Peskov: Moskva još ne vidi izglede za pregovore Rusije i Ukrajine

GS/Agencije
Foto: Tanjug/AP

MOSKVA; KIJEV -Rat u Ukrajini traje 499. dana. Finska najavila novi paket vojne pomoći Ukrajini u vrijednosti od oko 105 miliona evra. Kijev tvrdi da Moskva iranskim dronovima napada ukrajinske gradove. Rusija, sa druge strane, odbacuje te tvrdnje. Kaže da Zapad nije iznio nijedan neoborivi dokaz da Rusija navodno koristi iranske bespilotne letjelice u Ukrajini. Zelenski želi konkretne korake ka članstvu u EU.

Peskov: Moskva još ne vidi izglede za pregovore Rusije i Ukrajine
Moskva još ne vidi izglede za pregovore između Rusije i Ukrajine, ali ne zatvara vrata ovoj mogućnosti, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

"Razgovarali smo na različitim nivoima, uključujući i najviši nivo, da ruska strana nikada nije zatvorila vrata pregovaračkom procesu. Ali mi ne vidimo nikakve izglede za ovaj pregovarački proces za sada", rekao je portparol ruskog predsjednika, komentarišući saopštenje beloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka da bi mirovni pregovori o Ukrajini mogli da počnu do jeseni.

"Nama je važno da ostvarimo svoje ciljeve i oni se mogu postići različitim metodama. Međutim, političke i diplomatske metode su, nažalost, trenutno nedostupne, prije svega zato što kijevski režim odbija ovu priliku, a i zato što  Vašington očigledno nije raspoložen za ovaj proces", naglasio je Peskov, prenosi TASS.

Kako je naveo, Sjedinjene Američke Države vrše direktan uticaj na kijevski režim i direktno njime upravljaju.

Bjeloruski predsjednik Lukašenko je ranije rekao da bi se situacija do jeseni mogla promijeniti i da bi sukobljene strane mogle da počnu pregovore. Prema njegovom mišljenju, Evropa, prije svega Francuska, spremna je za razgovore, dok su Sjedinjene Američke Države uzdržane će biti otvorene za dijalog nakon neuspjeha kontraofanzive ukrajinske vojske.

Lavov: Obustavljene spasilačke operacije, broj poginulih porastao na 10
Ukrajina je danas obustavila spasilačke operacije u zapadnom gradu Lavovu i saopštila da je broj poginulih u ruskom raketnom udaru na stambenu zgradu porastao na 10.

Regionalni guverner Maksim Kozicki rekao je da su spasioci radili tokom noći da bi raščistili ruševine uprkos jakoj kiši koja je pala nakon što je juče raketa pogodila stambenu zgradu u, kako je ocijenio, najvećem ruskom napadu tokom rata na civilnu infrastrukturu u Lavovu.

Lavov, na zapadu Ukrajine je udaljen samo 70 kilometara od granice sa Poljskom, koja je članica NATO i Evropske unije i daleko od linija fronta

"Kao rezultat jučerašnjeg raketnog napada na stambenu zgradu u Lavovu, ubijeno je 10 ljudi. Jedna osoba je pronađena tokom noći i još jedna jutros", napisao je Kozicki na aplikaciji za razmenu poruka Telegram.

Gradski zvaničnici proglasili su dvodnevnu žalost.

Nacionalna policija je saopštila da je 45 osoba, uključujući troje djece povrijeđeno.

U napadu je oštećeno 35 kuća, kancelarijski kompleks, studentski kampus, škola i nekoliko desetina automobila, naveli su zvaničnici.

Čerevatij: Ukrajinske trupe napredovale za više od kilometra u blizini Bahmuta
Ukrajinske trupe napredovale su tokom proteklog dana protiv ruskih snaga u blizini Bahmuta, rekao je danas portparol ukrajinske vojske Serhij Čerevatji i dodao da ukrajinske snage i dalje imaju inicijativu u blizini Bahmuta, da izvode jurišne operacije i napreduju duž sjevernog i južnog krila. 

On je za ukrajinsku televiziju izjavio da su snage imale "djelimičan uspjeh" u blizini sela Kliščivka, jugozapadno od Bakhmuta.

Ukrajinski vojni analitičari su rekli da bi zauzimanje Kliščivke pomoglo Ukrajini da povrati Bahmut koji su ruske snage zauzele u maju poslije 10 mjeseci teških borbi. 

Izvor iz ruske vojske rekao je ranije ove sedmice da su ruske snage odbile ukrajinske napade na Kliščivku i da čiste preostale ukrajinske trupe u toj oblasti.

FSB uhapsila agenta ukrajinske vojne obavještajne službe zbog sabotaže na Krimu
 Ruska Federalna služba bezbjednosti (FSB) uhapsila je agenta ukrajinske vojne obavještajne službe koji je 23. februara digao u vazduh željezničke šine u Bahčisarajskom okrugu na Krimu, saopštio je danas Centar za odnose sa javnošću FSB-a.

Centar je naveo za TASS da je FSB osujetio nezakonitu aktivnost ruskog državljanina rođenog 1998. godine umiješanog u izvršenje akta sabotaže i terorizma na željezničkom objektu na Krimu.

Kako se ističe, on je to izvršio po nalogu ukrajinskih specijalnih službi.

Ukrajinski pilot optužen za sabotažu prebačen u zatvor u Moskvi
Ukrajinski pilot Aleksandar Morozov, priveden pošto je njegov avion sletio u Brjanskoj oblasti u zapadnoj Rusiji, prebačen je u moskovski zatvor Lefortovo nakon što je njegov slučaj proslijeđen moskovskim pravosudnim organima, rekao je izvor iz službi za sprovođenje zakona.

"Aleksandar Morozov, optužen za nezakonit prelazak ruske granice, krijumčarenje vatrenog oružja i municije preko državne granice i akt sabotaže, priveden je na dalju istragu u zatvor Lefortovo", naveo je izvor za TASS.

Sud u Moskvi saopštio je da su istražitelji zatražili produženje pritvora osumnjičenom i da je taj zahtjev odobren.

Prema istražiteljima, ukrajinski državljanin je ilegalno prešao rusku granicu upravljajući ultralakim avionom A-22, sa ciljem da izvrši "protivpravne radnje na teritoriji Rusije". 

Njegov avion je sletio u Klincovskom okrugu u Brjanskoj oblasti nakon što je udario u dalekovod visokog napona. 

Kako se navodi, pilot nije imao legitimaciju, niti dozvolu za ulazak u Rusiju, a uhapšen je 7. aprila.

Zelenski želi konkretne korake ka članstvu u NATO-u

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao je lidere NATO-a da preduzmu konkretne korake ka članstvu Ukrajine na samitu sljedeće nedelje. Zelenski je rekao da je Ukrajini potrebno mnogo više od opšte izjave da su vrata NATO-a "otvorena". "Govorimo o jasnom signalu, nekim konkretnim stvarima u pravcu poziva. Potrebna nam je ova motivacija. Potrebna nam je iskrenost u našim odnosima", poručio je Zelenski.

EU: Pola milijarde evra iz budžeta za proizvodnju municije

Predsjedništvo EU saopštilo je jutros da su zemlje članice i Evropski parlament postigli dogovor da hitno mobilišu pola milijarde evra iz budžeta za sprovođenje Zakona o podršci proizvodnje municije.

Sporazum je uslijedio nakon odluke lidera EU u martu da pojačaju hitne isporuke municije Ukrajini, podsjeća AP.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski uporno traži dodatnu vojnu pomoć EU.

Zakon o podršci proizvodnje municije dio je plana da se Ukrajini pošalje milion komada artiljerijske municije u narednih 12 mjeseci.

EU je već odobrila plan za ubrzane procedure kupovine kada je danas odobrila sredstva za povećanje proizvodnje u objektima i fabrikama EU.

-Ovo je još jedan dokaz nepokolebljive posvećenosti EU podršci Ukrajini, jačanju odbrambene, tehnološke i industrijske baze EU i konačno obezbeđivanju dugoročne bezbjednosti i odbrane građana EU - rekla je ministarka odbrane Margarita Robles iz Španije, koja trenutno predsjedava EU.

Dogovor još jednom moraju da odobre zemlje članice i parlament, saopštilo je špansko predsjedništvo, ali procedura ne bi trebalo da izazove velike probleme i trebalo bi da bude završena do kraja mjeseca.

Očekuje se da će SAD objaviti danas da će poslati na hiljade komada kasetne municije kao dio novog paketa vojne pomoći Ukrajini vrijednog 800 miliona dolara, najavili su neimenovani izvori.

Podoljak:Iranski dronovi svake noći napadaju Ukrajinu, Rusija izbjegava misiju UN

Savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihailo Podoljak izjavio je danas da „gotovo svake noći iranski dronovi napadaju ukrajinske gradove i da je Ukrajina više puta pozivala predstavnike UN da ispitaju oborene iranske dronove“.

-Gotovo svake noći iranski dronovi "Šahed" napadaju ukrajinske gradove i oduzimaju živote običnih ljudi. U isto vrijeme, Rusija cinično pokušava da u Ujedinjenim nacijama štiti Teheran, tvrdeći da su ukrajinske priče o iranskim bespilotnim letjelicama lažne. I svi klimaju glavom, nastavljajući da slušaju „argumente“ zemlje agresora. Cirkus na točkovima - napisao je savjetnik Zelenskog na „Tviteru“.

On je dodao da je Ukrajina više puta pozivala predstavnike Sekretarijata UN da ispitaju oborene iranske dronove, jer bi, kako je naveo, takvo ispitivanje omogućilo da "konačno stavimo tačku na I" i nazovemo stvari pravim imenom.

-Zašto se onda Rusija, koja na jsednicama Savjeta bezbjednosti tvrdi da je upotreba iranskih dronova laž, protivi slanju takve misije? Vjerovatno zato što shvata da je njena pozicija patetična - zaključio je Podoljak.

Finska najavila paket vojne pomoći Ukrajini od 114 miliona dolara

Finska će Ukrajini pružiti još jedan paket vojne pomoći u vrijednosti od oko 105 miliona evra (114 miliona dolara), saopštilo je danas finsko Ministarstvo odbrane.

Paket između ostalog uključuje protivvazdušno oružje i municiju, navodi se u saopštenju, bez otkrivanja više detalja o sadržaju i isporuci paketa iz bezbjednosnih razloga.

-Nastavićemo da podržavamo Ukrajinu zajedno sa našim saveznicima. Ishod rata će decenijama odrediti bezbjednosni poredak Evrope i Finske, zbog čega je podrška Ukrajini suštinski deo bezbjednosti Finske - rekao je finski ministar odbrane Anti Hakanen, prenosi Kijev independent.

Ovo će biti 17. paket odbrambene pomoći Finske Ukrajini od početka invazije Rusije 24. februara 2022. godine.

Finska je do sada isporučila Ukrajini oko 1,3 milijarde dolara vojne pomoći, navodi Ministarstvo odbrane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana