Podoljak: Rat će prijeći na rusku teritoriju

GS/Agencije
Foto: Ria Novosti

MOSKVA; KIJEV -Rat u Ukrajini ušao je 524. dan. Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da je „kijevski režim napao Moskvu sa tri drona, ali da su napadi osujećeni“. Gradonačelnik Harkova Igor Terekov, drugog najvećeg ukrajinskog grada, rekao je da su dronovima napadnuti popularni dijelovi grada.

Podoljak: Rat će prijeći na rusku teritoriju

Šef kabineta predsjednika Ukrajine Mihail Podoljak izjavio je noćašnji napad dronovima na Moskvu pokazuje da se ruska prijestonica ubrzano navikava na rat koji će preći na rusku teritoriju.

"Sve što se dalje dešava u Rusiji je objektivni istorijski proces. Više neidentifikovanih dronova, više ruševina, više građanskih sukoba, više rata", napisao je Podoljak na Tviteru.

Lukašenko: Okosnicu profesionalne vojske Bjelorusije činiće borci Vagnera

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko izjavio je danas da planira da ubrza formiranje profesionalnih vojnih jedinica koristeći borce Vagnera u Bjelorusiji kao okosnicu ovih snaga.

"To je bila moja inicijativa. Želim da ovi momci ostanu u oružanim snagama naše zemlje i da preduzmu aktivnije korake u uspostavljanju profesionalne vojske", rekao je Lukašenko u intervjuu za agenciju Belta, prenosi TASS.

Lukašenko je naglasio da njegova zemlja ne želi da ratuje i ukazao da neprijatelj nikada neće ni napasti kada vidi da je Bjelorusija u stanju da uzvrati i nanese nenadoknadive gubitke.

EU pozvala Rusiju da ne koristi napade dronovima kao izgovor za eskalaciju

Evropska unija pozvala je danas Rusiju da ne koristi "navodne napade" bespilotnih letjelica na Moskvu kao izgovor za eskalaciju sukoba u Ukrajini.

„Svjesni smo izvještaja da su bespilotne letjelice navodno letjele iznad moskovskog regiona. Nismo upoznati sa njihovim porijeklom, okolnostima ili drugim detaljima... Rusija ne bi trebalo da koristi ovo kao izgovor za dalju eskalaciju", rekla je portparolka Evropske komisije Nabila Masrali tokom brifinga. 

Ona je takođe dovela u pitanje kredibilitet izvještaja ruske strane o ovim napadima dronovima, objašnjavajući takav stav navodnim ruskim manipulisanjem informacijama, prenosi Ria novosti.

Ranije je, komentarišući napade kijevskog režima na civilnu infrastrukturu Ruske Federacije, zvanična predstavnica Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova izjavila da je kijevski režim teroristički i da ima sve znake međunarodne organizovane kriminalne grupe.

Ukrajinska policija identifikovala osobu koja je snimila napad u Krivom Rogu

Ukrajinska policija  identifikovala je osobu koja je snimila udar ruske rakete u Krivom Rogu, tokom neprijateljskog napada u ponedjeljak, izjavio je danas ministar unutrašnjih poslova Ukrajine Igor Klimenko.

„Gotovo odmah, ovaj video se pojavio na lokalnom javnom forumu, a za nekoliko minuta se proširio na ruske telegram kanale", napisao je Klimenko na svom Telegram kanalu, prenosi Ukrinform. 

Prema njegovim riječima, prikupljeni materijali su već predati Službi bezbjednosti Ukrajine na odlučivanje.

Klimenko je zahvalio stručnjacima za kriminalističku analizu i policiji Dnjepropetrovske oblasti na efikasnom radu.

Kako je saopšteno, ruske trupe su u ponedjeljak ispalile balističke projektile na Krivi Rog, pogodivši stambenu višespratnicu i obrazovnu ustanovu.

Ruska PVO uništila je ukrajinski helikopter Mi-24 na desnoj obali Dnjepra

Ruska PVO uništila je helikopter Mi-24, Oružanih snaga Ukrajine na desnoj obali Dnjepra u Hersonskoj oblasti, saopštio je predstavnik službi za vanredne situacije regiona.

Prilepin postavljen za zamjenika komandanta novog puka

Pisac Zahar Prilepin objavio je na svom Telegram kanalu da je postavljen za zamjenika komandanta novog puka osnovanog na bazi bataljona Nacionalne garde „Oplot".

„Dobio sam dužnost zamjenika komandanta puka i kad završim sa liječenjem vratiću se u jedinicu", naveo je on.

On je dodao da se bataljon „Oplot" proširuje na puk i dobija teško naoružanje.

Podsjetimo, Prilepin je bio ranjen kada je 6. maja automobil u kojem se nalazio dignut u vazduh u Nižegorodskoj oblasti. 

Pisac je tada ranjen, a poginuo je njegov saborac Aleksandar Šubin, pripadnik bataljona „Oplot".

Najvažnije iz novog brifinga Ministarstva odbrane Rusije:

Kijev je tokom noći izveo trima bespilotnim čamcima napad na ruske civilne transportne brodove, koji su plovili ka Bosforskom moreuzu;

Brodovi ruske ratne mornarice odbili su pokušaj napada Kijeva na ruske civilne transportne brodove, koji su plovili ka Bosforskom moreuzu. Vojni brodovi, koji su pratili pomorski transport, otkrili su dronove i uništili ih;

Oružane snage Rusije spriječile su aktivnost ukrajinske diverzantsko-izviđačke grupe na području naselja Terni u DNR;

Oružane snage Rusije su tokom prethodnog dana odbile tri napada ukrajinske vojske u pravcu Krasnog Limana;
PVO sredstva Rusije tokom prethodnog dana presrela su 16 projektila višecjevnog raketnog sistema „hajmars", oborila 21 ukrajinski dron;

Oružane snage Rusije odbile su dva napada ukrajinske vojske na području naselja Staromajorsko u DNR i Zaporoškoj oblasti;

Oružane snage Rusije su u donjeckom pravcu uspešno odbile osam napada ukrajinske vojske, uključujući pored Belogorvke i Marjinke;

Oružane snage Rusije uništile su na području Razdoljnog u DNR skladište municije 38. brigade morske pešadije Oružanih snaga Ukrajine;

Ukrajinska vojska je tokom prethodnog dana u donjeckom pravcu izgubila preko 345 vojnika;

Oružane snage Ukrajine izgubile su tokom prethodnog dana u južnodonjeckom i zaporoškom pravcu više od 220 vojnika oklopno vozilo pešadije „bredli ", samohodni top „krab",

Oružane snage Ukrajine pokušale su tokom prethodnog dana ofanzivu u pet pravaca: u donjeckom, zaporoškom, krasnolimanskom, kupjanskom i južnodonjeckom pravcu.

Ruske snage uništile raketni sistem IRIS-T u Hersonskoj oblasti

Ruske snage su u oblasti Herson eliminisale dva ukrajinska čamca i 10 vojnika, kao i raketni sistem njemačke proizvodnje IRIS-T, rekao je danas novinarima regionalni zvaničnik za vanredne situacije.

-U protekla 24 sata vatreno oružje je pogodilo i eliminisalo čamac i pet militanata ukrajinskih oružanih snaga u blizini ostrva Proserecki, još jedan čamac i još pet ukrajinskih militanata u blizini ostrva Damanski i sistem IRIS-T u blizini Mirnoga naselja -, precizirao je on, prenosi TASS.

Dva minobacača kalibra 120 milimetra, njihove posade i municija zbrisani su u blizini naselja Sadovoje u oblasti Hersona.

Dva ukrajinska položaja su uništena kod Zmejevke i Mihajlovke u oblasti Kahovke.

Od početka ruske specijalne vojne operacije, ukrajinske vlasti su više puta tražile od svojih zapadnih partnera više naoružanja, uključujući napredne sisteme protivvazdušne odbrane.

Kremlj: Jasno je da postoji prijetnja nakon posljednjeg napada dronom na Moskvu

Kremlj je saopštio danas da je jasno da postoji prijetnja nakon posljednjeg napada dronom na Moskvu, u kojem je višespratnica u moskovskom poslovnom centru napadnuta drugi put za tri dana. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov nije želio više da govori o tome, naveo je Rojters.

Rusko ministarstvo odbrane nazvalo je najnoviji incident pokušajem ukrajinskog “terorističkog napada”.

Ukrajinske snage su noćas napale Moskvu sa tri bespilotne letjelice, od kojih su dvije oborene, a jedna je eliminisana sredstvima elektronske borbe i pala je na područje poslovnog centra Moskva-Siti, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Gradske vlasti: U granatiranju Hersona poginuo ljekar, ranjena medicinska sestra

U ruskom granatiranju Hersona pogođena je zdravstvena ustanova, ljekar je poginuo, a medicinska sestra je ranjena, saopštio je načelnik gradske uprave Roman Mročko.

-Pogođena je jedna od zdravstvenih ustanova, poginuo je mlad ljekar, koji je radio svega nekoliko dana, a ranjena medicinska sestra, za čiji se život sada bore ljekari -  naveo je Mročko na svom Telegram kanalu, prenosi Interfaks Ukrajina.

Ruske snage su se polovinom novembra prošle godine povukle iz Hersona, grada na jugu Ukrajine, koji su bile zauzele u martu prošle godine.

Klimenko: Osujećen pokušaj upada ruskih diverzanata na sjever Ukrajine

Ukrajinski ministar unutrašnjih poslova Igor Klimenko tvrdi da je Ukrajina tokom protekle noći osujetila pokušaj upada ruske diverzantske grupe na sjeveru te zemlje.

-Sinoć su ukrajinski graničari u Černigovskoj oblasti, u okviru Semenivske zajednice, osujetili pokušaj prelaska državne granice neprijateljske diverzantsko-izviđačke grupe - objavio je Klimenko na Telegrmu, prenosi Rojters.

Klimenko je dodao da su u međuvremenu raspoređene rezervne snage ukrajinske državne granične službe i vojske Ukrajine s ciljem da se ojača to područje.

Nakon dolaska šefa ruske plaćeničke organizacije Vagner Jevgenija Prigožina u Belorusiju, Ukrajina je osnažila vojno prisustvo u svom sjevernom vojnom sektoru.

Sergej Naev, komandant združenih snaga ukrajinske vojske potvrdio je da su četiri naoružana lica pokušala da pređu ukrajinsku granicu, kao i da ih je ukrajinska vatra odvratila od tog pokušaja.

MO Rusije: Ukrajina pokušala napad na brodove Crnomorske flote

Ruski patrolni brodovi uništili su tri ukrajinska bespilotna čamca koji su noćas pokušali da ih napadnu u Crnom moru, 340 kilometara jugozapadno od Sevastopolja, saopštilo je danas rusko Ministarstvo odbrane.

Navedeno je da su Oružane snage Ukrajine bezuspješno pokušale da sa tri bespilotna čamca napadnu patrolne brodove “Sergej Kotov” i “Vasilij Bikov” iz Crnomorske flote, koji su izvršavali zadatke kontrole plovidbe u jugozapadnom dijelu Crnog mora, prenose RIA Novosti.

Sva tri pomorska drona su uništena vatrom iz standardnog naoružanja ruskih brodova.

Rusko ministarstvo dodaje da brodovi “Sergej Kotov” i “Vasilij Bikov” nastavljaju da izvršavaju svoje zadatke.

Komesarijat: Od početka rata u Rusiju stiglo više od 700.000 ukrajinske djece

Od početka sukoba u Ukrajini Rusija je primila više od 700.000 ukrajinske djece, navodi se u izvještaju Komesarijata za prava djeteta pri Kancelariji predsjednika Rusije.

-Od februara 2022. godine, Ruska Federacija je primila oko 4,8 miliona stanovnika Ukrajine i republika Donbasa (Donjecka i Luganska), od kojih je više od 700.000 dece - piše u izvještaju, prenosi portal “Moskov tajmss”. Komesarka za prava djece Marija Lvova-Belova saopštila je da je “ogromna većina” od 700.000 ukrajinske djece stigla u Rusiju u pratnji svojih roditelja ili rođaka.

U izvještaju se dodaje da je 1.500 siročadi evakuisano u Rusiju iz Donjecke i Luganske oblasti, od kojih je 380 usvojeno od strane ruskih roditelja. Međunarodni krivični sud (MKS) je ranije ove godine izdao nalog za hapšenje Lvove-Belove i predsjednika Rusije Vladimira Putina zbog, kako se navodi, “protivpravne deportacije” ukrajinske dece.

Istraga, koja je sprovedena uz podršku Ujedinjenih nacija, utvrdila je da prisilni transfer i deportacije ukrajinske djece na teritorije pod ruskom kontrolom predstavlja ratni zločin, navodi portal. Kremlj je, sa druge strane, odbacio nalog MKS-a kao “pravno nevažeći” jer Rusija, kao ni SAD, ne priznaje nadležnost suda sa sjedištem u Hagu.

Muškarac zapalio vrata regrutnog mjesta u Sankt Peterburgu

U centru Sankt Peterburga neimenovani muškarac je zapalio ulazna vrata regrutnog mjesta vojnog komesarijata i pokušao automobilom da probije kapiju.

-U 19:15, u Ulici Čajkovskog 55, nepoznati muškarac je zapalio ulazna vrata vojnog komesarijata i automobilom pokušao da probije lučnu kapiju - navele su gradske vlasti na Telegramu, prenose “Vedomosti”.

Dodaje se da je policija privela čovjeka, kao i da je požar brzo ugašen, te da nije načinjena velika šteta.

 Krajem januara u Rusiji je izrečena prva kazna za paljenje vojnog komesarijata na osnovu zakona o terorizmu.

Vladislav Borisenko, koji je proglašen krivim za teroristički napad, osuđen je na 12 godina zatvora i novčanu kaznu od 6.000 rubalja (oko 60 evra).

MO Rusije: Osujećen napad ukrajinskih dronova na Moskvu

Ukrajinske snage su noćas napale Moskvu sa tri bespilotne letjelice, od kojih su dvije oborene, a jedna je eliminisana sredstvima elektronske borbe i pala je na područje poslovnog centra Moskva-Siti, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

-Noćas je osujećen pokušaj terorističkog napada kijevskog režima bespilotnim letjelicama na objekte u gradu Moskvi i Moskovskoj oblasti. Dvije ukrajinske bespilotne letjelice su uništene u vazduhu sredstvima protivvazdušne odbrane iznad teritorija Odincovskog i Narofominskog okruga Moskovske oblasti - navedeno je u saopštenju, prenose RIA Novost.

Dodaje se da je još jedan dron izgubio kontrolu usljed djelovanja sredstava elektronske borbe i da je pao na područje kompleksa Moskva-Siti.

Prethodno je gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanin izjavio da se dron srušio na jednu od kula kompleksa Moskva-Siti, a da su još nekoliko oborile snage PVO.

Naveo je da je oštećeno staklo na površini od 150 kvadratnih metara, a da nema informacija o žrtvama.

Ukrajina je i u nedjelju napala Moskvu dronovima, a rusko Ministarstvo odbrane tada je saopštilo da je jedan dron oborila PVO, a da su dva eliminisana sistemima za elektronsko ratovanje i da su se srušila na područje kompleksa Moskva-Siti.

Gradonačelnik Harkova: Pogođeni popularni delovi grada, oštećen hostel

Gradonačelnik Harkova Igor Terekov, drugog najvećeg ukrajinskog grada, rekao je da su dronovima napadnuti popularni dijelovi grada, kao i da su uništena dva sprata hostela.

-Izbio je požar, a hitne službe su na tetenu. Informacije o žrtvama se utvrđuju - naveo je Terekov na Telegramu.

 

Senator Grejem:Upotreba nuklearnog oružja u Ukrajini smatraće se napadom na NATO

Upotreba nuklearnog oružja u Ukrajini bila bi napad na NATO, izjavio je republikanski američki senator Lindzi Grejem.

-Mojim ruskim prijateljima koji govore o upotrebi nuklearnog oružja u Ukrajini: morate da shvatite da će to biti napad na sam NATO -naveo je senator na društvenoj mreži X, ranije poznatoj kao Tviter.

Prethodno je Oleg Osipov, pomoćnik zamjenika predsjednika Savjeta bezbjednosti Rusije Dmitrija Medvedeva, kao odgovor na kritike SAD na izjave Medvedeva o nuklearnom oružju, podsjetio na stotine hiljada ljudi koji su poginuli u Japanu od američkih atomskih bombi.

-Ne bi trebalo da nas kritikuju oni koji su ubili skoro 400.000 ljudi tokom nuklearnog napada na Japan - rekao je Osipov za RIA Novosti.

Dmitrij Medvedev izjavio je u nedejlju da bi Rusija mogla da upotrijebi nuklearno oružje na osnovu predsjedničkog ukaza.

-Jednostavno ne bi bilo nikakvog drugog rješenja. Naši neprijatelji treba da se mole našim borcima da ne dozvole da svijet gori u nuklearnom plamenu - napisao je Medvedev na Telegramu.

Džejk Saliven: Nuklearna retorika Medvedeva nepromišljena i neodgovorna

Bokela kuća kritikovala je komentare visokog ruskog odbrambenog zvaničnika Dmitrija Medvedeva koji sugerišu da bi Rusija mogla da pribjegne nuklearnom oružju ako Ukrajina bude uspješna u svojoj kontraofanzivi.

Portparol za nacionalnu bezbjednost Džejk Saliven nazvao je tu retoriku "nepromišljenom i neodgovornom".

-Do sada, SAD nisu videle nikakve naznake da se Rusija sprema da se okrene nuklearnom oružju.

Upotreba nuklearnog oružja u Ukrajini ili bilo gdje, bila bi pogubna za svet i imala bi teške posljedice po Rusiju. Nastavljamo da ovo pažljivo pratimo, ali nismo vidjeli nikakav razlog da prilagodimo sopstveni nuklearni stav niti bilo kakve indikacije da se Rusija sprema da upotrijebi nuklearno oružje -  dodao je.

Zamjenik predsjednika Saveta bezbjednosti Rusije Dmitrij Medvedev izjavio je u nedjelju da bi Rusija mogla da upotrijebi nuklearno oružje na osnovu predsjedničkog ukaza.

- Jednostavno ne bi bilo nikakvog drugog rješenja. Naši neprijatelji treba da se mole našim borcima da ne dozvole da svet gori u nuklearnom plamenu -  napisao je Medvedev na Telegram kanalu.

Američki predsjednik Džozef Bajden rekao je ranije da ne vjeruje da će Rusija primijeniti nuklearno oružje.

Zelenski: Pritisak sankcijama na Rusiju mora da bude značajno pojačan

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski poručio je  da pritisak sankcijama na Rusiju mora da bude značajno povećan.

-Svjetski pritisak sankcijama protiv Rusije zaslužuje da bude značajno povećan -  rekao je Zelenski u video-obraćanju, prenosi Skaj njuz.

On je, komentarišući napad na njegov rodni grad Krivi Rog, rekao da ukrajinska vojska mora da ima dovoljno dalekometnog oružja i dovoljno sredstava da "pobijedi teroriste".

Zelenski je naveo da su rakete koje su pogodile taj grad ispaljenje "sa teritorije privremeno okupiranog Krima, iz oblasti Džankoja".

-Ovo je terorizam koji niko na svijetu neće drugačije nazvati -  poručio je ukrajinski predsjednik, dodajući da je u napadu poginulo šest osoba, uključujući desetogodišnju devojčicu.

Dodao je da je u napadu povrijeđeno skoro 70 osoba, a da je "desetinama" pružena medicinska pomoć u bolnicama.

Objavljen novi test za rano dijagnostifikovanje Alchajmerove bolesti

ČIKAGO - Američka klinička laboratorija "Quest Diagnostiss" objavila je prvi test krvi za pacijente pomoću kojeg se mogu otkriti abnormalni nivoi beta amiloida, ključnog proteina za Alchajmerovu bolest koji se može pojaviti godinama prije simptoma ovog oboljenja.

Test po cijeni od 399 dolara (oko 360 evra), nazvan AD-Detect, koristi istu tehnologiju kao test krvi koji je kompanija počela da prodaje za upotrebu namijenjenu isključivo qekarima početkom 2022. godine.

-Jedna od prednosti amiloidnog testa je da obaviještava pacijente godinama pre nego što se pojave potencijalni simptomi da su u opasnosti od Alchajmerove bolesti - rekao je dr Majkl Rajk, medicinski direktor neurologije u " Quest Diagnostiss ", prenosi Rojters.

Prethodni tretmani Alchajmerove bolesti su liječili simptome, ali ne i osnovnu bolest.

Test kompanije " Quest Diagnostcss " namijenjen je odraslima od 18 i više godina koji mogu imati blagi gubitak pamćenja ili porodičnu istoriju Alchajmerove bolesti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana