Ukrajina tvrdi da su njene specijalne snage izvršile desant na Krim

GS/Agencije
Ukrajina tvrdi da su njene specijalne snage izvršile desant na Krim

MOSKVA, KIJEV -Rat u Ukrajini traje 547 dana. Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je ruski PVO noćas oborio tri ukrajinska drona - iznad Brjanske i Kaluške oblasti. Portparol ukrajinske vojske Andrij Jusov tvrdi da je ukrajinska vojna obavještajna agencija GUR uspjela da privoli ruskog vojnog pilota da sleti svojim helikopterom Mi-8 na ukrajinski aerodrom.

Ukrajina:Svi ciljevi operacije na Krimu ispunjeni,neprijatelju nanijeti gubici

Ukrajinska mornarica i vojna obavještajna služba izveli su tokom noći “specijalnu operaciju”, u kojoj su se jedinice iskrcale na Krim koji je pod ruskom okupacijom, saopštila je danas Glavna obavještajna uprava (HUR) Ministarstva odbrane.

Kratki i ne najjasniji video snimci koji su postavljeni uz izjavu, prikazuju mali motorni čamac koji se kreće kroz vodu tokom noći u blizini obale, prenosi Rojters uz napomenu da nije mogao nezavisno da potvrdi navode o ukrajinskoj operaciji na Krimu, koji je Rusija prisajedinila 2014.

HUR je saopštio da je mjesto iskrcavanja bilo na zapadnom dijelu Krima, u blizini naselja Olenivka i Majak.

Specijalne jedinice na čamcima iskrcale su se na obalu u tom području naselja Olenivka i Majak”, navodi se u saopštenju HUR-a. Saopšteno je i da su „svi ciljevi” postignuti i „gubici nanijeti neprijatelju“, ali nisu navedeni detalji.

Takođe, saopšteno je da se “državna zastava ponovo zavijorila na ukrajinskom Krimu” bez navođenja gdje se tačno to dogodilo.

Rusija se nije oglašavala povodom izvještaja Kijeva, koji se poklopio sa Danom nezavisnosti Ukrajine.

Ranije je predstavnik Glavne obavejštajne uprave Ministarstva odbrane Ukrajine Andrij Jusov iznio tvrdnju da su ukrajinski vojnici jutros izvršili desant na Krim i da je došlo do bitke uz učešće plovnih objekata i avijacije.

Ukrajina tvrdi da su njene specijalne snage izvršile desant na Krim

Predstavnik Glavne obaveštajne uprave Ministarstva odbrane Ukrajine Andrij Jusov tvrdi da su ukrajinski vojnici jutros izvršili desant na Krim i da je došlo do bitke uz učešće plovnih objekata i avijacije.

- Jedinice Glavne obaveštajne uprave Ministarstva odbrane izvršile su desant u okviru specijalne operacije, svi zadaci su izvršeni - rekao je Jusov za Hromadske Radio.

On je odvojeno za ukrajinski javni servis Suspilne naveo da se specijalna operacija odvijala u saradnji sa mornaricom i da su ciljevi postignuti, a da među ukrajinskim ljudstvom nije bilo žrtava.

-Neprijatelj ima gubitaka u ljudstvu i tehnici. Informacije o broju gubitaka se preciziraju - rekao je Jusov.

Predstavnici Glavne obavještajne uprave rekli su za RBK Ukrajina da se ukrajinska vojska već vratila nakon specijalne operacije, pošto je izvršila postavljene zadatke.

 Rusija je proglasila pripajanje Krima 2014. godine, što Ukrajina ne priznaje, ističući da je Krim njena teritorija.

MO Rusije: Oborena tri ukrajinska drona iznad Brjanske i Kaluške oblasti

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je ruski PVO noćas oborio tri ukrajinska drona - iznad Brjanske i Kaluške oblasti, navodeći da nema povrijeđenih niti štete.

-Dve bespilotne letjelice su uništili sistemi PVO iznad teritorije Brjanske oblasti. Još jednu ukrajinsku bespilotnu letjelicu su otkrili i uništili sistemi PVO nad teritorijom Kaluške oblasti - navedeno je u saopštenju, prenosi Interfaks.

Povrijeđenih i oštećenja infrastrukture nije bilo.

Brjanska oblast se nalazio na zapadu Rusije, na granici sa Ukrajinom.

Kaluška oblast se na sjeveroistoku graniči sa Moskovskom oblašću.

Jusov: Obavještajna služba ubijedila pilota ruskog helikoptera da sleti u Ukrajinu

Ukrajinska vojna obavještajna agencija GUR uspjela je da privoli ruskog vojnog pilota da sleti svojim helikopterom Mi-8 na ukrajinski aerodrom, izjavio je danas portparol ukrajinske vojske Andrij Jusov.

- Ovo je bila operacija GUR. Helikopter se kretao u skladu sa planom - rekao je Jusov za Rojters.

Ukrajinska Pravda citirala je neimenovani ukrajinski obavještajni izvor koji je rekao da je vojna obavještajna agencija GUR radila više od šest mjeseci da ubijedi pilota da sarađuje i doleti svojim helikopterom u Ukrajinu.

List navodi da „uspješna operacija slijetanja u Ukrajinu ruskog helikoptera sa pilotom predstavlja hrabar potez Ukrajine koji omogućava da se poveća broj ratnih letjelica ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva, ali i da se dođe do potencijalno vrijednih obavještajnih podataka o ruskoj ratnoj avijaciji“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana