jesen 2022. godine započela napade na energetsku infrastrukturu Ukrajine kojoj je nanela značajnu štetu.

Fon der Lajen poziva EU da nastavi s podrškom Ukrajini "koliko god je potrebno"

Predsjednica Evropske komisije Urusla fon der Lajen pozvala je članice bloka da nastave s podrškom Ukrajini "koliko god je potrebno", prije samita Evropske unije ove nedjelje.

-Kako se rat (u Ukrajini) odugovlači, moramo da pokažemo šta znači podržavati Ukrajinu koliko god je potrebno - izjavila je fon der Lajen.

Evropska komisija je predložila da se na samitu donese odluka o početku pregovora o članstvu Ukrajine u EU, kada Kijev bude ispunio četiri prethodno zatražena uslova, od kojih je, prema riječima fon der Lajen, preostao samo još jedan koji se tiče oligarhije u zemlji, prenosi Rojters.

Mađarska se protivi početku pregovora s Ukrajinom, nazvavši ukrajinsko članstvo "crvenom linijom" za Budimpeštu, dok EU i mađarski zvaničnici tvrde da bi mogli da postignu dogovor oko mađarskog protivljenja da se do 2027. godine Ukrajini dodijeli 50 milijardi evra ekonomske pomoći.

Jedan od uslova za pristanak Mađarske na pomoć Kijevu može biti odmrzavanje sredstava EU za finansiranje Mađarske u vrijednosti od 30 milijardi evra, koje je blok ranije uskratio Budimpešti zbog nezadovoljavanja demokratskih standarda Unije.

Ukrajinska vojska: Oboreno 10 dronova koje je lansirala Rusija

Ukrajinske snage su tokom noći oborile 10 dronova Šahed „kamikaze” i 10 balističkih projektila koje je lansirala Rusija, izvijestila je ukrajinska vojska.

Kako se navodi, bespilotne letjelice su lansirane sa okupiranog Krima, a skoro sve su oborene iznad Odeske oblasti, prenosi Kijev independent.

Ukrajinska vojska je saopštila da su i balističke rakete neutvrđenog modela lansirane na Kijev noćas oko tri sata po lokalnom vremenu. Sve rakete su oborene. Najmanje 45 ljudi u kijevskom Dnjeprovskom okrugu je povređeno u napadu na Kijev, saopštio je gradonačelnik Vitalij Kličko na Telegramu Delovi projektila koji su padali takođe su naneli materijalnu štetu u gradu, izazvali su požar u brojnim privatnim kućama i oštetili bolnicu. Kličko je naveo da ekipe Hitnih službi rade na licu mesta na sanaciji štete. (Kraj) aj/drm

Ukrajina: Najmanje 45 povriješenih u ruskom napadu na Kijev, oštećena dječija bolnica

Najmanje 45 osoba povrijeđeno je rano jutros u ruskom raketnom napadu na Kijev, a oštećene su neke zgrade, dječija bolnica i vodovod, rekli su ukrajinski zvaničnici.

Naveli su da je 18 osoba hospitalizovano, uključujući dvoje djece.

Ukrajinska protivvazdušna odbrana oborila je sve rakete koje su bile ispaljene na Kijev rano jutros, ali ostaci projektila doveli su do povre da i oštećenja objekata, napisao je šef kijevske vojne administracije Serhij Popko.

Popko je rekao da je 15 ljudi, uključujući četvoro djece, evakuisano iz stambene zgrade nakon što su ostaci raketa izazvali požar, preneo je Rojters.

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko napisao je na Telegramu da su razbijeni prozori na dječijoj bolnici, ali, da prema prvim izveštajima, nije bilo žrtava.

U ruskom raketnom napadu na Kijev u ponedjeljak ujutru povrijeđene su četiri osobe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana