Nebenzja: Kijev dobija više pomoći nego Sirija i Avganistan

GS/Agencije
Foto: RBK.ru

MOSKVA, KIJEV -Rat u Ukrajini traje 569 dana. Ukrajinske trupe zauzele su selo Andrijevka, koje je bilo pod ruskom kontrolom, u blizini grada Bahmuta na istoku zemlje, tvrde vojne vlasti Kijeva.Ministar odbrane Ukrajine Rustem Umerov i visoki predstavnik Evropske unije Jozep Borel razgovarali su telefonom o poboljšanju snabdijevanja Ukrajine oružjem i municijom.

Pistorijus: Uskoro odluka o slanju dalekometnih raketa Kijevu

Vlada Njemačke mogla bi da u narednim sedmicama donese odluku o potencijalnoj isporuci dalekometnih krstarećih projektila “taurus” Ukrajini, izjavio je njemački ministar odbrane Boris Pistorijus.

On je na konferenciji posvećenoj Vestfalskom miru rekao da slanje raketa nije pitanje povjerenja Ukrajincima, već osiguravanja bezbjednosti.

-Mi - kancelar, ja i svi ostali u Kabinetu - zakleli smo se da ćemo spriječiti nanošenje štete njemačkom narodu. To je naš zadatak, a u isto vrijeme želimo da zaštitimo Ukrajinu. Ukoliko bude potrebna sedmica ili dvije za donošenje odluke, neka bude tako - naveo je Pistorijus.

Vestfalski mir je zbirni naziv za dva sporazuma kojima je završen Trinaestogodišnji rat, koji je u bivšem Svetom rimskom carstvu trajao od 1618. do 1648. godine.

Nebenzja: Kijev dobija više pomoći nego Sirija i Avganistan

Ukrajina je od početka godine dobila više od 1,8 milijardi dolara pomoći od UN, što je za milijardu dolara više od pomoći svjetske organizacije za Avganistan, rekao je stalni predstavnik Rusije u UN Vasilij Nebenzja.

"Ukrajina je i dalje prva kada su u pitanju donacije. Samo ove godine, UN su već dobile 1,83 milijarde dolara humanitarne pomoći za Ukrajinu", izjavio je Nebenzja tokom diskusije u Savjetu bezbjednosti UN.

Prema njegovim riječima, to je za 300 miliona dolara više od zahtjeva za podršku narodu Sirije i milijardu dolara više nego za stanovništvo Avganistana, koje je "iz prve ruke" iskusilo "eksperimentalnu demokratizaciju" koju su sproveli Amerika i NATO.

On je istakao da su stanovnici tih zemalja očajni do te mjere da su prodavali organe, a pojedine porodice i djecu kako bi mogli da prehrane porodice, prenio je TASS.

"Neke od naših kolega ne vole da govore o tome. Ja volim da naglasim situaciju u afričkim državama, gdje bivše kolonijalne sile svjesno decenijama ograničavaju nezavisni ekonomski i poljoprivredni razvoj", dodao je Nebenzja.

Zapad protiv Rusije iskoristio cijeli arsenal

Zapad je protiv Rusije iskoristio cjelokupan svoj arsenal, između ostalog, i informaciona sredstva, izjavio je sekretar Savjeta bezbjednosti Rusije Nikolaj Patrušev.

Kako je rekao, Zapad je uvek težio da oslabi Rusiju bojeći se njene veličine i moći i želeći da zavlada njenim bogatim resursima.

„Zato i ne čudi odakle da sva silna rusofobija nakon pokretanja specijalne vojne operacije", dodao je.

Ruska vojska odbila tri napada na južnodonjeckom pravcu

Ruska vojna grupacija „Istok" odbila je tri napada ukrajinskih snaga na južnodonjeckom pravcu, saopštio je načelnik pres centra Oleg Čehov.

Kako je rekao, ukrajinska vojska bila je prinuđena da se povuče nakon što je pretrpila gubitke u ljudstvu.

Takođe, osujećen je pokušaj ukrajinske vojske da izvede rotaciju u blizini Novodonjecka, a tom prilikom gubici ukrajinske vojske zabilježeni su i u ljudstvu i u vojnoj tehnici.

Ruske artiljerijske snage gađale su i položaje 72. mehanizovane brigade ukrajinske vojske u Ugljedaru, a tom prilikom uništena su i dva skladišta za municiju kao i jedna satelitska stanica „Starlink".

Avijacija uništila uporište Kijeva kod Krasnog Limana

Ruska avijacija uništila je uporište kijevskih snaga navođenim projektilima u pravcu Krasnog Limana, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

To je izvela posada ruskog jurišnog bombardera Su-25SM, a u napadu su korišćene visokoeksplozivne granate koje omogućavaju efikasnije uništavanje lakih objekata i ljudstva.

Kijev: Zauzeta Andrijevka, Rusija ima teške gubitke kod Bahmuta

Ukrajinske trupe zauzele su selo Andrijevka, koje je bilo pod ruskom kontrolom, u blizini grada Bahmuta na istoku zemlje, tvrde vojne vlasti Kijeva.

-U toku jurišnih operacija zauzeta je Andrijevka u oblasti Donjecka - navodi se u današnjem izvejštaju Generalštaba ukrajinskih oružanih snaga, prenosi Rojters.

Andrijevka se nalazi južno od Bahmuta, mjesta jedne od najkrvavijih bitaka od početka ruskog napada na Ukrajinu, u februaru prošle godine.

Generalštab je takođe izvijestio o „djelimičnom uspjehu” u blizini drugog sela južno od grada, Kliščijevke.

Visoki vojni zvaničnici u Kijevu tvrde da Ukrajina nanosi teške gubitke ruskim snagama na južnom frontu u nastojanju da povrati teritoriju u blizini Bahmuta.

Ukrajinski izvještaji govore o borbama u mnogim dijelovima istočnog fronta, ali su bez potvrda o značajnim prodorima u tromjesečnoj kontraofanzivi, prenosi Rojters.

Ukrajinski napredak je mnogo sporiji od onog koji je zabilježen prošle godine, kada je Kijev povratio teritorije na sjeveroistoku, a predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski i drugi zvaničnici odbacuju zapadne kritike da je tromjesečna ofanziva prespora i ometana strateškim greškama, poput pogrešnog raspoređivanja trupa, navodi britanska agencija.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da su ruske snage odbile osam napada u oblastima južno od Bahmuta.

Zamjenica ministra odbrane Ukrajine Hana Maljar rekla je da su ukrajinske snage zauzele tri sela južno od Bahmuta, uključujući Andrijevku.

-Tamo je postignut napredak - saopštila je Maljar na Telegramu. Ruske snage zauzele su Bahmut u maju nakon višemjesečnih borbi koje su ostavile grad u ruševinama.

Ukrajinske snage od tada napadaju ruske položaje, posebno južno od Bahmuta.

Maljar nije pominjala gradove Avdijevku i Marinku, južnije u Donjeckoj oblasti, dan nakon što je saopštila da su oba bila izložena snažnim ruskim napadima.

Na južnom frontu, gdje su se ukrajinske snage fokusirale na zauzimanje većeg broja sela u napredovanju ka Azovskom moru, Maljar je saopštila da su ruske trupe pretrpjele „značajne gubitke” tokom napada na važne gradove.

Ruske žrtve, rekla je Maljar, “značajno smanjuju njihovu sposobnost da se brane”, prenosi Rojters.

Umerov i Borel razgovarali o nabavci oružja za Ukrajinu

Ministar odbrane Ukrajine Rustem Umerov i visoki predstavnik Evropske unije Jozep Borel razgovarali su telefonom o poboljšanju snabdijevanja Ukrajine oružjem i municijom.

- Konsultovali smo se o tome kako da poboljšamo snabdijevanje Ukrajine oružjem i municijom. Sloboda se može zaštititi samo kolektivnim jdelovanjem, što zahtijeva efikasnu zajedničku bezbjednosnu arhitekturu u Evropi. Radimo na tome - napisao je Umerov na Fejsbuku.

EU je u septembru potpisala prve ugovore o zajedničkoj nabavci municije kalibra 155 milimetara za Ukrajinu.

Umerov je prethodno razgovarao sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom o primjeni sporazuma sa samita u Viljnusu i situaciji na frontu.

-Održao sam produktivne pregovore sa Jensom Stoltenbergom, generalnim sekretarom NATO-a. Razgovarali smo o implementaciji sporazuma postignutih na samitu u Viljnusu i našem zajedničkom radu sa NATO-om na Mapi puta za interoperabilnost - napisao je Umerov na društvenoj mreži Iks.

On je takođe informisao Stoltenberga o operativnoj situaciji na ratištu i rezultatima ukrajinske ofanzivne operacije.

Mediji: Zelenski će se sastati sa Bajdenom sljedeće sedmice

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski planira da se sastane sa američkim predsjednikom Džozefom Bajdenom sljedeće sedmice kada bude otputovao u SAD na Generalnu skupštinu UN, prenosi NBC njuz, pozivajući se na visokog ukrajinskog zvaničnika.

Istovremeno, NBC njuz navodi da se još ne zna gdje će sastanak biti održan - u Njujorku, gdje će biti održana Generalna skupština, ili u Bijeloj kući, prenijela je agencija RIA Novosti.

I Rojters, pozivajući se na neimenovanog američkog zvaničnika, takođe, prenosi da će se predsjednik SAD i Zelenski sastati poslije Generalne skupštine.

Posljednji put Bajden i Zelenski su se sastali u julu na samitu NATO u Viljnusu.

Briselski portal Politiko, je ranije pozivajući se na diplomate, javio da bi se Zelenski sljedeće nedjelje mogao pojaviti na sastanku Savjeta bezbjednosti UN za istim stolom sa predstavnikom Rusije.

Kako je portalu rekao visoki zvaničnik ukrajinske vlade, Zelenski se nada da će dobiti podršku mnogih zemalja tokom svog govora na Generalnoj skupštini UN, kao i tokom sastanaka sa stranim liderima.

Zasjedanje Generalne skupštine UN biće održano od 19. do 26. septembra.

Izaslanik pape razgovarao u Pekingu sa zvaničnikom kineske vlade o miru u Ukrajini

Izaslanik pape Franje, kardinal Mateo Zupi, održao je otvorene i srdačne razgovore u Pekingu sa zvaničnikom kineske vlade o potrebi pronalaska načina za mir u Ukrajini, objavio je Vatikan.

Sastavši se s Lijem Huijem, posebnim kineskim izaslanikom za evroazijska pitanja, italijanski kardinal takođe je iznio pitanje bezbjednosti hrane i blokiranog izvoza žitarica iz Ukrajine, prenosi Rojters.

-Sastanak, koji je održan u otvorenoj i srdačnoj atmosferi, bio je posvećen ratu u Ukrajini i njegovim dramatičnim posljedicama - saopšteno je iz Vatikana.

Dvije strane podvukle su potrebu zajedničkih nastojanja za podsticanjem dijaloga i pronalaska puteva koji će dovesti do mira, dodao je Vatikan.

Prije svoje misije u Pekingu, Zupi je posetio Kijev i Moskvu u junu, a Vašington u julu, u sklopu zasad neuspješnih nastojanja Svete Stolice da dovede Ukrajinu i Rusiju bliže pregovaračkom stolu.

Kineska spremnost za pregovore s papinim izaslanikom značajan je iskorak, s obzirom na komplikovane odnose Pekinga i Vatikana.

Vatikan ima bilateralne odnose s Tajvanom, ali ne i s Kinom koja to ostrvo smatra sastavnim dijelom svoje teritorije. Vatikan je jedina država u Evropi koja priznaje Tajpej.

Odnosi Vatikana i Kine takođe su zategnuti zbog nesuglasica po pitanju imenovanja biskupa u Kini. Vatikan se žali da je Peking imenovao biskupe jednostrano i to nekoliko puta i da je time prekršio ključni sporazum iz 2018. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana