Vašington: Ukrajinci nastavljaju ofanzivu i tokom zime

GS/Agencije
Foto: Agencije

MOSKVA, KIJEV - Rat u Ukrajini ušao je u 593. dan. Na ukrajinskom frontu su nastavljeni raketni napadi. Ruska PVO uništila je dvije ukrajinske bespilotne letjelice iznad Brjanske oblasti, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Kijev: Pregovori o članstvu Ukrajine u EU u prvoj polovini 2024.

Pregovori o članstvu Ukrajine u Evropskoj uniji mogli bi početi u prvoj polovini 2024. godine, izjavio je zamjenik šefa kancelarije ukrajinskog predsjednika Igor Žovkva.

„Upravo tokom predsjedavanja Belgije Savjetu Evropske unije – u prvoj polovini 2024. godine – počinju faktički pregovori o članstvu Ukrajine u EU“, napisao je Žovkva na Fejsbuku (društvena mreža zabranjena u Rusiji kao ekstremistička).

Vašington tvrdi: Ukrajinci će nastaviti ofanzivu i tokom zime

Ukrajina želi da nastavi ofanzivna dejstva tokom predstojeće zime, izjavio je predsjednik Ujedinjenog komiteta načelnika štabova Oružanih snaga SAD Čarls Braun.

„Razumjem da će zimski meseci biti teži, ali Ukrajina ima nameru da nastavi svoja ofanzivna dejstva tokom zimskih meseci“, rekao je on novinarima u Briselu.

Braun je obećao Ukrajincima razne vidove pomoći od SAD i njihovih saveznika, koji su razmatrali dalje vojne isporuke Kijevu na sastanku u belgijskoj prijestonici.

Sjedinjene Američke Države za sada nemaju šta da objave u vezi s mogućnošću slanja raketa ATACMS Kijevu, izjavio je šef Pentagona Lojd Ostin.

SAD će predvoditi koaliciju za pomoć u stvaranju ukrajinske vojne avijacije

Sjedinjene Američke Države će predvoditi koaliciju zemalja koje će pomagati Ukrajini da razvija sopstvenu vojnu avijaciju, izjavio je šef Pentagona Lojd Ostin.

„S ponosom objavljujem da će SAD istupiti napred ponovo da bi pomogle u predvođenju koalicije zemalja koje rade s Ukrajinom na razvoju njenih vojno-vazduhoplovnih snaga“, rekao je Ostin novinarima u Briselu.

U centru pažnje koalicije, u kojoj će na liderskim pozicijama biti i Danska i Holandija, biće pomoć Ukrajini u proizvodnji američkih lovaca F-16.

Ostin je saopštio da će Estonija i Luksemburg biti na čelu koalicije zemalja koja će pomoći Ukrajini da jača svoju sajber bezbednost, a Litvanija će joj pomagati u uklanjanju mina.

Uništen još jedan dron iznad Brjanske oblasti Rusije

Ruski PVO sistemi uništli su popodne još jednu bespilotnu letjelicu iznad Brjanske oblasti Rusije, saopštio je ruski vojni resor. Iznad te oblasti danas je već oboren jedan dron.

Najvažnije iz novog brifinga ruskog Ministarstva odbrane:

- Na aerodromu Dolgincevo u Dnjepropetrovskoj oblasti uništen je borbeni avion Su-25 Vazduhoplovnih snaga Ukrajine;

- PVO Rusije je tokom prethodnog dana uništila 41 ukrajinski dron;

- Oružane snage Rusije odbile su na kupjanskom pravcu 10 napada ukrajinske vojske;

- Oružane snage Rusije su na donjeckom pravcu poboljšale položaj duž linije fronta na području Avdejevke;

- Grupa „Centar“ odbila je dva napada Oružanih snaga Ukrajine na krasnolimanskom pravcu, poražene su specijalne snage „Azov“ (teroristička organizacija zabranjena u Rusiji);

- Oružane snage Rusije poboljšale su položaj duž linije fronta na donjeckom pravcu;

- Oružane snage Rusije uništile su rezerve ukrajinske vojske na području Očeretina u DNR, protivnik je izgubio gotovo 90 vojnika;PVO Rusije je tokom proteklog dana presrela tri bombe „jdam“, sedam raketa „harm“ i četiri projektila sistema „hajmars“;

- Oružane snage Ukrajine izgubile su na donjeckom pravcu gotovo 330 vojnika;

- Oružane snage Ukrajine izgubile su na kupjanskom pravcu gotovo 280 vojnika;

- Ukrajinska vojska izgubila je na južnodonjeckom pravcu gotovo 155 vojnika;

- Oružane snage Rusije uništile su ljudstvo i tehniku ukrajinske vojske kod 

- Ugljedara i Vodjanog u DNR,Oružane snage Rusije uništile su skladište municije jedinice stranih plaćenika ukrajinske vojske na području Volčanska u Harkovskoj oblasti.

Belgija će formirati fond za pomoć Kijevu od 1,7 milijardi evra uz korišćenje zamrznute ruske imovine

Savjetnik šefa DNR Jan Gagin izjavio je da su u protekla 24 časa ruske snage u Marjinki napredovale za više od 400 metara.

Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski zatražio je od članova kontakt-grupe za isporuke oružja Kijevu u formatu Ramštajn da predaju Ukrajini sisteme za protivvazdušnu odbranu dugog dometa.

„PVO dugog dometa može da obezbjedi koridor na Crnom moru i dunavskom regionu. PVO dugog dometa je uvjerenje da... možemo rešiti problem ruskih vođenih bombi. Stoga nam je potreban korak napred u našoj protivvazdušnoj odbrani“, rekao je Zelenski.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je nedavno rekao da Ukrajina ne bi mogla da preživi više od „jedne sedmice“ bez zapadne vojne pomoći.

Bortnikov: Za Ukrajinu ratuje 13 privatnih evropskih vojnih kompanija

Pripadnici 13 privatnih vojnih kompanija iz Evrope i devet stranih paravojnih formacija učestvuju u vojnim operacijama protiv Rusije u Ukrajini, izjavio je direktor ruske Federalne službe bezbjednosti (FSB) Aleksandar Bortnikov.

- Registrovali smo zaposlene 13 evropskih privatnih vojnih centara i devet stranih paravojnih formacija - rekao je Bortnikov na sastanku Savjeta šefova bezbjednosnih agencija i specijalnih službi članica Zajednice nezavisnih država.

On je dodao da su, osim toga, utvrđeni identiteti 794 plaćenika iz 35 zemalja koji se bore protiv Rusije u Ukrajini.

Belgija će isporučiti Ukrajini nekoliko aviona F-16

Belgija će do 2025. godine isporučiti Ukrajini nekoliko aviona F-16, najavila je ministarka odbrane te zemlje Ludovin Dedonder.

Ministarka je takođe istakla da će Brisel nastaviti da obučava ukrajinske pilote.

Sinoć je ukrajinski ministar odbrane Rustem Umerov razgovarao sa ministarkom odbrane Belgije o isporuci aviona F-16 i obuci ukrajinskih pilota, piše Gardijan.

Rusi oborili dva ukrajinska drona iznad Brjanske oblasti

Ruska PVO uništila je dvije ukrajinske bespilotne letjelice iznad Brjanske oblasti, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane, prenosi Sputnjik.

SAD će sutra objaviti novi paket pomoći Ukrajini u iznosu od 200 miliona dolara

VAŠINGTON- Sjedinjene Američke Države objaviće sutra novi paket vojne pomoći Ukrajini, koji će uključivati granate za HIMARS i oružje za protivvazdušnu odbranu.

SAD će Ukrajini pružiti dodatnu vojnu pomoć u iznosu do 200 miliona dolara u paketu koji se očekuje već u srijedu, prenosi Glas Amerike.

Kako se navodi,  Pentagon nastavlja da širi svoj arsenal pomoći Ukrajini, uprkos činjenici da je Kongres isključio novu pomoć Ukrajini.

Paket  uključuje rakete AIM-9 Sidevinder za protivvazdušnu odbranu, artiljerijsku municiju za visoko pokretne artiljerijske raketne sisteme (HIMARS), protivtenkovske rakete TOV, granate od 155 i 105 milimetara.

Takođe uključuje municiju za malokalibarsko oružje, visokoeksplozivnu municiju za prevazilaženje ruskih prepreka, opremu protiv bespilotnih letjelica i opremu za elektronsko ratovanje.

Ovo je 48. put da su SAD iskoristile predsjedničko ovlašćenje da ukrajinskoj vojsci obezbede opremu iz američkih zaliha.

SAD su obezbedile oko 44 milijarde dolara bezbednosne pomoći Ukrajini od početka ruske invazije Rusije, podsjeća Glas Amerike.

Zelenski i Johanis potvrdili podršku suverenitetu Ukrajine u priznatim granicama

Predsjednici Ukrajine i Rumunije Volodimir Zelenski i Klaus Johanis potvrdili su bezuslovnu podršku i privrženost suverenitetu, nezavisnosti, jedinstvu i teritorijalnom integritetu Ukrajine unutar njenih međunarodno priznatih granica, navodi se u zajedničkoj izjavi koju su dvojica lidera potpisala nakon sastanka u Bukureštu.

-Ukrajina je zahvalna Rumuniji na značajnom paketu pomoći odbrani koji je obezbijeđen od početka invazije velikih razmjera - navodi se u izjavi, prenosi Ukrinform.

Kako se dodaje, rumunski predsjednik je najoštrije osudio agresorski rat Ruske Federacije protiv Ukrajine, i saglasio se sa obavezom da nastavi praktičnu pomoć ukrajinskoj državi dokle bude potrebno "za pobjedu nad državom agresorom i uspostavljanje sveobuhvatnog, pravednog i održivog mira".

Johanis je izrazio punu podršku Formuli mira predsjednika Zelenskog i konstatovao spremnost da se nastavi i produbi saradnja na jačanju bezbjednosti u crnomorskom regionu i obezbedi sloboda plovidbe Crnim morem.          

Oni su se saglasili sa značajem pokretanja obuke ukrajinskih pilota u specijalnom centru za obuku F-16 u Rumuniji i istakli da je ovo, uz učešće ukrajinske vojske u drugim centrima za obuku u Rumuniji, značajan doprinos Rumunije jačanju odbrambenih sposobnosti Ukrajine.

Predsjednici su potvrdili potrebu da se procesuiraju svi zločini počinjeni u Ukrajini, uključujući i zločin agresije.

U tom kontekstu, pozdravili su istrage koje vodi Međunarodni krivični sud, aktivnosti Zajedničke istražne grupe i stvaranje Međunarodnog centra za krivično gonjenje zločina agresije protiv Ukrajine.

Takođe su naglasili da sankcije koje su EU i međunarodna zajednica uvele protiv Ruske Federacije treba zadržati i jačati sve dok se suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine, uključujući teritoriju Krima, ne obnovi u potpunosti, prenosi Ukrinform.

Konstatovana je čvrsta podrška Rumunije ka strateškom cilju punopravnog članstva Ukrajine u Evropskoj uniji i integraciji u NATO.

Oni su istakli potrebu da se do kraja 2023. godine usvoji politička odluka o početku pregovora o pristupanju Ukrajine i Republike Moldavije EU, zaključuje se u izjavu koju su potpisali Zelenski i Johanis.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana