Ukrajinci prešli Dnjepar; Rusi: Čeka ih pakao

GS/Agencije
Foto: RG.ru

MOSKVA, KIJEV - Rat u Ukrajini ušao je u 630. dan. Sukobi su nastavljeni duž cijele linije fronta, a obe strane prijavljuju obaranja protivničkih dronova.

Ukrajinci prešli Dnjepar; Rusi: Čeka ih pakao 

Ukrajinske trupe prešle su ogromnu rijeku Dnjepar i došle u okupirana područja Hersonske oblasti i deluju u malim grupama, priznala je danas Rusija.

Rusija je dodala da je poslala još vojnika da ih zaustavi.

Ukrajina je u utorak saopštila da je obezbjedila uporište na istočnoj obali Dnjepra „protiv svih izgleda“, što je potencijalno veliki poraz za ruske okupacione snage na jugu, gdje Kijev pokušava da otvori novu liniju fronta.

Portparol ukrajinske vojske dodao je danas da ukrajinske trupe pokušavaju da potisnu ruske snage sa istočne obale rijeke, koja služi kao velika prirodna barijera na bojnom polju.

Vladimir Saldo, guverner dijela Hersonske oblasti koji kontroliše Moskva, priznao je u saopštenju da su ukrajinske snage uspjele da pređu reku, ali je rekao da im nanose velike gubitke.

Ukrajinske snage, kako je rekao, djeluju u malim grupama raspoređenim na području od željezničkog mosta u regionu do sela Krinki, na udaljenosti od oko 20 km.

„Naše dodatne snage su sada dovedene. Neprijatelj je zarobljen u naselju Krinki i za njih je pripremljen vatreni pakao: bombe, rakete, teški sistemi za bacanje plamena, artiljerijske granate i dronovi“, rekao je Saldo.

Navodeći ono što je rekao da su informacije iz prve ruke ruske vojne grupacije „Dnjepar“, rekao je da su ukrajinske snage prikovane u podrumima i predvideo da će ukrajinski napad biti osujećen.

Selo Krinki leži blizu Dnjepra, oko 30 km sjeveroistočno od grada Hersona, koji je Ukrajina ponovo zauzela prije skoro tačno godinu dana.

Zelenski: Očekujem proširenje misija za obuku ukrajinskih pilota za upravljanje borbenim avionima F-16

Predsjednik Ukrajine Vladimir Zelenski izjavio je da očekuje proširenje misija za obuku ukrajinskih pilota za upravljanje borbenim avionima F-16, pošto je trenutni obim obuke nedovoljan.

„Što se tiče F-16, obuke su počele. Za sada su, sa mog stanovišta, minimalne. Želimo da ih ubrzamo i povećamo“, rekao je Zelenski na sastanku sa novinarima iz afričkih zemalja.

Zelenski je istovremeno primjetio da Ukrajina osjeća nedostatak pilota, pa ne može istovremeno da pošalje veliki broj njih na obuku u inostranstvo. Prema njegovim rečima, nedostatak iskusnih pilota u zemlji mogao bi da dovede do gubitka postojeće ukrajinske flote vojnih aviona.

Kirbi: Odsustvo dalje veće pomoći SAD imaće štetan uticaj na odbrambene sposobnosti Ukrajine

Odsustvo dalje veće pomoći Sjedinjenih Američkih Država imaće štetan uticaj na odbrambene sposobnosti Ukrajine, izjavio je koordinator za strateške komunikacije u Savjetu za nacionalnu bezbjednost Bijele kuće Džon Kirbi, komentarišući nedostatak saglasnosti američkog Kongresa za pružanje dalje pomoći, uključujući vojnu, Kijevu.

On je dodao i da se novi paketi američke pomoći Ukrajini smanjuju zbog prestanka dogovorenih sredstava za podršku Kijevu.

Kirbi je istakao da finansiranje Ukrajine presušuje, zbog čega SAD moraju da donose „teške odluke“.

Portparol je naveo da se američki paketi pomoći smanjuju, jer „pokušavamo da razumno raspolažemo sredstvima koja su nam tamo ostala“.

Medvedev: Kraj se bliži, dolazi vrijeme da SAD prepuste kijevski režim zaboravu

Zamjenik rukovodioca Savjeta bezbjednosti Rusije Dmitrij Medvedev smatra da se američka podrška kijevskom režimu bliži neizbežnom kraju, iako se to neće dogoditi momentalno, ali je tendencija jasna, napisao je on na Telegramu.

„Američki zakonodavci ometaju finansiranje vojnih troškova Izraela i Ukrajine ove godine. Razlozi su tehnički, ali i ne samo tehnički. Jasno je da će se sve nastaviti u novoj godini. Ipak, to je važan simptom razvoja bolesti“, napisao je on.

Prema njegovom mišljenju, „priča sa Izraelom je očigledno tehničke prirode“, dok je „sa ukrajinskim režimom sve komplikovanije“.

„Kako je više puta isticano na ovom kanalu, Amerika s lakoćom izdaje 'svoje kučkine sinove' kada postanu beskorisni. Izgleda da taj period definitivno dolazi za Kijev“, naglasio je Medvedev.

On je ocijenio da se podrška SAD Kijevu neminovno bliži kraju i da će pre okončanja biti još novca, šizoidnih tvrdnji o demokratiji, bravuroznih uvjeravanja o predstojećoj pobedi na zemlji, kao i lažljivih uveravanja o savezništvu za sva vremena i tako dalje.

Ali, zaključio je Medvedev, situacija je jasna, dolazi vrijeme da još jedan „američki gad“ ode u zaborav.

 

Šolc: Njemačka će nastaviti da pruža pomoć kijevskim vlastima

Njemačka će nastaviti da pruža pomoć kijevskim vlastima, izjavio je kancelar ove zemlje Olaf Šolc govoreći u Bundestagu.

„Solidarnost Njemačke sa Ukrajinom i naša podrška da bi ona mogla da se brani je neraskidiva. Važna, možda i najvažnija poruka je da ćemo podržavati Ukrajinu dok god bude potrebno, Ukrajina se na to može osloniti“, istakao je Šolc.

Ukupan obim pomoći Njemačke Ukrajini – humanitarne, finansijske i vojne – u proteklih godinu i po dana iznosio je oko 24 milijarde evra.

Njemačka je planirala da 2024. godine podrži Ukrajinu u iznosu od 4 milijarde evra, a sada se očekuje da će se ovaj iznos udvostručiti.

Ukrajina: Ubijena jedna osoba u raketiranju stambene zgrade

Najmanje jedna osoba ubijena je tokom noćašnjeg ruskog raketiranja stambene zgrade na istoku Ukrajine, saopštile su ukrajinske vlasti.

Pet osoba, uključujući i dijete, su izvučeni, ali se vjeruje da je jedna osoba ostala zatrpana ispod ruševina, naveo je ministar policije Igor Klimenko na Telegramu.

Napad se dogodio u gradu Seljidovo, sjeverozapadno od Donjecka, a pogođena je četvorospratnica, navodi Rojters.

Ukrajina:Ruske snage ne odustaju od pokušaja opkoljavanja Avdejevke

Ruske snage ne odustaju od pokušaja opkoljavanja Avdijevke, saopštila je danas ukrajinska vojska.

Kako se navodi u objavi na Fejsbuk stranici Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine, u protekla 24 sata došlo je do više od 60 vojnih okršaja, prenosi Unian.

-Vazdušni udari izvedeni su na 19 naselja u Harkovskoj, Luganskoj, Donjeckoj, Zaporoškoj i Hersonskoj oblasti. Više od 140 naselja ovih regiona, kao i Černigovske, Sumske i Nikolajevske oblasti našlo se pod artiljerijskom vatrom - saopštila je ukrajinska vojska.

Ruski PVO oborio ukrajinski dron iznad Smolenske oblasti

Ruski sistemi protivvazdušne odbrane oborili su ukrajinski dron iznad Smolenske oblasti, saopštilo je Ministarstvo odbrane 

-15. novembra oko 7:30 časova zaustavljen je pokušaj kijevskog režima da izvrši teroristički napad bespilotnom letjelicom tipa aviona na objekte na teritoriji Ruske Federacije. Dežurni PVO sistemi uništili su je nad teritorijom Smolenske oblasti - navodi se u saopštenju, prenosi RIA Novosti.

Ukrajinske trupe gotovo svakodnevno pokušavaju da napadnu granične i centralne regione Rusije bespilotnim letjelicama koje presreću sistemi protivvazdušne odbrane. Dan ranije su oborena četiri drona iznad teritorije Moskovske, Tambovske, Brjanske i Orlovske oblasti, navodi ruska agencija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana