Šojgu: Kijev se okrenuo terorističkim napadima

GS/Agencije
Šojgu: Kijev se okrenuo terorističkim napadima

MOSKVA, KIJEV - Rat u Ukrajini traje 523 dana. Visoki ukrajinski zvaničnik kaže da su u nedelju vođene teške borbe na severoistoku zemljeU jutrošnjem napadu ruskih snaga na centar Hersona poginuo je radnik komunalnog preduzeća, izjavio je načelnik regionalne administracije Oleksandar Prokudin.U napadu ukrajinskog drona oštećena je zgrada policije u Trubčevskom okrugu u Brjanskoj oblasti, saopštio je danas gubernator Aleksandar Bogomaz.

Šojgu: Kijev se okrenuo terorističkim napadima

Vlasti u Kijevu sada su usredsređene na vršenje terorističkih napada na civilnu infrastrukturu u Rusiji, usljed neuspjeha ukrajinske kontraofanzive, izjavio je ruski Ministar odbrane Sergej Šojgu.

- Usljed bezuspješne takozvane kontraofanzive, Kijev se uz podršku zapadnih sponzora usredsredio na vršenje terorističkih napada na civilnu infrastrukturu u gradovima Ruske Federacije -, rekao je Šojgu na sastanku sa ruskim vojnim zvaničnicima.

Šojgu je napomenuo da je Ukrajina u julu izgubila 20.824 vojnika i 2.227 komada vojne opreme, uključujući 10 tenkova "leopard".

On je naglasio da je Rusija preduzela dodatne mjere kako bi ojačala zaštitu ruske civilne infrastrukture od napada sa mora i iz vazduha.
Šojgu je istakao da je ruska vojska pojačala udare na vojne objekte u Ukrajini, uključujući one koji su umiješani u terorističke napade na Rusiju.

Prema njegovim riječima, ruska vojska zauzela je dva naselja u pravcu Krasnog Limana, kao i željezničku stanicu "Molčanovka" u pravcu Kupjanska.

Šojgu je dodao da su ruske snage aktivne u svim područjima vojne operacije u Ukrajini i da su usredsređene na slabljenje borbenih kapaciteta ukrajinske vojske.

Medvedev: Odbijanje Ukrajine da pregovara korisno za Rusiju

Odbijanje Ukrajine da pregovara omogućiće Rusiji da završi ono što je započela u toku specijalne vojne operacije, izjavio je danas zamjenik predsjednika Savjeta za bezbjednosti Rusije Dmitrij Medvedev.

On je na Telegramu napisao da je za Moskvu korisno što su ukrajinske vlasti iznele neodrživu „formulu mira”, odbijajući druge formate dijaloga. Medvedev je podsetio da je početkom oktobra predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski odobrio odluku Savjeta za nacionalnu bezbjednost i odbranu o nemogućnosti pregovora sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom, prenose RIA Novosti.

Pušilin: Dvije osobe poginule, šest povrijeđeno u ukrajinskom granatiranju Donjecka

Dva civila su poginula, a šestoro je povrijeđeno u jutrošnjem napadu ukrajinskih snaga na centar Donjecka, izjavio je vršilac dužnosti šefa samoproglašene Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin.

Naveo je da su Oružane snage Ukrajine granatirale centar Donjecka i da je uništen putnički autobus, prenosi Interfaks.

Prigožin: “Vagner” za sada ne regrutuje nove borce, vjerovatno hoće u budućnosti

Šef „Vagnera“ Jevgenij Prigožin saopštio je, u danas objavljenoj glasovnoj poruci, da njegova privatna vojna organizacija trenutno ne regrutuje nove borce, ali je vjerovatno da će to učiniti u budućnosti.

Budućnost “Vagnera” i Prigožina je nejasna od kako je krajem juna došlo do kratkotrajne pobune protiv ruskog vojnog establišmenta, a zvanični Kremlj kasnije odobrio da Prigožin i neki od njegovih boraca, koji su učestvovali u nekim od najžešćih bitaka u Ukrajini, odu u Bjelorusiju, navodi Rojters.

Uprkos svemu, Prigožin je pozvan na sastanak sa Vladimirom Putinom samo pet dana nakon pobune, a prošle nedjelje je fotografisan u Sankt Peterburgu, gdje je predsjednik Rusije bio domaćin liderima afričkih zemalja tokom rusko-afričkog samita. -Danas definišemo naše naredne zadatke čiji je okvir sve jasniji. Bez sumnje, to su zadaci koji će biti izvršeni u ime velike Rusije - poručio je Prigožin u glasovnoj poruci objavljenoj na Grej Zoni, Telegram kanalu povezanom sa organizacijom “Vagner”. (

Rusija: Ukrajinski dron oštetio zgradu policije u Brjanskoj oblasti

U napadu ukrajinskog drona oštećena je zgrada policije u Trubčevskom okrugu u Brjanskoj oblasti, saopštio je danas gubernator Aleksandar Bogomaz.

On je na Telegramu naveo da su oštećeni krov i prozori zgrade, a da nije bilo povrijeđenih, prenosi Interfaks.

Brjanska oblast se nalazi na zapadu Rusije, na granici sa Ukrajinom.

Ukrajina: U granatiranju Hersona poginula jedna osoba, eksplozije u Krivom Rogu

U jutrošnjem napadu ruskih snaga na centar Hersona poginuo je radnik komunalnog preduzeća, izjavio je načelnik regionalne administracije Oleksandar Prokudin.

Naveo je da su ruske snage gađale centar Hersona iz višecjevnih raketnih bacača Grad, prenosi Interfaks Ukrajina.

Istovremeno, šef Saveta za odbranu Krivog Roga Oleksandar Vilkul saopštio je da su se u tom gradu čule eksplozije, ali nije naveo detalje.

Ukrajina: U granatiranju Hersona poginula jedna osoba, eksplozije u Krivom Rogu

U jutrošnjem napadu ruskih snaga na centar Hersona poginuo je radnik komunalnog preduzeća, izjavio je načelnik regionalne administracije Oleksandar Prokudin.

Naveo je da su ruske snage gađale centar Hersona iz višecjevnih raketnih bacača Grad, prenosi Interfaks Ukrajina.

Istovremeno, šef Savjeta za odbranu Krivog Roga Oleksandar Vilkul saopštio je da su se u tom gradu čule eksplozije, ali nije naveo detalje.

Mirovni samit u Saudijskoj Arabiji početkom avgusta

Saudijska Arabija će početkom avgusta biti domaćin mirovnog samita koji će organizovati Ukrajina, a čiji će cilj biti pronalazak načina za početak pregovora sa Rusijom, saopštili su zvaničnici.

Šef kancelarije ukrajinskog predsjednika Andrij Jermak potvrdio je da će razgovori biti održani u Saudijskoj Arabiji i istakao da kao osnov pregovora treba uzeti ukrajinsku formulu mira koja sadrži 10 tačaka jer se rat vodi na teritoriji Ukrajine.

Formula koju zagovara Kijev podrazumijeva obnavljanje teritorijalnog integriteta Ukrajine, povlačenje ruskih trupa i tribunal za one koji su odgovorni za agresiju.

Rusija nije pozvana da učestvuje na samitu, a kao moguće mjesto održavanja pominje se grad Džeda.

Kosačev: Moguća eskalacija u Ukrajini pred američke izbore

SAD bi mogle da pogoršaju sukob u Ukrajini sljedeće godine, ukoliko jednoj od stranaka budu trebali dodatni glasovi na predsjedničkim izborima, izjavio je zamjenik predsjedavajućeg Savjeta Ruske Federacije Konstantin Kosačev.

On je u intervjuu za portal “Argumenti i fakti” rekao da se radi o “veoma opasnoj situaciji”, jer se Amerikanci ne plaše da iskoriste spoljnu politiku u međustranačkom rivalstvu.

-Ukoliko jedna od strana osjeti da je potrebno da eskalira situaciju u Ukrajini kako bi dobila više glasova na izborima, to će i uraditi. Stoga je činjenica da bi predsjednički izbori u SAD, koji će kulminirati sljedeće godine, mogli biti užasan, ako ne i katastrofalan događaj - istakao je Kosačev.

Kosačev je naglasio da ne može da garantuje da će doći do eskalacije, ali da je njemu rizik očigledan, jer će se povećati nepredvidivost ponašanja Amerike, prenio je TASS.

Prema njegovim riječima, dalja eskalacija sukoba sa upotrebom težeg naoružanja mogla bi povećati vjerovatnoću upotrebe nuklearnog oružja, ali još nije došlo do te tačke.

Kosačev je podsjetio da je Vašington prošle godine ubijedio predsjednika Ukrajine Vladimira Zelenskog da odustane od bilo kakvih razgovora sa Rusijom i da nema namjeru da se vrati na put pregovora, koji su počeli u martu prošle godine, ali su prekinuti zbog uticaja spolja, nakon čega je Zelenski predsjedničkim ukazom sebi i drugim zvaničnicima u Kijevu zabranio razgovore sa Moskvom.

-To je, naravno, odluka koju su donijele SAD. Vašington najvjerovatnije ima mogućnost da poništi odluku, ali još nisam vidio namjeru za tako nešto - , dodao je Kosačev.

Ukrajina: Na sjeveroistoku zemlje vode se uspješne borbe protiv ruskih snaga

Visoki ukrajinski zvaničnik izjavio je da su u nedjelju vođene teške borbe na sjeveroistoku zemlje, navodeći da ukrajinske snage drže svoje borbene linije i na nekim mjestima uspješno napreduju.

U međuvremenu ruska vojska je saopštila da je zaustavila napade ukrajinskih snaga na sjeveroistoku.

Ruske vlasti su saopštile i da su u pokušaju ukrajinskog napada dronovima na Moskvu u nedjelju noću srušene tri bespilotne letjelice, kao i da je oštećena fasada jedne višespratnice u kojoj se nalaze kancelarije ruske vlade, prenosi Rojters.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski opisao je nedelju kao "dobar, moćan dan" na frontu, posebno na linija sukoba nadomak Bahmuta, gde ukrajinske snage navodno osvajaju oblasti koje su u maju preuzele ruske snage.

Ukrajina nije direktno preuzela odgovornost za napade dronovima, ali je Zelenski rekao da se rat "postepeno vra’a na teritoriju Rusije, prema ciljevima koji imaju simbolično značenje".

Ruske snage su tokom protekle noći lansirale seriju novih noćnih vazdušnih udara u kojima je pogođen "nestambeni objekat" u gradu Harkovu na sjeveroistoku Ukrajine, ali kako navode zvaničnici nije bilo ljudskih žrtava.

Zelenski je saopštio da je nakon raščišćavanja ruševina na mjestu subotnjeg ruskog udara na grad Suma na severu Ukrajine, u kojem je pogođena škola, ustanovljeno da su ukupno dvije osobe izgubile život.

Zamjenica ukrajinskog ministra odbrane Hana Malijar izjavila je da su ruske snage pokušale da potisnu ukrajinske trupe sa "isturenih položaja" na sjeveroistoku Ukrajine, koje su ruske snage osvojile na početku sukoba sa Ukrajinom u februaru 2022. godine, ali koje su kasnije ukrajinske snage vratile pod svoju kontrolu.

Govoreći za ukrajinsku nacionalnu televiziju, Malijarova je rekla da je ključni zadatak Rusije da odvrate ukrajinske snage iz oblasti Bahmuta, gdje se sprovodi "uspešna ukrajinska ofanzivna vojna operacija".

-Oni su beskrajno napadali ove nedjelje. Ali naše trupe su odolijevale tim napadima i ponekad ih potiskivale, nanoseći im teške gubitke - rekla je ona.

Maliar je izjavila da su Rusi pretrpjeli "ništa manje gubitaka od onih koji su im nanijeti tokom žestokih borbi u Bahmutu", koji su ruske snage osvojile nakon više od 10 meseci žestokih sukoba.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana